Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

26 oktober 2020 10:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad som har hänt under den gångna veckan. Exempelvis har en SM-guldmedaljör lagt skridskorna på hyllan, Johan Markusson har fått en ny roll i Lakers och Oskarshamn lånar ut en spelare till allsvenskan.


Pesonen lägger av

Janne Pesonen, 38, har bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan. Den finske forwarden har representerat både Skellefteå och Växjö i SHL. Totalt har han gjort 100 poäng på 113 SHL-matcher. Höjdpunkten för Pesonen i den svenska högstaligan var SM-guldet med Lakers 2018, då han gjorde åtta poäng på tolv slutspelsmatcher.

Pesonen har även vunnit VM-guld med Finlad, Gagarin Cup (KHL) samt fyra mästerskap i Finland.

Oskarshamn lånar ut Franzén

Gustaf Franzén lämnar Oskarshamn och återvänder till BIK Karlskoga. 24-åringen lånas ut för resten av säsongen.

– Det hela blev väldigt olyckligt för Gustaf förra säsongen. Han spelade i början men operationen gjorde att han inte kunde spela. Det viktigaste för Gustaf just nu är att han får den speltiden han behöver för att fortsätta utvecklas som ishockeyspelare. Den speltiden kan vi inte ge i dagsläget och då är det bättre för alla parter att han lånas ut till Karlskoga, säger sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

På grund av skadan förra säsongen spelade Franzén bara elva SHL-matcher. Den här säsongen står han noterad för fyra matcher. Franzén spelade i BIK Karlskoga säsongen 2018/19 och då gjorde han 34 poäng på 52 allsvenska matcher.

Fröberg förlänger med Oskarshamn

Förra hösten anslöt Thomas Fröberg till IK Oskarshamn och den småländska klubben är nöjd med vad han har presterat. För nu har parterna kommit överens om ett nytt kontrakt som sträcker sig över säsongen 2021/22.

– Thomas har visat att han håller på den högsta nivån i Sverige. Han har byggt en stabil sportslig grund i klubben, både sett till spelarmaterial och staben runt laget, säger Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg.

Fröberg får även en ny titel. Han går från General Manager till sportchef.

– Vi bantade ned den sportsliga ledningen en aning i samband med att coronapandemin slog till. För att Thomas titel ska matcha hans arbetsuppgifter byter han titel från general manager till sportchef men i fråga om ansvar och befogenheter sker ingen förändring, säger Åkerberg.

Han blir ny VD i Lakers

Johan Markusson har sin tröja #38 i taket i Vida Arena, men nu återvänder 41-åringen till klubben. Dock inte som spelare utan som VD.

– Det känns väldigt bra. Det känns ju lite som att komma hem igen. Dock i en ny roll och i en organisation som ser lite annorlunda ut än den jag lämnade för fem år sedan, säger Markusson till klubbens hemsida.

Markusson kom till Växjö 2005 och var kapten när klubben tog klivet upp till SHL 2011. Därefter spelade han ytterligare tre säsonger i SHL med Lakers. Totalt blev det nio säsonger i Växjötröjan, varav sex som lagkapten, för Markusson.

Han tillträder som VD för klubben den 1 december.