• Huvudsponsorer

Lördag Lör 18 Januari Jan
Tisdag Tis 21 Januari Jan
Torsdag Tor 23 Januari Jan
Lördag Lör 25 Januari Jan
Tisdag Tis 28 Januari Jan
Torsdag Tor 30 Januari Jan

Ottosson: "Vi ska klara det här tillsammans"

29 mars 2012 09:00

Med endast fyra omgångar kvar är Djurgården riktigt illa ute i Kvalserien. Går resultaten mot DIF i kväll kan stockholmarna i praktiken bli klart för HockeyAllsvenskan till nästa säsong, ett gigantiskt misslyckande för den tippade guldaspiranten. "Jag förstår missnöjet från fansens sida, vi är också missnöjda över hur det har blivit men vi kan bara blicka framåt nu" säger Ottosson.


Det är många som är förvånade över hur det har kunnat bli på det här sättet och inför Elitserien 2011/2012 var Djurgården en av de hetaste kandidaterna till SM-guldet. "Våran målsättning är att spela SM-final i april" sa dåvarande Djurgårdstränaren Hardy Nilsson, på Elitseriens upptaktsträff i början av september.

Rutin i massor - 5500 elitseriematcher i DIF

Med facit i hand kan man lungt säga att det inte blev som någon hade kunnat tro. När Elitserien, efter 55 omgångar, var färdispelad stod det klart att Djurgårdens IF, mesta mästarna, skulle få spela i Kvalserien för första gången på 30 år. Med 5552 matcher totalt i Elitserien och 1166 i NHL inom nuvarande spelartrupp kan det vara svårt att inse att Djurgården är på god väg att spela allsvensk hockey nästa säsong. Hockeyligan.se fick en pratstund med en av veteranerna i DIF, Kristofer Ottosson om hur han ser på situationen man satt sig i.

– Hela säsongen har väl för våran del handlat mycket om att försöka hitta lösningar. Spelet har aldrig riktigt suttit ordentligt, så det är klart man vänt på alla stenar som finns för att få spelet att fungera, säger Ottosson.

– Samtidigt så har säsongen varit väldigt lärorik och det är något vi kommer ta med oss.

Trots att man endast har sex inspelade poäng på lika många matcher i Kvalserien, har spelet sett ganska bra ut stundtals. Problemet för Djurgården är enligt Ottosson enkelt att analysera:

– Vi har gjort det helt okej i matcherna hittills, vi har varit spelförande och skjutit mycket men tyvärr har vi haft för dålig skärpa i avsluten, och det är något vi haft problem med hela säsongen.

Är det frustrerande att ni inte vinner när spelet trots allt ser bra ut?

– Det är klart att det är tungt, det känns som att vi är där varje match och har en bra chans att vinna men det vill sig inte. Vi har släppt in alldeles för enkla mål bakåt samtidigt som det låst sig framåt och det är något vi får ändra på inför avslutningen här i Kvalserien.

"Gäller att behålla lugnet"

I kvällens ödesmatch mot Örebro på Hovet gäller det att Djurgården greppar det sista halmstrået. Vill det sig illa kan DIF, med tre matcher kvar av Kvalserien, bli klart för spel i HockeyAllsvenskan nästa säsong i praktiken. Det förutsätter dock att Djurgården förlorar mot Örebro samtidigt som Rögle slår Timrå på bortaplan. Det skulle innebära nio poäng upp till Rögle med just nio poäng kvar att spela om.

Flest framträdande i den nuvarande truppen har Kristofer Ottosson med sina 672 matcher i djurgårdströjan. Det råder inget tvivel om att veteranen vet vad som krävs för en seger ikväll på ett fullsatt Hovet:

– Jag tror inte vi ska ändra så mycket i själva spelet för det har trots allt funkat ganska bra, vi ska fortsätta skjuta mycket och ta oss in på deras målvakt och störa. Senast uppe i Timrå gjorde vi två mål som följd av att vi följde upp returer från deras målvakt.

– Sen gäller det att vi behåller lugnet och spelar enkelt så det inte blir som tidigare, där vi har gett bort pucken i fel lägen, fortsätter Ottosson.

Fansen har fyllt Hovet

I och med två raka förluster mot Timrå spelar Djurgården med kniven mot strupen ikväll. Fansen har visat sitt tydliga missnöja över laget och resultaten men trots det har supportrarna varit där och stöttat laget. Djurgården hade i Elitserien 2011/2012 näst bäst publiksnitt av alla lag, 7726 personer per match är en imponerande siffra.

– Fansen har varit otroliga i år, de har visat ett otroligt engagemang så det är skönt att känna att vi har ett så pass bra stöd på hemmaplan, även fast vi inte har presterat på topp.

Har du någon hälsning till supportrarna inför avslutningen?

– Jag vill tacka för det otroliga stöd vi har fått under året och för att de har visat tålamod. Vi ska klara det här tillsammans, avslutar Djurgårdens trotjänare Kristofer Ottosson.

Tabellen

1 Timrå IK 6 4 0 2 0 + 8 (19-11) 16
2 Rögle 6 4 2 0 0 + 5 (20-15) 12
3 BIK Karlskoga 6 2 1 0 2 -3 (12-15) 9
4 Djurgårdens IF 6 1 3 0 1 -1 (15-16) 6
5 Leksands IF 6 1 3 1 1 -6 (12-18) 6
6 Örebro Hockey 6 1 4 1 0 -3 (12-15) 5