Andreas Falk: "Saknat att vara inne i bubblan"

11 maj 2016 13:45

Efter fyra år i miljonstaden Köln och som assisterande kapten i Kölner Haie är nu forwarden Andreas Falk tillbaka i SHL. Luleå är nästa anhalt för den rutinerade spelaren som är rejält laddad inför den kommande säsongen. "Det ska bli kul att tävla med alla yngre spelare som har drivit upp tempot i svensk hockey", säger han till SHL.se


Hockeyskolad i Huddinge, värvad till Skellefteå och sedan vidare till HV71 innan flyttlasset gick till Kölner Haie i tyska högstaligan. Det är klubbarna som forwarden Andreas Falk har representerat under sin karriär. Nu ska Luleå Hockey läggas till i listan över klubbar för Falk. Efter fyra år i Tyskland kände familjen att det var dags att återvända till Sverige.

– Det var framförallt det sociala som gjorda att vi började blicka hemåt. Vi kände oss nöjda med utlandsäventyret och ville komma närmare familjen.

Och det blev Luleå? – Exakt, jag är från Stockholm men det kändes rätt. Luleås sportchef Lars “Osten” Bergström var nere i Tyskland och tittade på några matcher och vi pratade lite innan han senare hörde av sig och presenterade Luleås koncept och det kändes rätt direkt.

Varför? – Luleå är ett lag som alltid varit med och utmanat i toppen, men inte haft det riktiga flytet när det väl har dragit ihop sig. Det är en klubb med bra resurser och med mycket kunskap, det känns jättekul.

Falk berättar att han har följt SHL på håll, under sina år i Tyskland. Även om han inte följt Luleå specifikt. Men det har hänt relativt ofta att den hockeyintresserade forwarden har kollat in highlights, hängt med i tabeller och statistik. Och det finns en klar skillnad på hockeyn i Tyskland och hockeyn i Sverige.

– Skillnaden är framförallt ungdomsverksamheterna. I Sverige så vill talangerna fram och lagen vill slussa in egna produkter i trupperna. Det finns inte i Tyskland. I Köln som är en miljonstad fanns det totalt tre isytor. Den stora evenemangsarenan som vi bara spelade matcher i, vår träningshall och en plan utan sarg, det är lite skillnad.

– Tänket på att fostra egna spelare finns inte på samma sätt som i Sverige. Det är bara att kolla hur hockeyn i Sverige har utvecklat sig. Det är väldigt hög fart som det spelas i och det är de yngre spelarna som har drivit upp tempot, så det ska bli kul att tävla mot dem.

Skillnaderna i spelet då, länderna emellan? – Hockey kan spelas på så många olika sätt. Det är bara att titta på hur Tjeckien eller Ryssland spelar sin hockey. Det skiljer sig, men tempot och styrkan är densamma. Det är bra fart även i Tyskland och det kommer många kanadensare till Tyskland som vill visa vad de går för.

Under tiden i tyska DEL har Andreas Falk utvecklats till en mer ledande spelare. Han har samlat på sig mer rutin och blivit en bättre spelare rent offensivt då han bland annat haft stort förtroende i powerplay, något han inte hade när han spelade i Sverige. Trots 33 års ålder är det ingen spelare som vänder hem till Sverige för att varva ner.

– Absolut inte. Folk känske frågar sig varför Luleå värvar en spelare som är 33 år, och undrar hur klubben tänker, men jag kan lova att jag inte kommer hem för att agera hösäck. Jag är ruggigt taggad för att åka till Luleå och prestera så bra jag bara kan.

Är du bättre nu än när du lämnade SHL för fyra år sedan? – Jag tycker faktiskt det. Jag känner att jag har utvecklats bra och jag har även samlat på mig en del rutin nu som jag har nytta av.

"Har saknat att vara inne i bubblan"

I Tyskland är den stora sporten fotboll. Något som också märkts vid sidan av isen. Även om det är många som följer ishockeyn är det inte alls samma exponering och intresse för sporten i massmedia. I tyska DEL sänds exempelvis bara två matcher per omgång. Den ena på TV och den andra över internet. Så intervjuer vid matcher med spelarna är det endast vid en match som sänds.

– Det är ju en stor skillnad på så vis. Till viss del har det varit skönt men jag ska erkänna att man kan sakna den biten en del. När jag har varit i Jönköping över somrarna så känner folk igen mig på stan fortfarande, och frågar vart jag tagit vägen. Det hände inte direkt i Köln, berättar Falk och skrattar.

– Jag har saknat att vara inne i bubblan lite. Där intresset verkligen brinner och där det snackas hockey överallt.

Vad händer nu den närmsta tiden? – Jag åker till Luleå nästa vecka för att träffa alla och vara med på lite träningar. Jag vill lära känna alla och komma in i gruppen så snabbt som möjligt. Det är oerhört viktigt att man snabbt kommer in i gänget och bland alla grabbarna i laget. Sen har jag fått ett program som jag ska följa när jag är på egen hand så att jag håller mig i bra form.

Under sommaren ska sedan det stora flyttlasset gå till Luleå och att byta miljonstaden Köln mot Norrbotten och Luleå blir inga problem för Andreas Falk.

– Jag har ju bott i Skellefteå tidigare så jag vet hur det är i norra Sverige, och Luleå är en riktigt fin och bra stad. Dessutom är det nära till naturen och det är något jag verkligen gillar. Att inte trivas socialt i Luleå är det sista jag oroar mig för, för det vet jag att jag kommer göra.

Hur kommer det bli att möta ditt gamla HV71 då? – Det kommer säkert vara lite speciellt första gången. Framförallt innan match på bortais, när man är tillbaka i korridorerna och sådär, men när det väl drar igång så är det ingen skillnad. Då spelar jag för mina lagkamrater, för min tröjfärg och för märket på bröstet, och det är något jag kommer göra till hundra procent i alla lägen.