Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

14 april 2020 10:00
Veckans nyheter

SHL-klubbarna fortsätter att stärka sina trupper inför kommande säsong. Sammanlagt har sex spelare presenterats för sina nya klubbar den gångna veckan – och här har ni samtliga.


Finsk landslagsspelare till Leksand

Den finske centern Otto Paajanen, 27, är Leksands senaste nyförvärv. Han kommer från sin poängmässigt bästa säsong i karriären då han gjorde 37 poäng på 49 matcher för sitt HIFK. Säsongen dessförinnan blev han finsk mästare med HPK.

Paajanen, som gjorde tre landskamper den gångna säsongen, har skrivit på för två år med Leksand.

Färjestad stärker målvaktssidan

Två nya målvakter har blivit klara för Färjestad den här veckan. Först presenterades Jesper Eliasson. 20-åringen har tillhört Växjö Lakers organisation sedan 2018. Den gångna säsongen var han dock utlånad till Almtuna och där stod han 25 matcher. Eliasson, som är draftad av Red Wings, stod en JVM-match för Sverige i vintras.

– Tanken med Jesper är att han ska göra en ”Adam Werner”, det vill säga lånas ut till en allsvensk klubb och där få mycket speltid, säger Färjestads målvaktstränare Maciej Szwoch till klubbens hemsida.

Färjestad har även gjort klart med den mer meriterade Henrik Haukeland, 25. Färjested blir den norske landslagsmålvaktens fjärde klubb i Sverige. Han har tidigare representerat Björklöven samt Leksand och Timrå. De två sistnämnda har han varit med och spelat upp i SHL. De två senaste säsongerna har 25-åringen spelat i Finland.

Både Haukeland och Eliasson har skrivit på ett tvåårskontrakt med Färjestad.

Byter Luleå mot Örebro

Efter tre raka säsonger i Luleå Hockey lämnar Emil Larsson Norrbotten för spel i Örebro Hockey. Under sin första säsong i Luleå svarade Larsson för imponerande 23 mål. Den senaste säsongen blev det tio poäng på 28 matcher för 26-åringen.

Emil Larsson har skrivit på ett kontrakt med Örebro som sträcker sig över säsongen 2022/23.

– Vi är väldigt glada att kunna knyta till oss Emil. En målfarlig spelare som vi ser stor potential i. Med sin storlek och oömma spelstil kommer Emil vara en viktig pusselbit under de tre kommande åren, säger Örebro Hockeys sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Oskarshamn värvar succémålvakt

Joe Cannatas första säsong i Sverige kan inte beskrivas som något annat än en succé. Han stod 41 matcher för sitt Björklöven och hade på dessa 93,8 i räddningsprocent och han släppte i snitt in endast 1,72 mål per match.

– Oskarhamn visade tidigt sitt intresse och jag har fått en väldigt bra bild av klubben. Jag har exempelvis snackat med Alex (Hutchings) eftersom han spelat i klubben tidigare. Han sa bara bra saker, säger Cannata till klubbens hemsida.

Den 30-årige amerikanen har skrivit ett tvåårsavtal med Oskarshamn.

Forslund klar för Växjö

Emil Forslund hade en speciell säsong. Han representerade inte mindre än tre klubbar – Brynäs, SaiPa samt Färjestad. Nu är han klar för sin fjärde klubb på mindre än ett år – nämligen Växjö. Den högerfattade 26-åringen gjorde sju poäng på 46 SHL-matcher den gångna säsongen. Året dessförinnan blev det 15 poäng på 52 matcher i Brynäs.

Kontraktet med Växjö är skrivet över säsongen 2021/22.