SHL Pride Week - Tim Juel, Oskarshamn

21 februari 2022 07:30
SHL Pride Week

Tim Juel har varit involverad i HBTQI-frågor tidigare och för honom var det inga tvivel att bli Oskarshamns spelarrepresentant i frågorna. Här berättar han om Pride-tåg, inkluderande kultur och hockeyns roll i en föränderlig värld. "Det bästa vore att vi kommit så långt att man inte ens behövde prata om det, för att det borde vara en självklarhet för alla man får vara den man vill och känner," säger målvakten.


När Tim Juel spelade med Östersund i HockeyEttan var han med och arrangerade ett Pridetåg i staden. Klubben hade blivit engagerade av Pride och Juel var med och styrde upp tåget. Vilket år det var minns han inte, “2017 eller 2018” säger han. Men det gjorde att han inte var helt obekant med allt när Oskarshamn ville ha en spelarrepresentant i frågorna.

– Det började med att Jonas Engström, kaptenen, frågade ett par gubbar. Jag sa ja på en gång. På den vägen är det. Jag tyckte inte att det var några större problem. Det handlar om allas lika värde.

Under säsongen får samtliga SHL-lag en utbildning från RFSL om normer, normkritik, HBTQI och idrott. Men på grund av pandemin blev det inte en klassrumsupplevelse, så att säga.

– Vi fick ta den på videolänk. Det var väl mycket repetition för mig själv, ska jag väl säga. Det jag tar med mig var I’et i HBTQI. Det var det man tog med sig för egen del, säger Juel när SHL.se ringer upp.

I’et står för “personer som identifierar sig som queer eller intersexperson.” Frågorna om allas lika värde och inkludering är självklara, menar Juel. Men det gör de icke desto mindre relevanta att prata om.

– Jag tycker att alla arbetsplatser borde jobba med det. Men det kanske det inte är för alla. Det bästa vore att man kommit så långt att man inte ens behövde prata om det, för att det borde vara en självklarhet för alla man får vara den man vill och känner. Det är dit man vill komma så småningom. Men det tar tid. Allt som bryter mot normala normen tar tid att acklimatisera sig till generellt om man ser till den stora massan, säger Juel.

Har du märkt någon skillnad på öppenheten och inkludering i omklädningsrummet under din karriär?

– Jag tror att det blir lättare när man blir äldre. Därför blir det lättare i ett A-lag. Alla är mer trygga i sig själva än i ett juniorlag. När man är tonåring vill alla vara lite coola och sådär. För mig har det varit mer öppet och en mer lättsam stämning sedan man kom upp i A-laget. Man snackar ju mycket om det här med högt till tak. Ju fler man har i laget som öppnar upp sig gör kanske att en som normalt inte skulle öppna upp sig gör det. På så sätt blir det väl någon form av högre till tak. Det är lite svårt att beskriva men det ger ju en öppnare kultur.

Talangen Luke Prokop, back i det kanadensiska juniorlaget Edmonton Oil Kings, kom inför säsongen ut som homosexuell, något som Juel tror kan ge ringar på vattnet.

– Det tror jag definitivt. Det är nästan svårast att vara den som kommer ut först eftersom man inte vet hur folk reagerar. Men med tanke på att han har tagit det steget kan det förhoppningsvis bli fler som kommer ut. Statistiskt sett är det omöjligt att det bara är han inom hockeyn. Det måste finnas flera, säger han.

Att SHL jobbar med och lyfter de här frågorna ser Juel som något positivt. Chansen för ligan och sporten att gå i bräschen är något han ser som bra.

– Vi som spelar i A-lag är ju ansiktet utåt. Det är bra att använda oss som plattform för att nå ut till så många som möjligt, säger han och fortsätter:

– I Oskarshamn pratar vi om öppenhet, högt till tak och den biten. VI har haft möten och diskussioner. Det handlar generellt om att vara öppna och tillmötesgående mot allt och alla oavsett bakgrund, säger Juel.

Målvakten berättar att responsen kring den här typen av arbete, såväl internt som externt, alltid har varit positiv. Arbtetet är viktigt och kommer att ge ringar på vattnet för framtiden, menar han.

– Det går sakta men säkert framåt. Nu finns det folk som är mer engagerade i det här än jag och när man hör dem prata är det ofta att det går framåt, men att det går för långsamt. Man vill att det ska gå ännu snabbare. Sakta men säkert, men det kan alltid bli bättre, avslutar Tim Juel.