Mer än bara hockey: Färjestad BK - Skridskokompis

28 december 2021 15:00
#Meränbarahockey

I två år har Färjestad BK tillsammans med Länsförsäkringar Värmland gett barn i länet möjligheten att prova på att åka skridskor i Löfbergs Arena. Projektidén kommer från Färjestadslegendaren Mathias Johansson som också är projektledare.


– Jag hade gått och tänkt på att isen ofta var tom mitt på dagen, och tyckte att det var synd att den inte utnyttjades, berättar Mathias, som numer jobbar som ungdomsansvarig i Färjestad.

– Så varför skulle vi inte kunna bjuda in skolor och fritids som får nyttja isen under dagtid? fortsätter han retoriskt.

Sagt och gjort. Tillsammans med Länsförsäkringar Värmland gick Färjestad med Mathias Johansson i spetsen sensommaren 2019 ut till skolor i regionen med erbjudande om att komma och prova på att åka skridskor i klubbens hallar.

– Vi bor i ett vinterland och växer man upp i Sverige ska man ha möjlighet att lära sig åka skridskor, slår Mathias Johansson fast.

– Vi ser att fler och fler barn blir stillasittande med telefoner och paddor, och syftet för vår del är inte att få fler att börja spela ishockey, utan att få fler barn att röra på sig och ge fler möjligheten att prova på att åka skridskor.

”Otroligt fint att se glädjen hos barnen”

Den första hösten kom det flera hundra barn, sedan kom pandemin. Den här hösten har det också varit hundratals barn som kommit och provat på skridskor, även om läget för Skridskokompis nu återigen är osäkert med anledning av smittspridningen.

– Det är otroligt fint att se glädjen hos barnen som är här, säger Mathias, och jag minns speciellt en flicka som aldrig hade varit i Löfbergs Arena tidigare som kom fram och gav mig en kram och sa att det här var det roligaste hon gjort i sitt liv. Såna stunder är värda mycket.

Inte minst med tanke på att Länsförsäkringar, som är ett länsövergripande bolag, är med i projektet har Skridskokompis ett regionalt perspektiv, men av praktiska orsaker har det mest varit skolor i närområdet som deltagit i projektet hittills.

– Vi har Färjestadsskolan 5–10 minuters promenad bort, och de har varit här många gånger. Vi tycker ju att det är viktigt och roligt att kunna erbjuda skolor i hela Värmland möjligheten att komma hit, för hela Värmland är viktigt för Färjestad, menar Mathias Johansson.

– Kanske sår det här projektet ett frö som ger större möjligheter för barn i andra delar av länet att prova på att åka skridskor i hallar som ligger närmare och som är lättare att ta sig till än Löfbergs Arena, fortsätter han.

Fikapaus på ståplats

Rent praktiskt går Skridskokompis till så att en kontaktperson på skolan kontaktar Färjestad via Mathias Johansson och bokar in sig på en passande tid i ishallen. Vanligtvis kommer skolbarnen (de som projektet riktar sig till går i årskurs F-3) klassvis, och är där cirka två till två och en halv timme.

– Ibland har de med sig matsäck och tar en paus mitt i. Det har hänt att de gått upp på ståplatsläktaren och satt sig och fikat, säger Mathias Johansson och skrattar till.

För de barn som inte har egen utrustning finns det utrustning på plats att låna, dessutom är ambitionen att Färjestad alltid ska ha en eller flera representanter på plats – men det måste också vara en vuxen med från skolan.

– Ibland har vi haft juniorspelare med på isen, inte minst sistaårsjuniorer som gått ut skolan, berättar Mathias. Det brukar vara otroligt uppskattat och dessutom är det bra för spelarna som får ta lite ansvar och prova på att ta en ledarroll.

Majoriteten av barnen som deltar i Skridskokompis är nybörjare, men möjligheten att träffa spelare och ledare de sett på teve brukar vara uppskattat av alla.

– Man märker på barnen hur mycket de uppskattar om en spelare från A-laget stannar till i korridoren och morsar på dem och kanske byter några ord. När man är med i omklädningsrummet och hjälper till att knyta skridskor hör man hur stort de tycker att det är, säger Mathias.

Viktigt att skicka med goda värderingar

Att få fler barn i rörelse och ge fler möjligheten att prova på att åka skridskor är de övergripande målen med Skridskokompis. Men när barnen ändå är och hälsar på hos Färjestad passar Mathias med kollegor på att skicka med klubbens värderingar.

– Innan vi går ut på isen pratar vi om vikten av att vara rädda om varandra och att vara en bra kompis. Jag tycker det är viktigt att skicka med det budskapet. Alla är olika, vi är duktiga på olika saker, ser olika ut men måste alla se till att ta hand om varandra, säger Mathias.

Trots utmaningarna som pandemin medfört är både Färjestad och Länsförsäkringar nöjda med Skridskokompis så här ett och ett halvt år sedan starten.

– När vi väl har kunnat köra har det varit jättebra uppslutning och alla barn oavsett förkunskaper har uppskattat det lika mycket. Vi märker dessutom att fler och fler börjar få upp ögonen för den här möjligheten och nya skolor hör av sig och vill komma hit.

– Det vi ser som kan utvecklas är att koppla på även fritidsverksamhet, där barnen kanske kan komma på eftermiddagen. De åldersgrupper vi riktar oss mot nu slutar ofta sin skoldag ganska tidigt, och då är det svårt att få med barnen till ishallen senare på eftermiddagen.

Mathias Johansson själv är alltså numera ungdomsansvarig i Färjestad, men har också bland annat fyra SM-guld och ett VM-guld på meritlistan som spelare. Frågan är hur högt de meriterna smäller bland deltagarna i Skridskokompis?

– Haha, det är väl möjligen någon förälder som har koll på det, för barnen är juniorspelarna mycket häftigare att få träffa, avslutar Mathias Johansson med ett skratt.