• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Fredrik Olofsson: "Mentalt är jag mycket mer redo"

18 juni 2020 11:00
Välkommen till SHL

Fredrik Olofsson, 24, laddar upp inför sin första säsong i SHL – och han gör det under minst sagt speciella omständigheter. Han bor utanför Minneapolis där det har varit strikta coronarestriktioner och uppmärksammade protester mot rasism. ”Mentalt är jag mycket mera redo att göra en skillnad på isen den här säsongen”, säger Fredrik Olofsson i en intervju om rasism, svenskt godis och sin längtan att säsongen ska dra igång.


I artikelserien Välkommen till SHL pratar vi med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. En av dessa är Fredrik Olofsson, som efter en bra säsong i Modo nu har fått chansen i Oskarshamn. Tanken var att det här samtalet skulle handla om hans utveckling i Ö-vikslaget och varför han valde att fortsätta karriären i Oskarshamn, men det dröjer nästan 15 minuter innan vi ens pratar hockey. Vilket kanske inte är särskilt konstigt då det finns andra saker som just nu påverkar 24-åringens vardag. Olofsson bor utanför Minneapolis, endast 20 minuter med bil från platsen där George Floyd dödades av polis under ett ingripande. Något som startade en våg av protester mot polisvåld och rasism.

– När jag kör genom Minneapolis ser jag hur skyltfönster är övertäckta med stora träplankor. Militären är ute och kör. Inte med stridsvagnar, men med stora jeepar, säger Fredrik Olofsson.

"Finns rasism överallt"

De senaste tidens diskussioner om polisvåld och rasism har fått Olofsson att fundera kring det, och det märks på honom att det är något som ligger honom varmt om hjärtat och att han vill göra skillnad.

– Jag inser mer och mer att det finns rasism överallt. Speciellt i USA, men även i Sverige. Det är klart att ingen säger att man är rasist, men det handlar om hur man pratar och hur man agerar. Ingen är perfekt, men alla måste tänka sig för och försöka föregå med gott exempel i vardagen, säger Olofsson.

Det låter som att det här har påverkat dig ganska mycket?

– Jag har bott i både USA och Sverige och man hör hur kanske framförallt äldre personer säger vissa saker. Inte för att vara dumma, men kanske för att de inte vet bättre. Att stå upp för att rasism inte är okej kan vi alla göra, säger Olofsson och fortsätter:

– Jag har kanske hetare tankar kring det här än många i Sverige, men min familj känner folk som är med på gatorna. Det är bra att det demonstreras här i USA. Jag hoppas att något bra kan komma ut ur det. Det vore tråkigt om allt bara blåste över om några veckor. Men det jag blir ledsen över kring de här demonstrationerna är att det har varit många bränder och saker som har förstörts. Tänk personerna som har investerat sina pengar i en restaurang eller liknande och så brinner den ner nu… Det är tragiskt, säger Olofsson.

Har fått vara kreativ med träningen

Allt som har hänt efter George Floyds död är inte det enda som har påverkat Olofssons vardag. I och med coronaviruset har Fredrik Olofsson inte kunnat träna på det sätt han hade planerat.

– Vi har fått bli mer kreativa med träningsprogrammen. Gymmen är inte öppna här. Jag har några hantlar och annan träningsutrustning jag jobbar med. Annars har jag fått bra hjälp av Oskarshamn och speciellt Philip Wärmegård (Oskarshamns fyrstränare) som skickar pass och jag tycker det har gått bra. Det här är ett bra test att se vem som kan ha en bra sommarträning under de här omständigheterna, säger Fredrik Olofsson.

Även om det har varit några månader där han och hans fästmö hållit sig mer eller mindre isolerade börjar nu restriktionerna lätta. När SHL.se pratar med honom i början av juni har han sin familj på besök.

– Vi bor ute vid en sjö i Minnesota. Vi är tacksamma för att vi mår bra. Brorsan står ute vid bryggan och fiskar och farsan ser lite solbränd ut, säger Fredrik Olofsson.

Flyttade till USA som 14-åring

Hans familj flyttade till USA när han var 14 år eftersom hans pappa fick ett jobb i Colorado. Olofsson blev kvar i Nordamerika till och med förra säsongen. Då valde han att flytta tillbaka till Sverige och valet föll på Modo. Ett val han inte ångrar. I Ö-vikslaget gjorde han 34 poäng (10+24) på 52 allsvenska matcher och för det belönades han med ett SHL-kontrakt med Oskarshamn.

– Jag var i en miljö där jag kunde vara mig själv och ha en relation till alla i och runt laget. De brydde sig verkligen om en och det hjälpte mig. Nu är jag bara så himla taggad att komma till Oskarshamn, säger Olofsson och fortsätter:

– Sedan är det svårt att säga vilken roll jag kommer att få, men jag vill bara ha en chans. Jag kommer att göra det jag är bra på och försöka att sätta några puckar i nät. Jag känner mig mer och mer redo för att ta det här steget. Jag lärde mig verkligen mycket av fjolåret. Sedan hoppas jag bara att jag är redo för alla löptester som är innan säsongen, säger han och skrattar.

Är du nervös inför löptesterna?

– Nej. Vi har en löparbana här som jag tränar på och jag har skickat tider till klubben, men jag vill komma dit och göra det bra. Jag vill inte komma dit och se ut som att jag har käkat Dumle och Marabou hela sommaren, säger han.

Du har någon som kan fixa svensk choklad till USA alltså?

– Jag har en kontakt som kan smuggla det. Haha. Vi brukade kunna köpa Marabou på Ikea, men sedan började de sälja någon choklad i sitt eget märke. Då får man hitta sin choklad på svarta marknaden, säger han och skrattar.

"Mentalt är jag mer redo"

Olofsson fyllde 24 år i slutet av maj, men fjolåret var hans första professionella säsong eftersom han kom till Modo efter fyra år på college. Han både tror och hoppas att han ska ha nytta av att ha gjort en säsong i Sverige nu när han går in i sin första SHL-säsong.

– Mentalt är jag mycket mera redo att göra en skillnad på isen. Jag insåg inte hur svårt det är att flytta över Atlanten efter college. Det krävs mycket mer på den stora isen, säger han.

Förra säsongen snittade han drygt 16 minuters istid per match i Modo, fjärde mest av lagets forwards. Att det nu blir tuffare konkurrens om speltiden i Oskarshamn är inget han räds. Snarare tvärtom.

– SHL är en tuff liga med grymma spelare, men det är inget som jag ser som ett hinder. Jag tycker att jag spelar som bäst när jag är obekväm och i lag där det finns bra konkurrens. Mina vanor, både på och utanför is, som jag började på förra året kommer jag att jobba vidare med under sommaren, och förhoppningsvis kommer det att ge resultat i vinter, säger Fredrik Olofsson.