• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Tisdag Tis 6 Oktober Okt

"Tror att han blir en starkt lysande stjärna i SHL"

7 september 2020 11:00
Lagpresentation

Ny huvudtränare, fem nyförvärv och en trupp utan klubbikonerna Martin Thörnberg samt Oscar Sundh. En hel del har hänt i HV71 sedan förra säsongen, men Carl Ljungquist på Jönköpings-Posten tror att klubben har goda förutsättningar att än en gång blir ett topplag. ”Känslan är att det är ett homogent lagbygge”, säger Ljungquist.


Placeringsmässigt tog HV71 ett steg i rätt riktning förra säsongen. Efter två raka åttondeplatser sedan guldet 2017 knep Jönköpingslaget en plats bland topp-6 i våras. I den jämna tabellen blev HV71 till slut femma, endast tre poäng bakom tvåan Färjestad.

– Totalt sett blev det en ganska bra säsong för HV71. Inledningsvis var det mycket snack om HV:s powerplay, som inte fungerade alls. Vilket de förlorade ganska mycket på eftersom de ofta var spelförande, men de gjorde inte de där viktiga målen i powerplay. Det märktes att det var krampaktigt och att det var många som funderade lite extra i numerärt överläge. Sedan släppte det plötsligt. Efter jul såg det riktigt bra ut stundtals, säger Carl Ljungquist, som bevakar HV71 för Jönköpings-Posten.

Två publikfavoriter har fått lämna

Efter säsongens slut har det blivit en del förändringar kring HV71. Exempelvis har lagets hemmaarena bytt namn till Husqvarna Garden och på tränarbänken får vi bekanta oss med en ny trio. Nicklas Rahm tar klivet upp från assisterande tränare till att bli huvudtränare. Vid sin sida har han Jonas Holmström, som var assisterande tränare även förra säsongen, samt Stefan Nyman, som närmast kommer från HC Lugano.

– Det kändes som ett ganska naturligt beslut att Nicklas Rahm skulle bli huvudtränare. Han är den förste huvudtränaren någonsin i klubbens a-lag som har HV71 som moderklubb. Han känns ambitiös, engagerad och kan nog brinna till. När han håller i trådarna kan det nog bli lite tryck från tränarbänken, säger han.

Även på spelarsidan har det hänt en del. Bland spelarna som inte finns kvar hittar vi bland andra Nils Andersson, Joakim Andersson, Christoffer Persson, Markus Lauridsen och kanske framförallt Martin Thörnberg samt Oscar Sundh. De två sistnämnda har under lång tid gjort stort avtryck i Jönköpingslaget och tillsammans har de vunnit sex SM-guld i föreningen (Thörnberg fyra och Sundh två).

– Många supportrar har uttryckt att de kommer att sakna Sundh och Thörnberg. Där låg mycket fokus kring HV71 under våren. Framförallt Sundh har vunnit publikens hjärta och Thörnberg är en klubbikon. Att inte någon av dem är kvar är förstås annorlunda. Rent kulturbärarmässigt är det något som kommer att saknas. Det är två tunga HV-profiler, och det ska man nog inte underskatta, säger Ljungquist.

Att HV inte valde att förlänga med dem och flera andra rutinerade spelare, är det ett tecken på att de vill starta om lite?

– Ja, det tror jag. Nicklas Rahm är ny huvudtränare och han vill säkert sätta sin prägel. Nu säger jag inte att det är han ensam som har tagit beslutet att de här spelarna ska lämna, men det är klart att han vill sätta sin prägel och bygga på sitt sätt, säger Carl Ljungquist.

Tror mycket på Lias Andersson

HV:s fem nyförvärv inför säsongen är backduon Daniel Bertov och Niklas Arell samt forwardstrion Jesper Kokkonen, Fredrik Forsberg och Anton Wedin. Men den som Ljungquist framför allt vill lyfta fram är Lias Andersson, som avslutade den gångna säsongen i HV71 och då gjorde tolv poäng på 15 matcher. Nu är 21-åringen utlånad hela säsongen från New York Rangers.

– Det ska bli spännande att se honom under en hel säsong. Han är bra och det känns som att han leder laget varje gång han är på isen. Han vill mycket och det känns som att det smittar av sig. Han vill landa efter ett jobbigt fjolår och jag tror att han blir en starkt lysande stjärna i SHL, säger Ljungquist.

Hur ser du på HV71:s forwardsbesättning överlag?

– Den är bra. En sådan som Anton Wedin är ett tungt nyförvärv. Axel Holmström hade det lite tungt när han kom tillbaka till SHL och han kan säkert höja sig. Sedan får vi se om Jesper Kokkonen och Fredrik Forsberg kan flyga på SHL-nivå. Känslan är att det är ett homogent lagbygge, säger han.

Även målvaktssidan är en stabil lagdel enligt Carl Ljungquist. Där satsar HV71, precis som förra säsongen, på Jonas Gunnarsson, 28, samt talangfulle Hugo Alnefelt, 19.

– Jonas Gunnarsson blir inte sämre med åren, utan är en bra SHL-målvakt. Han har själv varit inne på att han vill hålla en högre nivå över tid. Han är en gedigen SHL-målvakt och bakom honom finns en av Sveriges största talanger i Hugo Alnefelt. Känslan är att de fungerar bra ihop. Det är en sund konkurrens där, säger han.

"Lite tunt bakom Kinnvall"

Jönköpings-Postens HV-reporter hittar det stora frågetecknet i lagbygget på backsidan, där han tycker att Johannes Kinnvall, som förra säsongen dunkade in 40 poäng, är lite väl ensam med offensiva spetsegenskaper.

– På den offensiva backpositionen är det lite tunt bakom Kinnvall. Dessutom har de ingen annan högerfattad back. Sedan tror jag förvisso att Eric Martinsson kan bli bättre än i fjol. Där finns ett sparkapital. Sedan finns 18-årige Emil Andrae. En jättetalang och det ska bli kul att se om han får visa upp sig. Annars består backsidan av många trygga och stabila pjäser, som inte gör bort sig, men som samtidigt inte gör 25 poäng, säger Carl Ljungquist.

Senast HV71 vann SM-guld var 2017, men faktum är att det är den enda gången som Jönköpingslaget har tagit sig förbi kvartsfinal under de tio senaste säsongerna - och frågan är hur långt den här upplagan av HV71 räcker?

– Förväntningarna bör vara att de klarar en plats bland topp-6. Det tycker jag är ett rimligt är krav, säger Carl Ljungquist.

Carl Ljungquist, reporter på Jönköpings-Posten, tippar HV71:s…

...placering i grundserien: ”Fyra.”

...poängkung: ”Alexander Bergström.”

...viktigaste spelare: ”Lias Andersson.”

...genombrott: ”Emil Andrae.”

...bästa nyförvärv: ”Anton Wedin.”