• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Jonathan Davidsson: "Skönt att motbevisa alla som tvivlade"

4 maj 2018 16:00
DIF 2017/2018

Tillsammans med sin bror och sin barndomsvän har han erövrat SHL-scenen. Jonathan Davidssons genombrott ekade högt genom hockeyvintern. Här berättar 21-åringen om en säsong där Djurgården överraskat alla, ledda av tre unika stockholmskillar.


– Yes, det var ju grymt skönt att kunna motbevisa alla som tvivlade på oss, öppnar Jonathan Davidsson samtalet.

21-åringen lämnar ett historiskt år bakom sig, både för egen del men också med sitt Djurgården. Vid det här laget har framgångssagan redan återberättats gång efter gång, utan att för den sakens skull bli mindre intressant. Snarare tvärtom framstår Djurgårdens resa från ett nederlagstippat bottengäng till att utmana om SM-guldet som en otrolig resa. Förväntningarna utifrån på laget var noll inför säsongen, något inte spelarna brydde sig om.

– Jag tror att alla mest kände skit samma, även fast det var lite tändvätska. Vi visste att vi kunde spela bra hockey, det hade vi gjort under slutet av säsongen innan. Vi var inte oroliga och gick in med mycket självförtroende, berättar Jonathan Davidsson.

Du var en av många spelare som fanns kvar från året innan. Då gick det betydligt tyngre, vad var skillnaden mellan de båda säsongerna?

– Jag skulle säga att skillnaden var att vi hittade mer kontinuitet i arbetet som vi lade ner på isen. Vi hade perioder förra året som var riktigt bra, men nu var de perioderna klart längre.

Ja, för från att ha gått genom ett SHL 2016/2017 präglat av långa förlustrader visade Djurgården direkt att man menade allvar denna gång. Ett par inledande förluster gjorde inget, stockholmarna skakade snabbt av sig det och började sedan att rada upp fina resultat. Under oktober månad vann Djurgården sex av nio matcher, en formtopp som gjorde att laget blandade sig i toppskiktet. Det dröjde inte lång tid innan framgångarna smittade av sig på Hovets läktare och skapade en stor hype runt laget.

– Det går inte att beskriva det där riktigt, det är så fantastiskt kul. Som när jag går på staden kommer det fram folk och är glada över att vi spelar bra. Det gör det bara roligt att kliva ut på isen igen. Man ser att det verkligen betyder något för andra, berättar Jonathan Davidsson.

Bildat kedja med vännerna: "Den roligaste säsongen i mitt liv"

Överraskningsgänget dansade vidare genom hela seriespelet. Under ledning av Robert Ohlsson spelade Djurgården på den avslutande matchdagen hem andraplatsen i SHL-tabellen, en otrolig bedrift av laget som gick in till säsongen med endast en import i spelartruppen. Förklaringen till framgången var enligt Jonathan Davidsson en tydlig struktur på hur man ville ha det i Djurgården.

Grundidéerna i spelet följdes sedan fullt ut, inte minst av två bröder från Tyresö. Jonathan Davidssons debutår i ligan hade varit en prövning, för trots fullt godkända tolv poäng hade han ändå inte tyckt sig hitta rätt. Nu kom genombrottet med full styrka för forwarden och hans ett år yngre bror Marcus. Medan Marcus nådde upp i 21 SHL-poäng och fem assist i SM-slutspelet levererade Jonathan totalt 39 poäng och stundtal briljans - en utveckling han hade svårt att se för bara ett år sedan.

– Det var faktiskt tufft i början på den här säsongen också, men vi har verkligen jobbat oss in. Vi har kanske inte haft samma förtroende utifrån hela tiden, utan hela tiden tvingats bevisa oss. Vi har visat att vi varit förtjänta av de minuter som vi fått på isen, förklarar Jonathan.

De båda bröderna fick dessutom sällskap av ännu ett underbarn från huvudstaden. Tidigt in på säsongen klev 98:an Axel Jonsson-Fjällby in som tredje länk bredvid brorsorna Davidsson och trion blev snabbt fruktad. Med fart, finess och ungdomlig hunger åkte talangkedjan sönder allt motståndarförsvar. Att de närmast jämngamla stockholmsgrabbarna trivdes sida vid sida var uppenbart och lätt att förstå.

– Att spela med de två som är några av mina bästa vänner har varit speciellt. Samtidigt har vi alla tre känt att vi har bidragit till laget. Vi har haft samma mål och samma drömmar, berättar Jonathan Davidsson och tystnar ett ögonblick innan han fortsätter;

– Jag hoppas att vi får chansen att spela tillsamans igen någon gång i framtiden, helst snart. Det har varit den roligaste säsongen i mitt liv.

Trion visade ständigt vägen i Djurgårdsoffensiven, med de två brödernas samspel som den drivande motorn. Just att bilda radarpar på SHL-nivå med Marcus har känts som en unik möjlighet erkänner Jonathan.

– Precis, jag har spelat med brorsan väldigt länge och är nästan van vid att ha honom bredvid mig. Det kommer alltid att kännas lika speciellt. Det förstår jag och jag vet att det här är få förunnat.

"Djurgården är på väg dit vi vill vara"

Sagan fick tyvärr inte det perfekta slutet, i alla fall inte den här SM-våren. Djurgården slogs ut i semifinalerna av Skellefteå med 2-4 i matcher och drömmen om ett guld stannade vid just en dröm. Flera veckor har passerat sedan säsongen tog slut och livet går vidare för de besvikna spelarna.

– Jag har väl kunnat smälta det nu efter ett tag, men så klart känns det snöpligt. Vi hade en bra grupp och ett bra spel, med vassa keeprar. Det kändes som att vi snubblade på målsnöret efter en fantastisk säsong, konstaterar Jonathan.

Hockeyn är precis som mycket annat inom idrotten svart eller vit. Det handlar om att vinna eller förlora, om den där känslan av oövervinnerlighet eller av massiv besvikelse. För Djurgårdens IF stannade SHL-säsongen 2017/2018 i det senare. Men i besvikelsens stund fanns också en stor stolthet och ett ännu större publikstöd, en våg av nyfunnet hopp som klubben nu ska segla vidare på.

– Det ger otroligt mycket att vi är på gång. För föreningen, för Stockholmshockeyn och även för hockeyn i hela Sverige. Djurgården är på väg dit vi vill vara, säger Jonathan Davidsson med övertygelse.

Och jag antar att det är svenska mästare som ni vill vara?

– Ja, det vill jag. Och det vill hela den här föreningen.