"Kan förvänta oss att det är ett lag för topp-4"

8 september 2020 11:00
Lagpresentation

Mycket kring Skellefteå har handlat om Joakim Lindström och Oscar Möller de senaste åren. Arvid Marklund, reporter på Norran, tror inte att den här säsongen blir något undantag – men att stjärnduon kommer att få mer hjälp offensivt. ”Det finns fyra kedjor som ska kunna producera och man kan lyfta bort lite vikt från Möllers och Lindströms axlar”, säger Marklund.


Skellefteå har radat upp placeringar bland topp-6 de senaste åren och så blev det även den gångna säsongen. Skellefteå slutade fyra, bara två poäng bakom tvåan Färjestad, tack vare en stark avslutning.

– De inledde säsongen skakigt, men sedan hittade de en nivå som många kanske inte trodde att de hade i sig. Laget blev en maskin och spelade som ett topplag. Klubben var nöjd med säsongen, och det tycker jag att de ska vara, säger Arvid Marklund, som bevakar Skellefteå AIK för Norran.

Som så många gånger förr var det Joakim Lindström och Oscar Möller som visades vägen offensivt för västerbottningarna. Under de tre senaste säsongerna har firma Lindström/Möller tillsammans svarat för 248 poäng. Arvid Marklund räknar med att Lindström och Möller fortsatt kommer att få bära ett tungt ansvar offensivt, men kanske inte fullt lika tungt som de senaste åren.

– De är fortsatt de två stora stjärnorna och kommer att vara bra även i år. Nu ser det ut som att de kommer att spela med varandra från start. Samtidigt tror jag att de kan känna att Skellefteå är ett bredare lag i år och att det finns fyra kedjor som ska producera. Man kan lyfta bort lite vikt från deras axlar. Skellefteå började med den processen i fjol och i och med att de har värvat lite på forwardssidan borde Lindström och Möller kunna få lite avlastning, säger han.

Värvat två centrar

En anledning till att Arvid Marklund inte tror att offensiven behöver stå och falla med Lindström och Möller är att Skellefteå har fått in två intressanta centrar i Jonathan Johnson, som slog alla tiders poängrekord i HockeyAllsvenskan förra säsongen, och Tyler Morley.

– Skellefteå hade centerbrist stundtals i fjol. Tom Pyatt blev en flopp, Jacob Olofsson var skadad och de fick flytta fram Niclas Burström. Alla vet hur viktig centerposition är. Den här säsongen ska inte behöva flytta upp Burström. Både Johnson och Morley känns spännande, säger Marklund.

Är det någon av Skellefteås forwards som du tycker att vi ska hålla ett extra öga på?

– Jag hoppas att vi ska få se mycket av Simon Robertsson. Han är inte med i a-lagstruppen, men han är en skön, ung powerforward. Han är bara 17 år och planen är väl att han inte ska spela så mycket i SHL, men han är häftig att titta på. Sedan tror jag att Tyler Morley kan överraska många. Han kan bli ett fynd, säger Arvid Marklund.

Utöver nämnda Morley och Johnson har Skellefteå bara plockat in två spelare – målvakten Arvid Söderblom samt backen Oskar Nilsson. Vilket gör Skellefteå till ett av lagen som har värvat minst i SHL i sommar. Här ska också nämnas att de har flyttat upp Oscar Eriksson från juniorlaget samt plockat hem Adam Wilsby, som förra säsongen var utlånad till Södertälje.

– Så här års brukar det dyka upp listor på vilka lag som har värvat bäst och där är Skellefteå inte med i topp, men silly season handlar också om vad man får behålla. Förutom Pudas och Berglund har Skellefteå i stort sett fått behålla spelarna som de ville behålla, säger Marklund.

Lindvall imponerade

Precis som forwardssidan sätter Arvid Marklund ett utropstecken vid målvaktsbesättningen. Arvid Söderblom, 21, har ersatt Mantas Armalis och fjolårets succé Gustaf Lindvall är kvar.

– Under de senaste åren har målvaktsspelet varit upp och ner. Sedan Joni Ortio lämnade har Skellefteå inte haft en målvakt som har dominerat. När Lindvall gick från att vara en målvakt i mängden till att bli en toppmålvakt såg man vilken inverkan det har på hela laget. Försvarsspelet blev bättre och det blev en helt annan trygghet, säger Marklund.

De två tyngsta tappen för Skellefteå inför den här säsongen enligt Arvid Marklund är Jonathan Pudas och Filip Berglund – båda backar. Vilket gör att Norranreportern inte är helt säker på att Skellefteås backsida står sig lika bra som målvakts- och forwardsbesättningen.

– Det är ett litet frågetecken kring backsidan. Många yngre, vilket samtidigt gör att de kan ta stora steg. Kan Broberg kan bli en toppback? Kan Wilsby gå från väldigt bra i allsvensk till en bra back i SHL. De som är kvar från i fjol, Niclas Burström, Petter Granberg och Arvid Lundberg, är stabila, men de behöver några som pushar framåt och producerar lite, säger han.

"Har ett lag för topp-4"

Precis som Arvid Marklund var inne på i inledningen av artikeln avslutade Skellefteå den gångna säsongen starkt. Efter en något svajig första halva vann Skellefteå 19 av 30 matcher under 2020, bara seriesuveränen Luleå hade fler segrar under den perioden. Den avslutningen hoppas Skellefteå kunna bygga vidare på den här säsongen.

– Skellefteå vet att de kommer att börja på en högre nivå än vad de gjorde förra säsongen, och konstigt vore väl annars när de har kvar så många spelare. De känner sig nog ganska självsäkra kring att de kan kliva in där de avslutade förra säsongen, säger Arvid Marklund.

Vilka förväntningar tycker du att vi kan ha på Skellefteå den här säsongen?

– Jag tycker att man kan ha höga förväntningar. Spelarna kommer nog inte att snacka upp sig själva som en solklar favorit och en guldkandidat, men de kommer att vilja vara där uppe. Jag tycker att vi kan förvänta oss att det är ett lag för topp-4. Sedan beror det självklart på hur de andra lagen får ihop det, men Skellefteå känns som ett homogent lag och jag tror att det kan bli en bra säsong för Skellefteå, säger Arvid Marklund.

Arvid Marklund, reporter på Norran, toppar Skellefteås…

...placering i grundserien: ”Tvåa.”

...poängkung: ”Då säger jag Oscar Möller. Jocke Lindström brukar ta hem det, men jag tror på Möller”

...viktigaste spelare: ”Gustaf Lindvall.”

...genombrott: ”Adam Wilsby.”

...bästa nyförvärv: ”Tyler Morley.”