• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 12 Februari Feb
Torsdag Tor 14 Februari Feb
Fredag Fre 15 Februari Feb
Idag 16 Februari Feb
Söndag Sön 17 Februari Feb
Måndag Mån 18 Februari Feb
Onsdag Ons 20 Februari Feb
Torsdag Tor 21 Februari Feb
Lördag Lör 23 Februari Feb

Luleåikonen Myllys - En hyllad målvakt

23 november 2011 14:24

Jarmo Myllys är en levande legendar i Luleå. Efter att ha spelat sju säsonger i klubben och varit en högst bidragande orsak till SM-guldet 1996 är det nu dags för honom att bli hyllad. Inför fulla läktare kommer Myllys i kväll att få se sitt tröjnummer bli upphissat i taket i Coop Arena.


Till säsongen 1994-1995 värvade Luleå den 29-årige finländaren Jarmo Myllys från Lukko i den finska högstadivisionen. Detta efter att han imponerat i både VM och OS för de finska lejonen. Redan i sin debutmatch i Luleå-tröjan visade han att han skulle bli guld värd för klubben. Inför 5002 åskådare i gamla Delfinen höll han nollan när norrlänningarna slog Leksand med 4-0, och detta var bara början på en sju säsonger lång framgångssaga.

SM-guld till Luleå

I hans blott andra säsong i Luleås skulle klubbens största framgång skördas, och Myllys var en viktig kugge i det. Den 6 april 1996 spelades den fjärde finalmatchen mellan Luleå och Västra Frölunda i Frölundaborg. En match som slutade med bortaseger, 2-3, och ett första SM-tecken till Myllys och Luleå.

Säsongen 1996-1997 kröntes inte med ett SM-guld, men väl en finalplats. Dock var Färjestad numret för stort och vann med 1-3 i matcher. Men finalförlusten till trots var detta ändå finländarens bästa säsong. Han hade högst räddningsprocent av alla målvakter, 91,37 %, och släppte in i snitt 2,11 mål per match. Detta uppmärksammades också genom att han tilldelades Guldhjälmen.

En målfarlig målvakt

Men Myllys kunde mycket mer än bara rädda puckar. För vid två tillfällen lyckades han sätta dit gummitrissan i mål. I den första kvartsfinalen mot Leksand säsongen 1998-1999 punkterade han nämligen matchen efter att han slagit pucken i en båge över hela planen för att till sist gå in i tom bur. Ett liknande mål gjorde han ett halvår senare när Luleå mötte Malmö.

Utöver sin talang för att göra mål bidrog han även offensivt och var ibland som en tredje back. Med sin fina klubbteknik låg han bakom många mål framåt och noterades under sin karriär i Elitserien för 17 assist.

Tillbaks till Sverige

Efter sju säsonger i Luleå lämnade den finländske målvakten de norrländska skogarna och flyttade tillbaka till Finland för spel i Blues. Men redan efter två säsonger var han återigen tillbaka på svensk mark.

För i slutet på säsongen 2003-2004 värvades han till HV71 då Stefan Liv ådragit sig en knäskada, och för att säkra upp målvaktsposten inför slutspelet valde man därför att värva luleålegendaren. Totalt blev det fem matcher i HV-tröjan och säsong slutade med att han tog sitt andra SM-guld.

Säsongen efter flyttade han hem till Finland och SaiPa. Den säsong blev även den sista för honom innan han valde att lägga plockhandsken på hyllan.