• Huvudsponsorer

Söndag Sön 22 April Apr
Lördag Lör 15 September Sep
Torsdag Tor 20 September Sep
Lördag Lör 22 September Sep
Torsdag Tor 27 September Sep
Lördag Lör 29 September Sep

Historik: Brynäs är en mardröm för Luleå

16 mars 2018 11:30
#SM-slutspel 2018

Under fredagen väntar den helt avgörande åttondelsfinalen mellan Luleå och Brynäs. SHL.se har tittat i historieböckerna på tidigare slutspelsmöten mellan lagen - och Brynäs har varit en riktig mardröm för Luleå.


Luleå och Brynäs har mött varandra fyra gånger tidigare i slutspelssammanhang. Noterbart från samtliga möten är att det har varit väldigt jämnt och faktum är att alla slutspelsserier mellan lagen har gått till en helt avgörande match - och samtliga gånger har Brynäs vunnit.

SM-kvartsfinal 1988/1989

2-1 i matcher till Brynäs

Lagen drabbade samman i kvartsfinal sedan Luleå slutat sexa i tabellen och Brynäs åtta. Precis som i årets säsong gick Brynäs in till slutspelet med plusstatistik på just Luleå i de inbördes mötena.

Luleå tog dock kommandot i matchserien när man vann på hemmaplan med 3-1. Brynäs kvitterade matchserien på hemmais via en seger med 4-1, och en helt avgörande match i Ishallen Delfinen väntade. Där stod matchen länge och vägde och ställningen var 1-1 inför den tredje perioden.

Då stod gästerna för ett avgörande ryck när man gick ifrån och vann till slut klart med 1-4.

SM-final 1992/1993

3-2 i matcher till Brynäs

Nästa slutspelsmöte mellan lagen kom i finalen säsongen 92/93. En matchserie som gått till historien för Brynäs. Luleå hade kopplat ett järngrepp om finalen efter att ha gått upp till 2-0 i matcher efter segrar med 3-1 och 4-2.

Med matchbollen i ett järngrepp började Luleå darra defensivt. 4-7 och 2-6 och helt plötsligt var det 2-2 i matcher och en helt avgörande final väntade i Gävle.

Där var Brynäs det starkare laget och segrade med 3-1 efter att ha vänt underläge 0-1 i matchen i den sista perioden.

SM-semifinal 1994/1995

3-2 i matcher till Brynäs

Historien kom att upprepa sig två år senare. Luleå hade gått ifrån till 2-0 i matcher efter segrar med 4-1 och 6-3, och återigen hade man kopplat greppet om Brynäs. Men ännu en gång kom Brynäs att slingra sig ur björngapets käftar.

Tre raka suddensegrar kom att ta Brynäs vidare från semifinalspelet. 1-2, 3-4 och 3-4 blev resultaten där Brynäs visade prov på styrka i de avgörande lägena.

Brynäs föll sedan i finalen mot HV71 - efter att ha förlorat i just sudden death.

SM-semifinal 1998/1999

3-2 i matcher till Brynäs

Övertidsspelet kom att vara avgörande även i semifinalen på vårkanten 1999. Lagen följdes åt där Brynäs hade ledningen med både 1-0 och 2-1 i matcher, men Luleå kom hela tiden tillbaka. Hemmaplanen var avgörande i denna matchserie då alla fem matcher gick till hemmalagets favör.

I den femte och helt avgörande matchen var det tätt och jämnt som så många gånger förr. 1-1 efter full tid, och efter en lång och dramatisk förlängning var det till slut Brynäs som drog det längsta strået.