• Huvudsponsorer

Söndag Sön 22 April Apr
Lördag Lör 15 September Sep
Torsdag Tor 20 September Sep
Lördag Lör 22 September Sep
Torsdag Tor 27 September Sep
Lördag Lör 29 September Sep

Historiska siffror: Så går det mellan Skellefteå-Djurgården

12 april 2018 14:45
Semifinal 6

Det är tätt, tufft och jämt. Skellefteå och Djurgården går en tuff batalj om den sista finalplatsen och under fredagen stundar den sjätte semifinalen. SHL.se bläddrade i de statistiska historieböckerna för att se om siffrorna från förr kunde avslöja vinnaren.


Säsongen 1999/2000 införde SHL sju matcher i en slutspelsserie. Då var det endast i kvartsfinalerna som lagen spelade bäst av sju för att sedan spela semifinal och final i bäst av fem.

Därefter har det dock ändrats och nu är samtliga slutspelsserier i bäst av sju matcher. Vi slog upp SHL:s stora historiebok för att se hur det gått för Djurgården och Skellefteå när deras slutspelsmatcher genom historien krävt sex matcher. Vilka har bäst segerprocent i match sex? Och spelar en seger i match sex någon roll inför en helt avgörande sjunde match?

Djurgården Hockey

Djurgården har spelat sex stycken slutspelsserier som krävt minst sex matcher, men aldrig tidigare i en semifinal. Första gången var säsongen 1999/2000 då Djurgården segrade i den sjätte kvartsfinalen borta mot Färjestad med 4-3 efter förlängning.

Senast var säsongen 2010/2011. Då i kvartsfinal mot Luleå. Djurgården vann den sjätte matchen med 2-0 men föll i den sjunde och helt avgörande matchen efter förlängning.

Djurgårdens siffror visar att man vunnit fyra av sina sex sjättematcher i slutspelet. Ett facit som visar att Stockholms stolthet vunnit 67 procent av sina historiska sjättematcher.

Oavsett hur den sjätte matchen har slutat för Djurgården (seger eller förlust) så har laget stått som segrare av slutspelsserien där det krävts sex matcher, fyra gånger - alltså 67 procent även där.

Summering:

  • Djurgården har vunnit 67 procent av sina sjättematcher i slutspel.
  • Djurgården har gått vidare 67 procent av gångerna det krävts sex matcher i en slutspelsserie.

Skellefteå AIK

Skellefteå AIK har spelat hela elva stycken slutspelsserier som krävt minst sex matcher. Tre av dessa har varit i en semifinalserie. Första gången var säsongen 2008/2009 då Linköping besegrades med 5-2 och senast var i år i kvartsfinalen mot Färjestad då Skellefteå vann med 5-2.

Skellefteås siffror visar att dock att laget endast vunnit fyra av sina elva sjättematcher i ett slutspel. Ett facit som visar att man segrat i endast 36 procent av sina historiska sjättematcher.

Trots det något dystra siffrorna i sjättematcherna har Skellefteå stått som segrare i dessa slutspelsserier åtta av elva gånger - vilket ger en procent på att ha gått vidare på fina 73 procent.

Summering:

  • Skellefteå har vunnit 36 procent av sina sjättematcher i slutspel.
  • Skellefteå har gått vidare 73 procent av gångerna det krävts sex matcher i en slutspelsserie.

Nu är det naturligtvis upp till varje betraktare att välja hur mycket av den historiska statistiken man väger in i dessa slutspelstider. Hockey är hockey - och allt kan hända.

Men om vi tittar till den historiska statistiken är det störst chans att Djurgården vinner den sjätte matchen - men att Skellefteå är laget som kniper den sista finalplatsen.