Veckans match: Rivalmöte där bortaplan har blivit en fördel

17 december 2019 14:00
Veckans match

Luleå och Skellefteå brukar spela jämna och heta matcher – och oftast slutar det med bortaseger. De sju senaste matcherna lagen emellan har resulterat i vinst för bortalaget. Frågan är om norrbottningarna kan bryta den sviten i kväll eller om Skellefteå tar sin sjunde raka vinst i Luleå?


Efter landslagsuppehållet är det i kväll dags för omstart i SHL och det finns många högintressanta matcher att se framemot. Eller vad sägs om mesta mästarna mötet Djurgården-Brynäs samt Växjö-Frölunda i Vida Arena? Dessutom bjuds vi på ett rivalmöte i norr, där Luleå tar emot Skellefteå i Coop Norrbottens Arena.

– Att börja mot Luleå efter uppehållet känns bra. Det är bra med en het match direkt, förhoppningsvis med mycket folk på läktaren. En rolig första match, säger Skellefteås Andreas Wingerli, 22.

Han får medhåll från Luleås Einar Emanuelsson, 22.

– Det brukar vara speciella matcher, med bra inramning. Det blir lättare att komma igång med en sådan match, säger Emanuelsson.

Luleå fick några dagar ledigt under uppehållet och då passade Emanuelsson på att åka hem till Kiruna.

– Jag har inte varit hemma mycket den senaste tiden så jag träffade släkten, man får passa på. Sedan tränade jag faktiskt med AIF:s juniorer en kväll, vilket var roligt, säger Emanuelsson.

"Kan spela lite mer avslappnat på bortaplan"

I säsongens första möte mellan Luleå och Skellefteå vann Thomas Berglunds mannar med 3-2 och det var inte första gången den senaste tiden som det var jämnt och att till slut bortalaget vann. Tvärtom. Fem av de sju senaste matcherna har slutat med uddamålssegrar och i de två matcher som inte har gjort det har det skiljt två mål. Samtliga dessa sju matcher har dessutom slutat med bortaseger.

– Jag vet inte vad det beror på. Kanske att man har lite mer press när man spelar hemma, säger Wingerli och fortsätter:

– Man kan spela lite mer avslappnat på bortaplan. Man får slå lite mer som underdog. Det kan vara det, men givetvis vill man helst spela inför sin hemmapublik och ha dem i ryggen

Einar Emanuelsson tror att det ligger något i Skellefteåforwardens resonemang.

– Det kan nog stämma. Det blir lätt att man kanske förväntar sig att man ska spela mer med puck och sådana grejer på hemmaplan, säger Emanuelsson.

Sex raka bortavinster för Skellefteå

I kväll är det Luleå som är hemmalag och faktum är att vi får backa bandet till den 14 januari 2016 för att hitta senaste Luleåvinsten på hemmaplan mot Skellefteå. Därefter har västerbottningarna tagit sex raka vinster i Luleå. Hemmalaget kommer dock till matchen som serieledare. De förlorade visserligen senast mot Färjestad, men dessförinnan hade de sju raka segrar.

– Vi tänkte inte på det att det var sju raka. Varje match är en ny match. När vi mötte Leksand borta gjorde vi en sämre första period, men då hade vi bra målvaktsspel som tur var. Då kände vi direkt att när vi inte gör det vi ska straffas vi ganska hårt för att alla lag är bra i den här ligan, säger Emanuelsson och fortsätter:

– Jag tycker att det vi har gjort bra så här långt är att vi har haft inställningen att det gäller att lägga ner ett hårt jobb varje match och göra så mycket rätt som möjligt. Skellefteå har många skickliga spelare och vi får inte bjuda dem på någonting, säger Emanuelsson.

"Brukar kunna bli grisigt"

Även om det blev förlust i senaste mötet mot Luleå tycker Andreas Wingerli att hans Skellefteå gjorde en bra match och han vet vad som väntar i kväll.

– Luleå har en bra defensiv som de bygger mycket på. Det gäller att komma igenom där och få in pucken. Då ska vi nog kunna slå dem, säger Andreas Wingerli.

Vad förväntar du dig för matchbild?

– Ofta är det målsnåla, täta och jämna matcher, där det brukar avgöras framför mål. Det brukar kunna bli grisigt och lite känsligt också, vilket jag tycker är kul, säger Wingerli.

Hur skulle du beskriva rivaliteten mellan klubbarna?

 – Den stora grejen tycker jag är att det alltid är mycket folk på matcherna. Det riktiga derbyt brukar folk fortfarande säga är mot Björklöven, men det är inte mycket Norrlandslag i SHL. Det här burkar målas upp som ”Norrlandsderbyt” och däför blir det speciellt att möta Luleå. Det brukar kunna bli mer känslor än i andra matcher. Lättare att tagga till i sådana här matcher, säger Andreas Wingerli.

Emanuelsson:

– Det är det närmaste vi kommer ett derby och det brukar vara bra matcher med bra fart. Sedan är självklart roligt med publiken, från bägge håll. En väldigt rolig match att spela, säger 22-åringen.