• Huvudsponsorer

Fortsatta möten om spelarnas säkerhet

12 augusti 2016 15:00

Spelarnas säkerhet är viktigt och högt prioriterat i SHL eftersom det handlar om spelarnas arbetsmiljö på sin arbetsplats. Just nu pågår förberedelserna inför den kommande säsongen även i detta avseende.


Arbetet med spelarnas säkerhet fortsätter och SHL:s sportchef Johan Hemlin och domarchefen Peter Andersson åker nu runt bland klubbarna för att både informera om och diskutera ämnet innan säsongen drar igång.

Med på träffarna är samtliga spelare och ledare och innehållet kan delas upp i tre delar. Klubbarna informeras om hur bedömningen kommer att se ut gällande spelförstörande moment. De får även information om hur disciplinsystemet fungerar, däribland hur situationsrummet arbetar. De tredje och huvudsakliga delen rör spelarnas säkerhet och handlar om attityder, beteenden och konsekvenser.

– Det som är så bra med arbetet med spelarnas säkerhet, som pågått under ett antal år, är att alla står bakom. Det är total uppslutning där såväl spelare, ledare, domare, läkare och spelarfack finns med, säger Johan Hemlin.

Tre år i rad har alla dessa aktörer samlats för omfattande temadagar om spelarnas säkerhet. Här kan du se ett reportage från den senaste temadagen.

– Det Peter och jag gör nu är att vi följer upp punkter från det senaste mötet i maj. Vi tittar på statistik och tar upp situationer som föranlett stor risk för skada, hur vi ser på dem och hur bedömningen kommer att se ut. Ett syfte med att vi träffar alla är att det minskar risken för missförstånd under säsongen och att alla får möjlighet att ställa frågor, berättar Hemlin.

Även spelarna uppskattar deras besök vilket ger dem en känsla av vad som väntar under säsongen.

– Det är bra att man gör alla medvetna om hur det ligger till, både om beslut som kommer på isen och beslut som kommer komma i olika situationer beroende på vad som skett. Det är en väldigt öppen dialog och många killar vågar ställa frågor. Det gör att man inte går därifrån och funderar på något, säger HV71:s lagkapten Ted Brithén.

"Kommit en bra bit på väg"

Hemlin menar att det i grunden handlar om spelarnas beteenden och att en attitydsförändring behöver komma till.

– Vi visar dem hur det ser ut och vad vi tittar på vid disciplinära ärenden. Vi pratar om risker med att komma från blindside, som tredje part in i en situation, uppåtgående rörelser i tacklingar och så vidare.

Även Brithén menar att ansvaret ligger hos spelarna och att det pratas en del om det internt också.

– Det är klart, vi snackar ju om att helst inte ta några utvisningar alls. Det går fort därute och det kommer uppstå situationer. Vi snackar om att spela ett tufft spel, men för den delen inte ett fult spel. Vi har respekt för varandra och ska även ha det för motståndaren.

En engelsk text har också tagits fram som alla utländska spelare fått för att kunna hänga med under Hemlins och Anderssons besök. En stor telefonkonferens kommer också att hållas innan seriestart med samtliga utländska spelare i ligan.

– Vi har kommit en bra bit på väg men det är fortfarande delar som vi behöver komma tillrätta med på isen, avslutar Hemlin.