• Huvudsponsorer

Rookiedag ska ge förberedda spelare

2 juni 2017 16:40

På fredagen genomförde SHL för första gången en heldag för spelare som kommande säsong kommer att spela under så kallat rookiekontrakt. Syftet med dagen var att på olika plan förbereda spelarna för vad det innebär att vara elitspelare i SHL.


En diger skara människor samlades under fredagen för information om och samtal kring en mängd olika saker som kommer med att vara spelare i SHL.

Rookiedagen vände sig till spelare som spelar med rookiekontrakt i SHL 2017/2018. 36 spelare var på plats tillsammans med flera representanter från SHL, spelarfacket SICO, representanter från Riksidrottsförbundet och ett antal andra inbjudna personer.

Dagen planerades och anordnades av SHL i nära samarbete med SICO och det var första gången en sådan här träff genomfördes. Innehållet var digert och dagen har planerats under en lång tid för att få så bra innehåll som möjligt.

Rustade för SHL

Syftet med dagen var att ge spelarna en större trygghet för att komma så väl förberedda som möjligt till SHL.

Sammantaget handlade det om vad det innebär att vara elitspelare i SHL och vad som kommer med den rollen. Dagen delades in i olika block med lite olika fokus.

Dels informerades och förbereddes spelarna för vad SHL är och står för. Det handlade dels om strukturen men framförallt om värdegrunder, varumärke, kommunikation och uppförandekoder. Ett block handlade också om spelarnas säkerhet.

Spelarfacket SICO pratade om vikten av utbildning och att de hjälper till i det avseendet. Dessutom en del andra saker som är viktigt att känna till och att tänka på som SHL-spelare.

Riksidrottsförbundet (RF) var på plats för att prata om doping och matchfixing.

– Vi är glada över och ser det som positivt att RF var här och informerade ytterligare om de här sakerna. SHL och spelarfacket tycker att det är bra att arbeta förebyggande i de här frågorna, kommenterar Johan Hemlin, sportchef på SHL.

"Mycket att ta in"

En av spelarna som var med på dagen var Jacob Cederholm från HV71.

– Det var mycket att ta in, men viktig information för oss yngre som inte vet allt om hur det fungerar än, berättar han.

Cederholm kan i framtiden tänka sig att med SICO:s hjälp komplettera sin syssla som ishockeyspelare med en utbildning. Han anser att sådana här träffar är uppskattade och värdefulla då deltagarna har karriäråren och tiden i rampljuset framför sig.

– Det gäller att tänka ett steg längre fram. Man är sitt eget varumärke samtidigt som man representerar ett lag och hur jag uppträder påverkar båda. Vad jag gör såväl på som utanför isen spelar roll, säger han.