• Huvudsponsorer

Morgondagens stjärnor

13 september 2017 15:30

HV71:s Andreas Borgman plockade i fjol hem priset som "Årets Rookie". Nu närmar vi oss en ny upplaga av SHL, vilket också innebär en hel del nya ansikten på roookiefronten. Vi tar en titt på dem vi tror blir de hetaste kandidaterna till att plocka hem priset kommande säsong.


Brynäs IF

Samuel Asklöf, center, 19 år

19-årige Asklöf fick chansen i A-laget redan förra säsongen och tog den med bravur. 8 poäng på 20 matcher knoppades ihop i seriespelet och förtroendet för Asklöf blir successivt större. I år kliver han in i A-laget på riktigt och blir definitivt ett namn värt att hålla ett extra öga på.

En annan intressant rookiekandidat i Brynäs är 18-årige Jesper Boqvist. Med sin starka skridskoåkning, snabbhet och fina teknik har poängen östs in i såväl juniorserierna som i HockeyAllsvenskan och centern spåddes få sitt stora genombrott i Roger Melins lag kommande säsong. Dessvärre åkte han på en tung handledsskada i en CHL-match under sensommaren - och i nuläget är det därför oklart när talangen åter är aktuell för spel.

Djurgårdens IF

Axel Jonsson Fjällby, forward, 19 år

Skidskostarke Jonsson Fjällby hann med ett tjugotal matcher i Djurgårdsdressen redan förra säsongen. 19-åringen, draftad av Washington Capitals i femte rundan, återfanns oftast tillsammans med bröderna Davidsson i kedjan och utmärkte sig framförallt i sitt riv och slit ute på isen. Lär få än mer förtroende av Robert Ohlsson kommande säsong.

Frölunda HC

Rasmus Dahlin, back, 17 år

En av världens största talanger spelar i SHL och Frölunda. Rasmus Dahlin gjorde ett stort avtryck redan under förra säsongen - och då fortfarande inskriven som junior i Frölundas lag. Den 17-årige backen bjuder titt som tätt på hockeygodis med sina eleganta dragningar, skickliga dribblingar och pricksäkra avslut. Förtroendet för Dahlin växte sig större successivt förra säsongen hos Roger Rönnberg, som med allra största sannolikhet kommer att se sin supertalang utvecklas än mer denna säsong.

Färjestad BK

Fabian Zetterlund, forward, 18 år

18-årige Fabian Zetterlund inleder säsongen i Färjestad efter framförallt en poängrik landslagssäsong. Karlstadssonen blev J18-landslagets mest produktive spelare under förra säsongen - vilket han även blev i Färjestads SuperElit-lag. Zetterlund är en skottflitig forward med bra skridskoåkning, vilket han kombinerar med ett hårt jobb. Fick chansen ifjol och hann då med 14 matcher i Färjestads A-lag.

HV71

Jacob Cederholm, back, 19 år

Han gjorde SHL-debut redan som 16-åring och har sedan dess gjort sporadiska framträdanden i den svenska hockeyns finrum. En defensiv back som utmärker sig främst i sin storlek och styrka - och gör det svårt för sina motståndare att ta sig förbi. Jacob Cederholm har i såväl klubb- som landslagssammanhang också belönats med ett C på bröstet, för sitt fina ledarskap både på och utanför isen.

Karlskrona HK

Carl Persson, center, 22 år

22-årige Carl Persson kommer från en poängstark säsong i HockeyAllsvenska Karlskoga. 44 poäng på 51 matcher placerade honom på en fjärdeplats i poängligan - i ett Karlskoga där han blev en av tre poängkungar som lämnade inför den kommande säsongen. Ett fint nyförvärv till Karlskrona som kommer att få in en spelare som bistår med bra energi, rapp skridskoåkning och med ett skott som hittade nät 26 gånger förra säsongen. Persson fick chansen i HV71 som 19-åring, och har sedan dess genomgått en fin utveckling. Stor sannolikhet i att bli poängkung även i Blekinge.

Linköpings HC

Fredrik Karlström, center, 19 år

19-årige Karlström hade en betydande roll i HockeyAllsvenska AIK förra säsongen. Det hann bli knappt 50 matcher i den näst högsta serien, där han producerade 24 poäng, och intresset från SHL växte sig gradvis allt större. Till slut föll valet på Linköping där man ser stor potential i centern, som förra sommaren draftades i tredjerundan av Dallas Stars. Linköpings hetaste kandidat till "Årets Rookie".

Luleå HF

Filip Gustavsson, målvakt, 19 år

Fick chansen i SHL redan som 17-åring - och höll dessutom nollan i sin första slutspelsmatch. Filip Gustavsson tillhör Pittsburgh Penguins organisation och är ett av de mest spännande målvaktsnamnen i ligan den här säsongen. En talangfull målvakt som säkerligen kommer att få större förtroende i att utmana Joel Lassinantti om posten mellan stolparna.

Malmö Redhawks

Lukas Haudum, forward, 20 år

Den 20-årige österrikaren pendlade mellan Malmö och på lån hos Pantern förra säsongen. Nu kommer han att få en större roll i Redhawks, med sin goda spelförståelse och sitt fina passningsspel. När väl chansen i högstaserien kom var det bland annat mellan Rhett Rakshani och Robin Alvarez - och då snittade centern en halv poäng per match. Kan få sitt stora genombrott den här säsongen.

Mora IK

Mathias Bromé, forward, 23 år

Mora IK:s säsong i HockeyAllsvenskan var som bekant en lyckad historia. Bland de mest poängproduktiva pjäserna återfanns 23-årige Mathias Bromé, som på 51 matcher stod för 49 pinnar. Poängmässigt lär Mora få det tuffare som nykomling i högstaserien, men med bland annat en Bromé i laget kan man mycket väl utmana om en slutspelsplats.

Rögle BK

Alexander Younan, back, 20 år

En tvåvägsback med god blick för spelet och som gärna deltar offensivt. Kommer från spel med Vita Hästen där han stod för 17 poäng på 45 matcher. Tillhört HV71:s organisation tidigare, men debuterar i SHL-sammanhang kommande säsong.

Skellefteå AIK

Simon Krekula, forward, 19 år

19-åringen har ärvt sin fina teknik efter sin far; Skellefteåprofilen Fredrik Krekula. Gjorde nio matcher i A-laget förra säsongen - och även om speltiden lär bli sporadisk denna säsong kommer han att bidra med sitt hårda slit och sin snabbhet.

Växjö Lakers

Elias Pettersson, center, 18 år

Växjös nyförvärv från Timrå är en av säsongens kanske mest spännande spelare. Draftades i förstarundan som nummer 5 av Vancouver Canucks och svarade under förra säsongen för 41 poäng på 43 matcher i HockeyAllsvenskan. En spelintelligent tvåväggsforward med god teknik och en exceptionell skridskoåkning. Återstår att se hur anpassningen sker till SHL, men definitivt ett namn värt att hålla ett extra öga på.

Örebro HK

Rodrigo Abols, center, 21 år

Örebro har blivit med en stor lettisk center. 21-årige Rodrigo Abols är en hårt jobbande spelare både med och utan puck - och som dessutom är flitig i att skriva in sig i poängprotokollet. Kommer från en produktiv säsong i de Nordamerikanska juniorligorna och lär bli en viktig kugge i bland annat Närkelagets specialteams-uppställningar.

Notera att listan är ett urval av redaktionen på SHL.se och innehåller endast spelare som kan bli Årets rookie i SHL 2017/2018. Läs mer om kriterierna här.