• Huvudsponsorer

Karlskronas anfallsvapen: "Då kommer vi göra en riktigt bra säsong"

8 augusti 2017 12:40
Intervju

På sina två år i klubben har han etablerat sig som en respekterad poänggörare i SHL. Den här säsongen siktar Mattias Guter ännu högre - mot ett slutspel med Karlskrona.


Igår klockan 18:00 gled Karlskronas spelare ut framför publiken för att hålla sitt första ispass sedan den förra säsongen. Visserligen hade truppen fått känna på isen redan förra veckan, men då var det mest för att testa den nya utrustningen.

Annars låg fokus under de första dagarna mest på fyspass och tester, precis så som stora delar av sommaren sett ut. Måndagens ispremiär var därför efterlängtad för många i spelartruppen. SHL-säsongen tog slut i mars och sedan dess har väntan varit lång på att få träna på is igen.

– Så är det ju! I alla fall får man under slutet av sommaren tillbaka det där riktiga suget. Det är roligt, även om man knappt kan stå på rören. Det är ju problem nummer två, skrattar Mattias Guter.

29-åringen är en av väldigt många namn kvar i Karlskronatruppen. Den fortfarande färska SHL-klubben har hållit fast vid stora delar av förra årets lagbygge, även om frontfiguren Alexander Bergström lämnat för KHL. Men när assistkungen försvann valde den interna poängligatrean Guter att stanna, med ett kontrakt som löper över ytterligare två säsonger.

– Jag tycker att det känns bra, vi har ett ganska jämnt lag i år. Det ser spännande ut. Vi har fått in rutin på (Cory) Murphy och även Bobbo (Petersson) som har några säsonger i SHL. Sen är det lite ungt och nytt blod i form av (Carl) Persson, (Ludwig) Blomstrand och Henrik Törnqvist.

Missade precis slutspel: "Defensivt var vi otroligt bra"

Karlskrona HK gjorde sitt intåg i SHL hösten 2015, en resa som började tungt. Nykomlingen slutade sist och först efter ett kval kunde Blekingeklubben andas ut med ett säkrat kontrakt.

Förra säsongen var verkligheten som förbytt och Karlskrona stormade länge mot slutspel. En djup formsvacka förstörde tyvärr de planerna, för med endast två poängs marginal missade laget tiondeplatsen. Den här säsongen är siktet inställt på att nå ett historiskt slutspel och Mattias Guter tror på den ambitionen.

– Det ser absolut bra ut. Jag hoppas verkligen att vi kan bygga vidare på det spel vi hade förra året. Defensivt var vi otroligt bra, menar forwarden.

– Vi ska ha kvar det och framförallt få in ännu mera anfallsspel. Då tror jag att vi kommer att göra en riktigt bra säsong.

Och när det kommer till just offensiven står den 29-åriga Stockholmssonen i fokus. Med 32 poäng vann Mattias den interna poängligan under debutåret, en prestation som han följde upp med tredjeplats och 26 nya poäng föregående säsong. Framgångarna har gett honom statusen som Karlskronas vassaste anfallsvapen och Guter vill axla den rollen.

– Ja absolut, jag vill utvecklas och ta nästa steg när det gäller ansvar över hela banan. Jag hoppas kunna bidra framåt så klart, det är där jag tycker att jag har mina styrkor. Det har känts bra på träningen i sommar och jag känner mig i bra form.