HV71 i SHL säsongen 2016/2017

1 juni 2017 12:30

Inför säsongen var det få som trodde att vi skulle få se en final mellan HV71 och Brynäs. Men smålänningarna tog en match i taget och spelade en fantastisk hockey. “Vi kollade aldrig bakåt eller framåt, utan tog en sak i taget. Det var nog nyckeln till framgången.” säger Mattias Tedenby.


Organisationen HV71 hade som målsättning inför säsongen att komma topp sex, men killarna i laget kände att de kunde spänna bågen ytterligare. Laget bestämde sig tidigt för att satsa på att hamna topp fyra. Det lyckades laget med, trots en otroligt jämn serie med små marginaler hamnade HV71 till slut på en andraplats med en poäng upp till Växjö och en poäng ned till Frölunda.

– Vi tog det match för match och hade ett fungerande spel som alla köpte. Vi hade många spelare som klev fram, om inte en kedja fungerade så hoppade bara nästa kedja in och levererade. Vi hade bra produktion på alla spelare.

Men allt för var inte frid och fröjd. Smålänningarna hade det tufft både i boxplay och powerplay. Kollar vi statistiken så hamnade HV71 på en elfteplats i båda tabellerna. På 150 numerära överlägen gjorde laget 25 mål och släppte in fyra, vilket ger en powerplayprocent på 16,67. Under säsongen fick HV71 spela 128 numerära underlägen där de släppte in 30 mål och slutade på 76,67% i boxplay. Detta är en av sakerna som Tedenby och övriga laget absolut inte är nöjda med och var en av grejerna som smålänningarna inte fick att fungera under seriens gång.

– Vi vann på fem mot fem-spelet och det är nog unikt tror jag, att ha det som styrka.

Skadorna och Ullströms korta comeback

HV71 drabbades, som alla andra lag, även de av tunga avbräck med stora namn på skadelistan. Detta var inget som påverkade smålänningarna enligt Mattias Tedenby, då laget hade en otrolig bredd på sin trupp. HV71 hade ibland spelare utanför truppen som Tedenby tror hade spelat i toppkedjor i andra SHL-klubbar.

– Det kändes som att när någon blev skadad hoppade nästa kille in och gjorde ett fantastiskt inhopp. Alla var synkade, och det spelade ingen roll, vem som helst kunde vara skadad samtidigt som någon annan kunde hoppa in och göra samma jobb.

Tack vare den otroliga bredden var det ingen i laget som blev speciellt orolig när David Ullström, som togs in som förstacenter, blev olyckligt skadad efter att bara ha spelat sex matcher i HV-tröjan. Smålänningarna kände sig hela tiden trygga med sitt lag och om en ledande spelare blev skadad fanns det andra spelare som kunde steppa in.

– Det är synd att han gjorde illa sig. Även om han var viktig för oss så hoppade bland annat Stenlund och Christensen in och gjorde det bra, berättar Tedenby.

Resan till finalen

I kvartsfinalen var det Färjestad som skulle bjuda upp till dans efter att ha tagit sig till kvartsfinal via åttondelsfinal mot Djurgården. Men HV71 såg till att göra processen kort med värmlänningarna och vann med 4-0 i matcher. De första två matcherna vann smålänningarna med 3-1, och spelade enligt Tedenby, sjukt bra. Samtidigt som han berättar att han inte tycker att Färjestad kom upp riktigt. Match tre och fyra ändrades sedan matchbilden något.

– De försöker grisa lite mot oss, det blir lite tjurigt i vårt lag men vi fokuserade på vårt spel. Det var deras enda chans att vända om de får oss att tänka på annat men det lyckades de inte med.

Som Tedenby berättar blev det lite av en ny matchserie men trots detta vann HV71 det tredje mötet efter förlängning. Andreas Borgman behövde bara drygt en och en halv minut för att sätta 4-3. Smålänningarna hade sedan läget att avgöra kvartsfinalen på bortaplan, och det tog de till vara på. Smålänningarna tog ledningen med 3-0, men innan andra perioden var slut hade Färjestad reducerat till 2-3. Värmlänningarna kom inte närmre än så igen tack vare Söderström i målet och en stark defensiv.

I semifinalen var det Malmö som stod för motståndet. HV71 var varma i kläderna inför det första mötet och vann med 5-2, efter en målexplosion som gav fyra mål i den sista perioden. Rond två var desto jämnare och de båda lagen följde varandra åt ända in förlängningen där till slut Malmö och Nichlas Hardt drog det längsta strået och vann med 3-2. Sedan tog smålänningarna kommandot i matchserien och tog tre raka vinster med siffrorna 5-1, 4-2, 4-2.

– Vi spelade bra ishockey hela den serien, det var någon gång vi hade en tung period mot Malmö, men de var som Brynäs farliga i sina omställningar. Det löste vi väldigt bra, det är kanske vår bästa matchserie, säger Tedenby om semifinalen mot Malmö.

Det efterlängtade guldet

Vi vet alla hur årets final slutade och vilken fantastisk hockey vi bjöds på. Det var tajt ända in i match sju och den skulle dessutom att komma att avgöras i sudden death. HV71 gick in i första matchen med bra självförtroende och vann med komfortabla 5-2.

– Efter första matchen kändes det att vi kommer ta det här. Men sen blev vi helt utspelade i Gävle i andra matchen, då fick vi känna på annan medicin. Vi fick ändra lite hur vi ställer upp mot deras spelvändningar. Det var livsfarligt varje gång de kom in i zon kändes det som.

Även match tre gick till Brynäs. Men HV71 tog revansch och kvitterade matchserien till 2-2 efter att ha vunnit med 6-4 på bortaplan i en galen tredje period. Efter två spelade perioder stod det nämligen 1-1, det bjöds med andra ord på en målfest som hette duga med åtta mål i den sista perioden. I den femte matchen i Kinnarps Arena vann Brynäs med 2-0, det var första gången i slutspelet som smålänningarna inte lyckades göra ett enda mål. Rond sex och sju gick som ni alla vet till HV71 som tillslut stod som segrare och fick höja Le Mat-pokalen hemma i Kinnarps Arena efter en rafflande och dramatisk game seven. Men smålänningarna hade mer att ge berättar Tedenby.

– Jag tycker någonstans att vi kanske var snäppet vassare till slut. Vi kom inte riktigt upp i den nivå som vi kunde, vi hade mer att ge men det räckte.

Hipp Hurra, för här kommer Bumbibjörnarna!

Kedjan med Lias Andersson, Filip Sandberg och Mattias Tedenby fick under serien ett smeknamn, Bumbibjörnarna, något som både media och fans snappade upp och snabbt blev förtjusta i. Men vem kom egentligen på smeknamnet och varför?

– Jag tror det var Ted (Brithén) som höll på och sa att vi såg ut bumbibjörnar som studsade runt därute och var svåra att få tag i, och det tyckte media och fans var roligt. Tycker fansen det är roligt så köper jag det med.

Kedjan sattes ihop med tolv omgångar kvar av serien och svarade då för 31 poäng (12+19) innan slutspelet drog igång.

– Vi klaffade direkt och gör sjukt mycket mål, får väldigt långa anfall på motståndarna och är svåra att ha att göra med. Jag kommer komma ihåg den kedjan resten av livet, säger 27-åringen.

För egen del berättar Mattias att han tycker att hans egen säsong fungerat bra, kanske inte i powerplay men i spel fem mot fem har det fungerat väldigt bra. Slutspelet nämner han som helt okej men att han var bättre i finalen.

Tankar inför säsongen 2017/2018

– Vi får in en ny grupp och det gäller att få ihop den på samma sätt. Vi har kvar ett gäng från förra året som spelat i klubben ganska länge, som ska visa de nya killarna som kommer att det är laget som gäller när man kommer till Hv, avslutar Tedenby.

HV71 är precis som alla andra lag mitt uppe i sitt lagbygge, och trots att många tunga namn försvinner till nästa säsong så har de även en hel del intressanta spelare på väg in. Följ HV71 och de andra lagens nyförvärv och spelarförluster här.