• Huvudsponsorer

Här är Luleå Hockey 2016/2017

26 augusti 2016 10:00

Nästa lag ut i vår presentation inför den kommande säsongen är Luleå Hockey. Ett Luleå som de senaste åren ständigt varit med och kampat när det vankats slutspel. Ifjol tog det stopp i semifinal, frågan är vart det bär denna gång?


Förra året bjöd Luleå Hockey på både djupa dalar och höga toppar. Laget hade en oerhört tung inledning på säsongen men växte sig starkare ju längre säsongen gick och på slutet var klubben med och slogs om en hög placering i tabellen och utmanade också segrande Frölunda i en tuff semifinalserie.

Nu stundar en ny säsong och Luleå har haft en stor omsättning i spelartruppen. Ett flertal namnkunniga spelare har lämnat, bland annat trion som stod för mest poäng ifjol i Jacob Micflikier, Lucas Wallmark och Toni Rajala, men även den assisterande lagkaptenen Jonathan Sigalet. Totalt har tolv spelare från förra årets trupp lämnat och åtta nya har kommit in. Dessutom har Luleås kontrakterat fem spelare från de egna juniorleden, så det har varit en stor omsättning i Norrbotten för sportchefen Lars "Osten" Bergström.

– Att vara sportchef är ju ett arbete som ständigt pågår, men vi har gjort en ordentlig utvärdering av fjolåret som var en bra säsong för oss och har nu satsat på att bygga vidare på det som var bra och så ska vi försöka rätta till det som varit mindre bra.

Luleå har fortsatt ett lag med mycket kraft och tyngd då spelare som Anton Hedman, Ilari Melart och Christian Jaros fortfarande är kvar i laget. Dessutom har man tagit in tuffingen Gustav Rydahl från Växjö.

Vidare har man värvat rutin i backen Daine Todd och centern Andreas Falk och man har också adderat spets i form av den forne Skellefteå-spelaren Petter Emanuelsson, amerikanen Tim Kennedy, kanadensaren Kael Mouillerat och den snabbe finske forwarden Jonas Junttila.

– Vi har en bra mix i laget tycker jag. Det är spelare av olika karaktär och spelare i olika åldrar. Vi har ett brett spektra och dessutom har vi kvar en stomme som har den norrbottniska kulturen i sig och som vet hur det är att spela i Luleå så det känns jättebra. Nu handlar det om att få ihop laget så att alla drar åt samma håll, berättar sportchefen.

"Det är en tuff konkurrens på spelarmarknaden"

Hela laget utom den nya centern Tim Kennedy har anlänt till Luleå. Kennedy har i dagarna fått sitt tredje barn och har därför fått lite längre tid på sig att komma till Luleå, men väntas landa i Norrbotten i början av september. Kennedy är tillsammans med Mouillerat en av två nya centrar i Luleå Hockey.

– Tim är en spelskicklig, snabb och poängproducerande center medans Kael är en mer renodlad tvåvägscenter. Det känns jättebra att vi har lyckats knyta den duon till oss i en hård spelarmarknad.

Har det varit tufft att hitta era centrar?

– Spelarmarknaden har bjudit på hård konkurrens. Hela Europa är ute efter duktiga centrar och det har vi i Luleå också varit, men jag tycker vi har fått till det väldigt bra.

Ny tränarkonstellation som ska leda laget framåt

Det är även nytt på tränarbänken i Luleå denna säsong. Men det är idel bekanta ansikten för publiken. Den assisterande tränaren från ifjol i Stefan "Skuggan" Nilsson har tagit över huvudansvaret och vid sin sida har han Anders Burström och Petter Lasu Nilsson. Tre gamla spelare som samtliga har stora meriter och många Luleåmatcher under sitt bälte.

– Det har blivit lite av en tradition för oss i Luleå och Norrbotten att ha tränare som vi själva varit med och fostrat. Jag själv var ju en sån, Roger Rönnberg, "Bulan" Berglund och Jonas Rönnqvist några andra. Det finns många exempel att räkna upp. Det har blivit så och med facit i hand så brukar det slå väl ut. Luleå Hockey har fortfarande inte sparkat någon tränare under pågående säsong, berättar "Osten".

Rutin från etablerade spelare med Luleåanknytning finns också kvar i truppen. Lagkaptenen Johan Harju finns kvar i laget med sitt skarpa skott, en hårt jobbande Karl Fabricius kommer vi åter få se och likaså den evigt unge backen Jan Sandström som endast behöver två SHL-matcher till för att bli den spelare med flest SHL-matcher genom tiderna.

– Vi har många tongivande spelare som varit med här under en längre tid och som driver laget framåt och som hela tiden hjälper de nya spelarna att komma in i laget, det är oerhört värdefulla spelare för oss.

Det låter ändå som att du har en positiv känsla inför säsongen?

– Absolut! Det är många bra lag som kommer att vara med och kämpa om det, men det ska vi i Luleå också se till att vara.