Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

22 november 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har två tränare förlängt sina avtal, Max Veronneau har bestämt sig för att stanna i Leksand och flera andra spelare har skrivit på nya kontrakt.


Både Filander och Fröberg stannar i Oskarshamn

Två nyckelpersoner i IK Oskarshamn har bestämt sig för att förlänga sina kontrakt. Det handlar om huvudtränaren Martin Filander och sportchefen Thomas Fröberg.

– Jag tycker att vi tar kliv hela tiden. Förra säsongen kom vi elva och om målet är att bli bättre hela tiden, innebär det att vi denna säsong måste sikta på att ta oss till slutspel, säger Fröberg till klubbens hemsida.

Thomas Fröberg kom till Oskarshamn från BIK Karlskoga 2019. Hans nya kontrakt sträcker sig över säsongen 2023/24.

Martin Filander är inne på sin andra säsong i Oskarshamn. Det ursprungliga kontraktet gick över säsongen 2022/23, men nu har det förlängts med ett år, med option på ytterligare ett år.

– Jag tycker att vi är någonting på spåren. Det är en fantastisk förening att jobba i och ett grymt lag. Vi har fått till kärnan och glädjen i att vilja jobba och utvecklas varje dag. Därför är jag otroligt taggad på att fortsätta den här resan ytterligare lite längre än vad vi hade planerat, säger Martin Filander.

... även Brace förlänger

Kanadensaren Cameron Brace är en stor anledning till att Oskarshamn har inlett säsongen så bra. Han har gjort 13 poäng (4+9) på 20 matcher och nu kommer belöningen: Ett nytt kontrakt med Oskarshamn. Parterna är överens om ett avtal som sträcker sig över nästa säsong.

– Vi är otroligt noggranna i vårt scoutingarbete och det gällde även när vi kollade på om Cam skulle passa in hos oss. Många är kanske överraskade, men vi såg potential i honom och ser ytterligare steg han kan ta för att utvecklas än mer, säger sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Färjestad anställer Rickard Wallin – Jakobsson lämnar

Färjestad har inte motsvarat förväntningarna under säsongsinledningen och den gångna veckan valde klubben att göra förändringar i den sportsliga organisationen. De har anställt klubbikonen Rickard Wallin, med fyra SM-guld som spelare, som sportdirektör.

– Rickard kommer att ha det övergripande sportsliga ansvaret för Färjestad BK, ingå i föreningens ledningsgrupp samt i funktionen rapportera till styrelsen i sportsliga frågor och tillträder som sagt per omgående. Rickard kommer naturligt nog att i det korta perspektivet ha fokus på den innevarande säsongen men också på det framtida bygget och utvecklingen av föreningens sportsliga verksamhet över tid, säger Färjestads vd Stefan Larsson till klubbens hemsida.

I och med detta meddelade Färjestad även att Peter Jakobsson får lämna sin roll som General Manager.

– Peter är en bra människa och han har gjort ett jättejobb under sina år hos oss. För det vill vi säga ett stort tack och önska honom all lycka i framtiden, säger Stefan Larsson.

Stenman skriver kontrakt med Skellefteå

Elias Stenman har Skellefteå AIK som moderklubb och han debuterade i SHL förra säsongen. Totalt blev det åtta matcher i högstaligan förra säsongen. Den här säsongen har han fått större förtroende. Han har spelat tolv matcher och gjort två mål. Nu har 18-åringen skrivit ett a-lagskontrakt med Skellefteå.

– Elias har utvecklats bra, både sedan förra året och under säsongen, och gjort det bra de matcher han spelat. En smart spelare som är bra båda vägarna. Det ska bli kul att jobba med honom framöver, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Avtalet sträcker sig över säsongen 2023/2024.

Storstjärnan blir kvar i Leksand

Max Veronneau, 25, har varit en av ligans bästa spelare den här säsongen. Han toppar skytteligan (tolv mål) och ligger tvåa i poängligan (23 poäng). Han kom till Leksand inför den här säsongen efter ett fint fjolår i Oskarshamn. Nu står det klart att Veronneau stannar i Leksand även nästa säsong.

– Max är oerhört skicklig i spelet en mot en, och han har en explosivitet i sin åkning som få kan matcha. Lägg därtill hans eminenta spelsinne, snabba omställningsspel och hans målfarlighet så har får vi en av SHLs bästa spelare. Det är självklart väldigt kul för oss i Leksand att han trivs hos oss och vill fortsätta utvecklas i vår miljö, säger Leksands GM till klubbens hemsida.

Rissanen överens med Örebro

Backen Rasmus Rissanen kom till Örebro 2018 och är således inne på sin fjärde säsong i klubben. Den här säsongen har han gjort fyra poäng på 20 matcher, men det är inte med poäng som finländaren framförallt ska bidra. Utan 30-åringen har sina styrkor i det defensiva spelet.

Det står nu klart att Rissanen stannar i Örebro till 2024.

– Det känns helt rätt att stanna i Örebro. Jag och familjen trivs verkligen i staden och klubben vilket är en viktig del. Jag tycker att jag har haft en bra utveckling under min tid här och det ska bli spännande att fortsätta den resan, säger Rasmus Rissanen till klubbens hemsida.

Thomas Berglund fortsätter i Luleå

Thomas "Bulan" Berglund är inne på sin femte raka säsong som huvudtränare i Luleå Hockey. Nu är det klart att det kommer att bli två säsonger till, åtminstone.

– Vi är väldigt nöjda med det arbete som Thomas och våra övriga ledare gör i den dagliga verksamheten. Därför känns det fantastiskt bra att vi kommer kunna fortsätta med kontinuitet inom hela vårt starka ledarteam även för de kommande säsongerna, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson till klubbens hemsida.

Berglund om förlängningen:

– Det känns jättebra att föreningen ville fortsätta samarbetet med mig och att jag kommer få göra det även fortsättningsvis tillsammans med Henrik (Stridh), Roger (Kyrö) och Gusten (Törnqvist) då vi har ett bra samarbete och trivs med varandra både på och utanför isen, säger han.