Inför Växjö - Färjestad: "Pressen ligger på Växjö"

9 april 2021 16:00
#VLHRBK

För tredje gången i klubbens historia vann Växjö seriesegern i SHL. I kvartsfinal ställs smålänningarna mot Färjestad, som hoppas kunna överraska. ”Offensivt är vi minst lika bra som Växjö. Det tvivlar jag inte på”, säger Färjestads Victor Ejdsell.


Färjestad tog sig vidare till kvartsfinal efter en imponerande slutforcering mot Malmö i den andra åttondelsfinalen. Värmlänningarna kvitterade med 22 sekunder kvar av tredje perioden och sedan fullbordade Oskar Bäck vändningen med att sätta 5-4 i förlängningen. Den onsdagskvällen tror Färjestads Victor Ejdsell, 25, kan betyda mycket när Färjestad kliver in i kvartsfinalserien mot Växjö.

– Det ger en styrka till gruppen. Energin och glädjen att gå vidare. Vi gjorde det tillsammans. En sådan grej bygger energi i laget. Det blir en otrolig atmosfär. Känslan de senaste dagarna har varit fantastisk, säger Ejdsell.

Han hoppas även att det faktum att Färjestad är inne i matchtempot ska vara något positivt inför helgens dubbla bortamatcher mot Växjö.

– Det kan vara till vår fördel. De har såklart vilat lite och det finns för- och nackdelar med allt, men vi har bra matchtempo och bra förutsättningar för att vinna någon match i början, säger Victor Ejdsell.

Skiljde 21 poäng mellan lagen

När lagen möttes i grundserien vann de två matcher var. Färjestad vann säsongens två första möten, men de två senaste matcherna har slutat med seger för Lakers. Kollar vi tabellen skiljde det 21 poäng mellan lagen.

– Pressen ligger på Växjö som seriesegrare och vi kommer från åttondel. Men jag tror ändå att de har en jäkla respekt för oss, säger Victor Ejdsell.

Växjös Fredrik Karlström, 23:

– Det är något man vill, att inte gå som underdog. För då har man gjort något bra, säger Karlström.

– Många har bra självförtroende hos oss och det är bra. I stället för att åka runt och hålla hårt i klubban vet vi att vi är ett bra lag. Vi har ett bra försvarsspel och ett balanserat spel över hela banan. Vi går in i kvartsfinalen med jättebra självförtroende, säger han.

Vad framförallt är det som har gjort att Växjö har gått från att sluta tia i fjol till att den här säsongen bli etta och gå in i slutspelet som en av guldfavoriterna?

– Jag vet inte riktigt vad det beror på, men vi har en väldigt rörlig backsida som hjälper oss att skapa offensivt. Sedan har vi två väldigt bra målvakter. Alla har köpt in på det vi har snackat om på försäsongen. Förra året, om vi ska jämföra, hade vi ett bra lag, men när det inte gick som vi ville började vi stressa och det blev lite forcerat. I år har vi köpt in på det vi har snackat om och alla drar åt samma håll, säger Fredrik Karlström.

Vad är det ni måste se upp med hos Färjestad?

– Som alltid är de rörliga och ett skickligt lag offensivt. De skapar mycket offensivt och är farliga där. Det ska bli intressant att möta dem, säger Karlström.

"Offensivt är vi minst lika bra som Växjö"

Faktum är att Färjestad var det lag som gjorde näst flest mål i grundserien. 157 fullträffar blev det, bara Rögle gjorde fler. Växjö hittar vi på en sjätte plats i den kategorin. Om vi däremot kollar insläppta mål är Växjö bäst i hela SHL, med 112 insläppta mål. Där är Färjestad sjua (143), men Victor Ejdsell tycker sig se tendenser att förvarsspelet är på väg att bli bättre.

– VI har steppat upp rejält när det gäller att försvara oss och offra oss för varandra, täcka skott. Vi visade en styrka att komma tillbaka i sista matchen mot Malmö. Det gäller att fortsätta med det där, ett bra jobb defensivt. Kan vi fortsätta får vi mycket gratis från det. Offensivt är vi minst lika bra som Växjö. Det tvivlar jag inte på, säger Ejdsell.

Ska Färjestad lyckas ta sig vidare från den här kvartsfinalserien måste de vinna minst en match i Vida Arena – och det är inte det lättaste. Lakers är nämligen ligans bästa hemmalag. De tog 63 poäng på 26 hemmamatcher i grundserien. Av dessa 26 matcher blev det 17 trepoängare och bara en enda gång lämnade de Vida Arena utan poäng.

– Det är inte så mycket publik på matcherna, men rutinmässigt kan det var skönt att spela hemma. Det har känts bra i Vida Arena, säger Fredrik Karlström.

Är ni ett vidskepligt lag?

– Haha. Det känns inte som att vi är så vidskepliga. Men många i vårt lag gillar att spela hemma, på vår is. Att vår is är skön. Men jag tror ändå att mycket sitter i rutinerna, vad man gör matchdagar. Man får vara hemma och slipper en lång bussresa, säger Karlström.

Första slutspelsmatchen

Karlström är inne på sin fjärde säsong i SHL och i morgon spelar han sin första slutspelsmatch.

– På ett individuellt plan ska det bli kul. Min första säsong i Linköping var jag skadad och hade inte så stor plats i laget och hade säkert inte spelat så mycket ändå. Andra året kom vi inte till slutspel. Tredje året var det corona. Nu blir det fjärde gången gilt. Det ska bli intressant och väldigt roligt. För lagets del känns det också väldigt bra, säger Fredrik Karlström.