Veckans match: Lundqvist mot Lindqvist

27 september 2019 11:19
Lundqvst mot LIndqvist möts under lördagen
Veckans Match

Under lördagen drabbar Frölunda och Färjestad samman i ett hett derby som sedan många år osar slutspelskaraktär. Och det är två formtoppade lag som möts i Scandinavium.


Efter trevande starter har både Frölunda och Färjestad vaknat till. Under torsdagen bärgade båda lagen tredje raka segern. Färjestad övertidsbesegrade Malmö Redhawks på hemmaplam (4-3) medan Frölunda fick upp ångan ordentligt efter tio minuters vattentrampande borta mot Skellefteå. Till slut skrevs segersiffrorna till klara 6-1 för göteborgarna. Under lördagen ställs de två mot varandra i ett hett rivalmöte som går tillbaka många år. Mellan 2003-2006 möttes lagen i tre av fyra SM-finaler och Frölundas Joel Lundqvist var med i samtliga:

– Finalmatcherna mot Färjestad tidigt i karriären formade så klart något hos mig för resten av karriären. Vi stötte på dom i final 2005 och 2006 så det var några år där det var mycket duster på olika sätt. Det är tre finalserier man har varit med om….och det sätter ju sina spår, säger Lundqvist när SHL.se ringer upp.

Han säger att han inte minns sitt första möte med Färjestad, men matcherna har en speciell betydelse för Lundqvist.

– Personligen har jag lite historik mot Färjestad, som sagt. Det har varit många olika typer av lag genom åren. Men det genomgående är att det är en derbykänsla, absolut. Det är bra, fartfyllda matcher med mycket kamp.

Har matcherna mot Färjestad extra betydelse för fansen?

– Det tror jag. Det är ju många supportrar som har varit med länge och de har gått igenom samma saker som en annan. Det har varit tuffa slutspelsserier och det sitter ju i även hos dom, och det gör inramningen väldigt bra.

"En jättestor match"

25 mil nordost om Göteborg återfinns Michael Lindqvist. Forwarden, som inte har "Färjestad i blodet," menar att storheten i matcherna mot Frölunda var något som slog honom först när han kom till klubben.

– Man märker vilken betydelse matcherna har för båda lagen och det märks att det är något extra när vi möts både i Göteborg och hemma i Karlstad, säger han och fortsätter på samma linje som Lundqvist:

– Det brukar vara täta och hårda matcher. Ofta är de ganska jämna och inramningen gör sitt med den energi som fansen skapar.

Minns du din första match mot Frölunda?

– Det gör jag. För oss är Frölunda, HV71 och Djurgården de största matcherna och Frölunda var den första stora matchen för mig i Färjestad. Mitt första möte med Frölunda var hemma i Löfbergs och vi vann med 6-4, jag gjorde faktiskt mål.

Stormötet har fått ytterligare en dimension för Lindqvist den här säsongen. Hans bästa kompis, Theodor Lennström, återfinns hos motståndarna:

– Vi har ju spelat ihop sedan tiden i AIK. Sedan han skrev på för Frölunda har vi kollat kalendern för att se när vi möts första gången.

Hur ser det ut inför en match mot Lennström? Är det radiotystnad fram till efter matchen eller hur funkar det?

– Haha, nej! Vi är så pass bra vänner och pratar så ofta, så vi håller nog kontakten som vanligt. Det är väl mer på isen som vi inte är så goda vänner, säger Lindqvist och skrattar igen.

De två storlagen ses som möjliga mästare när säsongen, och slutspelet, summeras framåt våren. För Lindqvist råder det ingen tvekan om att de här mötena har betydelse:

– Det är vitkigt att vinna så många matcher som möjligt mot ett lag som Frölunda i grundserien. Det är bra att gå in i slutspelet med en god känsla mötena med ett sådant lag, då det finns en stor chans att vi möts där också.

Lundqvist har en annan syn på det hela:

– Man tänker inte så långt. Det är här och nu och man vill vinna matchen. Det är gött att vinna den men det är inte så att man tänker på slutspel, säger han och lägger till:

– Jag älskar att vinna mot Färjestad.