Experterna: Så slutar kvartsfinalerna

9 april 2021 16:30
Slutspelsextra

I helgen drar kvartsfinalspelet i gång och det är högintressanta serier vi har framför oss. Vi ringde upp Staffan Kronwall, expert på C More, samt Sportbladets hockeyreporter Hans Abrahamsson för att höra vad de tror om kvartsfinalerna.


I torsdags säkrade Frölunda som sista klubb en plats i kvartsfinal. Redan i morgon spelar göteborgarna sin första kvartsfinal borta mot Rögle. Även Växjö-Färjestad inleds i morgon medan Skellefteå-Luleå samt Leksand-Örebro spelar första matchen på söndag.

– Generellt känns det ganska svårtippat. Att det skulle vara Färjestad och Frölunda som kvalade sig in i slutspelet känns smått otroligt, säger Staffan Kronwall, expert på C More

– Det är roliga kvartsfinaler. Det känns lite ovisst. Allt är på plats, utom publiken och det kan vi inte göra så mycket åt, säger Hans Abrahamsson, hockeykrönikör på Sportbladet.

Här ger experterna sina tips inför kvartsfinalerna:

Växjö-Färjestad

Staffan Kronwalls tips: Växjö vinner med 4-2 i matcher.

– Växjö är klar favorit i den här serien. Jag säger spontant 4-2 till Växjö. De har visserligen inte spelat på länge och jag misstänker att Färjestad kan knipa någon match tidigt. Men Växjö är starkare i längden.

Vad tror du kommer att avgöra till Växjös fördel?

– Hela säsongen har jag sagt att Växjö är det lag som spelar mest energisnålt. De läser situationer bra. De slösar inte energi på fel ställe. Har de hugg att gå så gör Växjö det, annars ställer de upp och vinner puck i mittzon. Spelar man så tajt spelschema som i slutspelet och det går till sex, sju matcher tömmer du mycket energi. Där tror jag att Växjö har en fördel om de går långt.

Hans Abrahamssons tips: Växjö vinner med 4-2 i matcher.

– Jag får Växjöfeeling. De har bara växt under säsongen. De har kompletterat laget bra. De var kanske lite mjuka innan, men de har fått in Brendan Gaunce och Christian Folin. Det känns som ett komplett lag. När Växjö är i slutspel och är med i topp i serien blir de farliga. Jag säger Växjö.

Finns det något som du tycker talar för Färjestad?

– Färjestad är alltid Färjestad. De får tillbaka Gustav Rydahl, vilket kan betyda en del. Det finns en rätt höga kravställning där. De är inte nöjda med att vara en kvartsfinal.

Rögle-Frölunda

Staffan Kronwalls tips: Rögle vinner med 4-2 i matcher.

– Den känns spännande. Rögle måste ses som favorit. De har inte heller spelat på ett tag, vilket kan göra att serien kan bli lite jämnare. Frölunda har inget powerplay att luta sig mot. Målvaktsspelet är inte heller det man behöver. De kommer att bli ganska tillbakapressade mot Rögle, som sitter på en bredare trupp och en tydligare rollfördelning mellan offensiva och defensiva spelare, både på back- och forwardssidan.

Hans Abrahamssons tip: Rögle vinner med 4-2 i matcher.

– Jag håller Rögle som klar favorit. Rögle har strukturen, det hårda jobbet och framförallt skickligheten. Det är ett komplett lag. Det stora med Rögle är bristen på rutin. Det är 27 år sedan de spelade kvartsfinal och de har aldrig gått långt i ett slutspel. Det ska man inte nonchalera. Med Abbotts har de gjort en exceptionell resa och därför tror jag Rögle kan gå långt. Inte hela vägen kanske, men långt och att det definitivt räcker mot Frölunda.

Leksand-Örebro

Staffan Kronwalls tips: Leksand vinner med 4-3 i matcher

– Serien jag tror blir allra jämnast. Det känns som att Örebro har någon match upp under säsongen (3-1 i matcher till Örebro). Jag tror att det kan gå till sju matcher faktiskt. Får Leksand tillbaka Carter Ashton och Carter Camper tror jag att Leksand vinner.

Vad krävs från Örebro för att de ska kunna gå vidare?

– Som i alla slutspel blir det disciplinen. Du har inte råd att ta utvisningar. Leksand är grymt i powerplay. Nyckeln för Örebro blir att hålla sig på banan. Örebro hade stora problem i boxplay under långa stunder av grundserien. Sedan måste de ha bra målvaktsspel från Jhonas Enroth. Örebro har en bra backsida och borde kunde hantera boxplay bättre. För Örebros del tror jag disciplinen blir helt avgörande.

Hans Abrahmssons tips: Leksand vinner med 4-3 i matcher.

– Jag är otroligt imponerad av Leksands säsong. De blir bättre och bättre hela tiden och har tagit ytterligare kliv under våren. De har även fått igång fler spelare. Ritola har varit bra, Carter Ashton har kommit in, Emil Heineman och Nils Åman gillar jag skarpt. Sedan har de sina spetsspelare i Marek Hrivik, Carter Camper och Peter Cehlarik. Samtidigt har jag stor respekt för Örebro. De är välcoachade och jobbar tillsammans. Jag tror ändå Leksands lite större spets kommer att avgöra.

Skellefteå-Luleå

Staffan Kronwalls tips: Skellefteå vinner med 4-1 i matcher.

– Jag ser Skellefteå och Växjö som storfavoriter i det här slutspelet. Petter Emanuelsson är väl borta hela slutspelet och får Luleå inte tillbaka Erik Gustafsson tror jag att det blir en ganska enkel serie för Skellefteå. Jag säger 4-1 i matcher till Skellefteå, mest på grund av att om både Emanuelsson och Gustafsson saknas. När Skellefteå har fått in Pär Lindholm och Melker Karlsson har de seriens kanske bästa forwardsbesättning. Jag älskar sättet Skellefteå spelar hockey på, även om det är en risk att spela med så aktiva backar. Skellefteå blir jäkligt intressant att se i slutspelet.

Hans Abrahamssons tips: Skellefteå med vinner med 4-3 i matcher.

– Jag tror på Skellefteå, men jag tror att det blir tufft. Även Skellefteå har växt under säsongen. De fick in Melker Karlsson och Pär Lindholm och har haft bra utveckling på många spelare, som Jonathan Johnson, Andreas Wingerli och Jesper Frödén. De har många som kan bidra. Vi har hackat på Skellefteå tidigare om att allt hänger på Möller och Jocke Lindström. Nu har de tre riktigt bra kedjor som kan producera. De blir svårslagna i den här serien. För mig är Skellefteå numret större, men det lär bli tätt och målsnålt.