Avsnitt 10: Nordlöf och hans domarkollegor

21 november 2020 09:25
SHL:s domarpodd

I det tionde avsnittet gästas SHL:s Domarpodd av Johan Nordlöf, ordinarie huvuddomare i SHL. Vi får bland annat höra om hur hans väg till SHL har sett ut och det ges även smakprov på en oanad talang som Nordlöf besitter.


Johan Nordlöf är en av SHL:s 17 ordinarie huvuddomare. Han gör sin allra första ordinarie säsong och har nu dömt ett 30-tal matcher som huvuddomare.

Som gäst i podden berättar han om varför han började döma och hur resan till SHL sett ut. Han får även genomgå ett quiz och levererar sylvassa.... Ja vaddå, det hör du i podden.

Veckans regelfrågor

Du kan inför kommande avsnitt skicka in frågor kring domare, regler eller situationer som du går och funderar på. Skicka dina frågor till: [email protected]

Här är ett par av frågorna som kommit in.

Vad får domarna använda mediakuben till?

"Vi får använda den vid större händelser. Enkelt förklarat innebär det situationer kring ett matchstraff eller när en spelare ligger ner där vi inte exakt har uppfattat vad som hänt. I de situationerna får vi använda det som spelas upp i arenarummet och där kan vi också ändra domslutet. Däremot kan vi inte ändra en tripping eller annan mindre förseelse som skett. Även om vi ser att vi gjort en mindre bra bedömning kan vi inte ta bort en utvisning som vi tagit," - Johan Nordlöf.

Nordlöf berättar även att det senaste året har kommit en ny regel kring vad som kallas för ghost calls. Vad det är hör du i podden.

Nu under Covid 19-pandemin när matcher flyttas, vad händer med disciplinärenden och avstängningarnas längd. Är de tidsbestämda eller är det antal matcher?

"De är tidsbestämda. Det grundar sig i att riksidrottsförbundets stadgar kräver tidsbestämda straff. En normal säsong är ju inte det några problem eftersom matcherna spelas där de är planerade att spelas. Men nu under pandemin, när matcher flyttas, innebär det ibland att spelare är avstängda under en period där laget inte längre har några matcher," - Johan Nordlöf.

Avsnitt 10

Gäst - Johan Nordlöf
Programledare - Johanna Alba och Camilla Bernving