Tom Nilsson andra rookiekandidaten

17 mars 2014 14:00

Via fyra säsonger i Mora IK kom en stockholmskille inför säsongen till Göteborg för spel i Frölunda. SHL-debuten stod för dörren och Tom Nilsson har haft en fantastisk säsong. "Väldigt kul, jag blir både stolt och glad", säger han om nomineringen till Årets Rookie.


Kandidat nummer 2 till Årets Rookie 2014 ersätts av Tom Nilsson, Frölunda. Nilsson var nummer två till kandidaterna i omgång två av Årets Rookie 2014 efter Gustav Possler som felaktigt först nominerades.

Juryns motivering:

”En tuff och stark defensiv back som motståndarna har stor respekt för att möta. Nilsson har spelat Junior-VM med framgång och har under denna säsong även debuterat i Tre Kronor.”

Tom Nilsson hade inför säsongen inte spelat en enda match i SHL. Han hade emellertid gjort ett så pass bra intryck med sitt spel i Mora i HockeyAllsvenskan att Frölunda tog honom till sig. Med sitt starka spel för göteborgarna har han fortsatt göra positiva intryck och nomineras av juryn till kandidat nummer två till Årets Rookie.

– Det finns väldigt många bra spelare som också kunde ha varit med i diskussionen så jag blir både stolt och glad över nomineringen, säger Nilsson till SHL.se.

Nilsson i en situation vi vant oss vid att se honom, närkamper och fysiskt spel.

– Jag är en defensiv back och gillar att spela ganska fysiskt och aggressivt. Sen försöker jag utveckla mitt spel, bli mera pucksäker och släppa loss lite mer offensivt, det jobbar jag på dagligen.

Någon poängsprutande back har han aldrig varit. Han menar själv att han kanske någon gång i J18 gjorde en del poäng, men annars alltid varit defensivt inriktad så länge han har spelat ishockey.

En karriär i kraftig utveckling

Nilsson tog sina första skär i moderklubben Hanvikens SK och berättar gärna om hur karriären sett ut sedan dess:

– Jag började i Hanvikens SK som fyraåring. Sen spelade jag där ända till U16 och hade pappa och Mats Lindberg, en gammal AIK spelare, som tränare. Sen bytte jag till AIK och hade ett bra år med ett U16-silver.

– Efter det året ville jag testa på något nytt och flyttade upp till Mora. Dels för hockeyn men även på det personliga planet, att bli lite mer vuxen som person och att lära mig hur det är att leva själv.

– Där spelade jag i fyra säsonger och gjorde debut med A-laget det andra året. Det blev sedan två hela säsonger med A-laget innan jag kom till Frölunda till årets säsong.

Tom Nilssons Frölunda har gjort en fin säsong och är glada för en andraplats i tabellen. Nilsson själv har under året även debuterat i Tre Kronor vilket är ett tecken på att han lyckats.

– För mig personligen tycker jag att det gått väldigt bra. Jag känner att jag lärt mig mycket och utvecklats massor. Det är jag väldigt nöjd med, avslutar han.

Tom Nilssons nominering kommer att uppmärksammas före nedsläpp i onsdagens tredje kvartsfinal mellan Frölunda och Linköping.