Mikael Nord är vinnare av Guldpipan

18 april 2017 11:00

För fjärde året i rad har Mikael Nord från Arboga röstats fram som Sveriges bästa domare och med det tilldelats Guldpipan. "Det är få förunnat att få den och fyra år i rad känns högst otroligt", säger Mikael Nord till SHL.se


Inför den första SM-finalen mellan HV71 och Brynäs meddelade SICO (Sveriges Ishockeyspelares Centralorganisation) att Mikael Nord röstats fram av spelarna i SHL som Sveriges bästa domare. Det är fjärde året i rad domaren från Arboga tilldelas Guldpipan för sina insatser på isen. Priset lämnades över av finallagens lagkaptener Martin Thörnberg och Jacob Blomqvist.

– För det första är det fantastiskt, det är få förunnat att få den och fyra år i rad känns högst otroligt, men jag är jätteglad och tacksam att jag fått utmärkelsen.

Varför vinner du igen tror du?

– Svårt att säga men jag tror någonstans att kommunikationen, som jag tjatat om sedan första gången jag fick priset, är den viktigaste faktorn i dagens hockey. Relationen mellan domare och spelare är otroligt viktig, att man kan acceptera varandra.

Hur tycker du att relationen med spelarna varit under säsongen?

– Kommunikationen har varit bra fast i lite mindre utsträckning i år än det brukar vara. Jag vet inte vad det beror på, men det är något jag får sätta mig ner och fundera på. Att kommunicera är a och o, förstå varandra och ha respekt för varandras yrkesroller därute. Lyckas vi med det får vi fram vår produkt på bästa sätt. Om det inte skulle fungera är vi illa ute.

"Det är utmaningen vi står inför"

Att en ishockeydomare kritiseras och ifrågasätts är något Nord är väl medveten om och han kan till viss del förstå frustrationen som ibland uppstår bland supportrar.

– Domare engagerar väldigt många runt om i Sverige. jag förstår frustrationen bland fans och spelare när situationer bedöms på olika sätt. Men vi får inte glömma att det är just det som är tjusningen med hockey, att vi är människor och inte robotar. Vi kommer aldrig att komma till den punkten där alla gör lika. Målet är att det ska bli så rättvist och nära som möjligt. Det är utmaningen vi i domarkåren står inför varje säsong, berättar Nord och fortsätter:

– Vi har haft fyrdomarssystem i åtta säsonger nu och jag hoppas att folk runt om i landet upplever att det blir bättre och bättre för varje år.

Ulf Rådbjer är domaren som tilldelats Guldpipan flest gånger i rad med sju stycken och Nord, han närmar sig med stormsteg.

– Gulpipan är ett fantastiskt fint pris och ingenting man kan räkna med att få. Jag ska göra nästa säsong ännu bättre än i år och får jag det igen blir jag jättestolt och glad. Skulle jag inte få den ska jag sätta mig ner på kammaren och tänka igenom varför. Att få fler är en kittlande tanke men inget jag funderat på överhuvudtaget, avslutar Nord.