von Konow: Luleås försvarsspel det bästa vi sett

19 oktober 2012 10:27

Hockeyoraklet Gregor von Konow lägger dagens fokus på Luleå Hockey och främst 2011/2012 där laget blev seriesegrare för första gången på 16 säsonger. Jonas Rönnqvists ledarstil, Luleås målvaktspar och lagets försvarsspel är ämnen von Konow går in på när det är dags för fredagens långläsning!


Luleå bröt HV71:s och Färjestads dominans när man vann Elitserien den förra säsongen och gjorde sin bästa säsong på mycket länge. Norrbottningarna blev seriesegrare i Elitserien med 100 inspelade poäng på 55 matcher, fem före tvåan Skellefteå. Det var första gången på sju säsonger som HV71 eller Färjestad inte vann serien.

Det hade gått ganska knackit för Luleå en längre tid när Jonas Rönnqvist tog över ansvaret som tränare och coach i laget inför säsongen 2010/2011. Luleå hade missat slutspelet två gånger på de tre senaste songerna och var väldigt nära att åka ner i Kvalserien på våren 2008.

Laget klarade sig kvar med minsta möjliga marginal tack vare att man hade bättre målskillnad (två minusmål färre) än nästjumbon Mora. Närmare än så har Luleå aldrig varit att hamna i Kvalserien. Mellan åren 2001 och 2010 kunde Luleå som bäst visa upp tre femteplatser i Elitserien. Det var inte mycket att skryta med för ett lag som varit ett av de bästa och mest framgångsrika på 1990-talet och blev svenska mästare 1996 och var i SM-final 1997.

Jonas Rönnqvist hade med begränsade resursher gjort strålande resultat under sina två år tidigare i Almtuna. Första året (2009) blev Almtuna sexa i Allsvenskan och i det andra (2010) blev man fyra. Rönnqvist hade på kort tid visat att han var en kompetent och skicklig tränare, coach och lagbyggare och var rätt man att dra upp Luleå ur "gruvan". Han ledde laget till en fjärdeplats i Elitserien 2011, klubbens bästa placering på många år. Dessutom tog Rönnqvist norrbottingarna till semifinal för första gången på elva säsonger.

– Jag visste när jag kom hit igen att vi hade goda möjligheter att åter bli ett topplag i Elitserien, säger Jonas Rönnqvist. Men många andra blev säkert förvånade att det gick så bra för oss. Nästan alla tippade att vi skulle åka ner i Kvalserien. Så man kan väl säga att vi mot den bakgrunden gjorde en riktigt bra säsong.

Rönnqvist är en stark och kompetent ledare

Jonas Rönnqvist, som är en stark, tuff, rak och krävande ledare och tränare, fick alla i laget att arbeta mycket hårdare än tidigare, både på träningar och i matcher, vilket även gav resultat. Den urgamla sanningen att en krävande tränare också är en bra tränare stämmer verkligen in på Jonas Rönnqvist. Han införde tillsammans med sin tränarkollega Tomas "Bulan" Berglund en ny spelmodell i Luleå med mycket skridskoåkning, högt tempo, snabbt passningsspel, hård press på puckhållaren samt korta och intensiva byten, vilket var något som överraskade många lag och tvingade dem att hitta motdrag och för ändra sitt spel en del. Detta var tillsammans med ett starkt målvakts- och försvarsspel ett segervapen för Luleå i många matcher under säsongen.

Före seriestarten 2011/2012 fanns det en stor tveksamhet om de unga och orutinerade målvakterna Johan Gustafsson och David Rautio skulle orka och hålla en hel säsong. Men de visade att de var mycket bra och säkra.

– Jag skulle inte vilja byta ut vårt målvaktspar mot något annat i Elitserien, säger Jonas Rönnqvist:

– Vi har två målvakter som håller hög klass och det fick vi se i Elitserien. Bakom dessa två har vi även en tredjemålvakt som är intressant och talangfull.

"Inte bara målvakternas fel"

Rönnqvist kommentarer stämmer. De senaste två säsongerna har AIK skickat iväg seriesegrarna HV71 och Luleå ut ur slutspelet. I våras åkte Luleå ut mot AIK med 1-4 i matcher i kvartsfinal och året före försvann HV71 med 0-4 i baken i första omgången. Ett kvitto på att Elitserien blivit jämnare än någonsin. AIK:s Viktor Fasth var hur bra och tät som helst och knäckte HV71 och Luleå med sitt suveräna målvaktsspel. Ingen av Luleås målvakter var särskilt bra i slutspelet, men det var ingen annan spelare i laget heller.

– Det var inte målvakternas fel att vi förlorade mot AIK, säger Jonas Rönnqvist:

– Det var hela lagets fel. Vi förlorade två av våra tre hemmamatcher och då förstår alla att det är mycket svårt att vinna en slutspelsserie och gå vidare.

Bästa försvarsspelet som setts

Under seriespelet var emellertid Luleås målvakts- och försvarsspel mycket bra och stabilt och det gick lagets väg för det mesta. Norrbottningarnas defensiva spel över hela banan, hur man satte hård press på puckhållaren och motståndarna, skötte sina markeringsuppgifter, löste sina uppgifter och arbetade hårt i byte efter byte var intressant att se och det bästa vi sett i Elitserien på många år. Endast 104 insläppta mål på 55 matcher talar sitt tydliga språk.

Anfallsspelet (128 gjorda mål) var inte lika bra, men man måste förstås alltid se till helheten och Luleå vann Elitserien. Det går i första hand ut på att vinna matcher i Elitserien, inte att spela snyggt och vackert. De som kritiserade Luleå för att inte spela en mer underhållande hockey missade poängen!

Luleå är lika bra den här säsongen

Luleå har inlett serien bra under hösten och ser ut att bli minst lika starka i år som förra säsongen. Laget har förstärkts på backsidan med tre stora och tuffa pjäser Fredrik Svensson, Pavel Skrbek och Robin Jacobsson - och framåt med några som är målfarliga och tekniska och andra som är tuffa och starka - Linus Klasen, Kim Hirschovits, Anton Hedman, Karl Fabricius, Jens Jakobs, Linus Persson och Nicklas Fogström.

– Tycker att vi ersatt de spelare vi tappat på ett bra sätt, säger Jonas Rönnqvist:

– Vi har fått in mer styrka och offensiv kraft i laget. Jag hoppas att en spelare som Linus Klasen kommer att producera en hel del mål och poäng för oss. Men det kommer säkert att ta lite tid innan Klasen och de andra nya spelat in sig i laget. Det får vi räkna med.