• Huvudsponsorer

Lördag Lör 6 April Apr
Söndag Sön 7 April Apr
Måndag Mån 8 April Apr
Tisdag Tis 9 April Apr
Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Idag 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 4 Maj Maj

Nils Lundkvist: "Folk förväntar sig saker"

16 augusti 2018 10:00
Sommarintervju

Efter en debutsäsong som gav ett eko i hockeysverige är nu Luleås stora talang Nils Lundkvist redo att ta ytterligare kliv i sin utveckling. Detta bredvid en ny backkollega som han hyllar stort.


Framtiden bland svenska backar ser onekligen väldigt ljus ut. Bredvid Rasmus Dahlin imponerade även andra backar födda 2000 under SHL 2017/2018, däribland Luleås Nils Lundkvist. 17-åringen klev in i hetluften i slutet av oktober och visade prov på ett stort spel - trots sin ringa ålder.

– Det var en konstig säsong där utvecklingen gick mycket snabbare än väntat. Jag trodde inte på förhand att jag skulle SHL-debutera i oktober och ha ett SHL-kontrakt vid jul. Det har varit fantastiskt kul alltihop, berättar Nils Lundkvist.

"Släkten är lite uppdelad"

Lundkvist är som bekant släkt med Luleå-legendaren Jan Sandström. Till kommande säsong kommer 17-åringen dock att få klara sig utan sin morbror som nu hängt sina skridskor på hyllan.

– Det där var ganska okänt innan jag kom upp och debuterade. Sedan blev det mer av en grej av det. Men inte känner jag någon press över det. Han har haft en sjukt mäktigt karriär och är mer av en ispirationskälla.

Backtalangen hann under debutsäsongen spela 28 SHL-matcher och göra fem poäng, varav två mål. Det allra första kom - passande nog - i derbyt mot antagonisten Skellefteå.

– Det var verkligen speciellt. Jag hade hela familjen på läktaren och släkten är lite uppdelad mellan Luleå och Skellefteå så det var extra skönt att göra första målet mot just Skellefteå.

Hur går du in i säsongen som kommer efter succén i fjol?

– Jag hade redan efter förra säsongen ett långt samtal med coacherna om målsättning och sådant där. År två är ofta ett tufft år där folk förväntar sig saker från en, men det gäller att vara ödmjuk och ta det lugnt.

"En toppback i Sverige"

Luleå har behållit stora delar av det lag som i våras åkte ut i åttondelsfinal mot Brynäs. Nu hoppas och tror Lundkvist att laget ska nå längre.

– Ja, vi har kvar mycket av det vi hade i fjol och då blev vi bättre ju längre säsongen led. Vi har fått in bra förstärkningar med bland andra Erik på backsidan och har bra spets bland forwards och ett starkt målvaktspar. Vi har en intressant trupp och ska kunna gå länge än i fjol tycker jag.

Hur ser du på möjligheten att lära av en spelare som Erik Gustafsson?

– Det är kul att få in en sådan spelare med så stor erfarenhet. Han har ju varit på andra sidan Atlanten, spelat i KHL och OS. Han är en toppback i Sverige och det blir nyttigt för hela laget och även för en ung spelare som mig. Jag ska dra mycket lärdom från honom, helt klart.

Förutom Gustafsson vill Lundkvist lyfta fram ytterligare några av lagets nyförvärv;

– Jesper Sellgren är en skicklig back och tvåvägsspelare som imponerar. Nya målvakten Niklas Rubin ser också väldigt stark ut. Jag tror även att David Lindqvist från Björklöven kan bli riktigt bra, han har hög spelskicklighet och bra fart.

I och med att han inte nådde 30 SHL-matcher under debutåret kommer backtalangen även vara en av spelarna som har chansen att vinna årets rookie på SHL Awards efter säsongen.

– Individuella priser är ingenting jag tänker på eftersom att det är en lagsport. Det handlar om att göra allt för att laget ska vinna sedan får vi se hur långt det räcker, avslutar han.