Parahockeyn satsar med ny serie

22 november 2019 10:00
Christian Hedberg hoppas på ny parahockeyliga i Sverige

Parahockeyn siktar på en egen serie om några år. Med tre spelhelger under den här säsongen hoppas Christian Hedberg att sporten ska växa. SHL.se tog ett snack med Hedberg för att höra mer.


Parahockeyn är på frammarsch i Sverige och under den här säsongen är det fritt fram för spelare att söka sig till sporten. Och det är inte bara spelare med funktionsnedsättning som kan delta i sporten, där lagen är mixade.

– Det enda är att du inte får spela i landslaget, säger Hedberg. Men vår verksamhet på orterna är nästan beroende av att vi har funktionsfriska, eller gående, personer med oss. Vi fyller ut med det. Det här är en chans att få fler gående att spela.

– Det tar ganska lång tid att lära sig. Det kan säkert se lätt ut...

Det tycker jag inte att det gör...

– Det tar ganska lång tid att lära sig. Det är många som kommer in och har spelat hockey tidigare och tänker att de kan det här. De har spelsinnet och sådär, men de saknar det hela med kälkåkningen, säger Hedberg och fortsätter:

– Det är ganska många timmars träning som krävs för att man ska komma igång med det här. Men om vi kan få lite draghjälp av hockeysverige så skulle det underlätta för oss i rekryteringen. Det är därför vi startar upp den här serien också.

HV71 går i bräschen

De tre spelhelgerna under säsongen är lagda till den 7-8 december i Hedemora, 25-26 januari i Jönköping och 29 februari-1 mars i Eskilstuna. Och apråpå Jönköping går stadens SHL-representant HV71 i bräschen för parahockeyn. Klubben annonserade förra veckan att man startar ett parahockey-lag:

– Laget gjorde sin första träning i söndags. Där har Max Gyllsten varit drivande. Jag har varit med och peppat honom men det är han som haft det som projekt där nere då han bor där. Men Max började med att gå till HV71 via ett skolprojekt.

Han säger att slutmålet är betydligt större än tre lag, och HV71:s start är en bra början.

– Målet är att få verksamhet på flera orter så att man kan anmäla sitt Hedemora-lag, Vallentuna-lag eller Malmö-lag. På riktigt lång sikt hoppas vi få samma utveckling som damhockeyn: Att vi ska komma in i SHL-klubbarna.

Och intresset finns, menar Hedberg.

– Jag varit ute och kört 200 meter hockey och alla SHL-klubbar är intresserade. Men det gäller att någon kommer och tar ett aktivt beslut. För att starta en verksamhet där det inte finns några utövare är inte så smart.

Han berättar att han är instruktör för 200 meter hockey-eventen.

Man måste nästan ha ett lag på regionbasis snarare än per stad?

– Precis. Man måste tänka mer regionsmässigt. När jag började åkte jag till Nacka och tränade från Hedemora, för det var där det fanns spelare då. Sedan startade de upp i Eskilstuna och det var ju en halvtimme närmare i alla fall. Sedan orkade jag inte åka längre så då startade jag en förening i Hedemora.

Hur fick du ut ordet då? Hedemora är inte jättestort heller.

– Vi hade folk som reste från Älvdalen för att träna och det är ju 17 mil, bara det. Men man träffar mycket folk när man sitter i stolen. Man börjar snacka och sedan är inte steget så långt. ”Du ser ut att ha starka händer. Ska du inte komma och spela hockey med mig?” Sedan fick jag med mig de som hade spelat rullstolsinnebandy med mig och några av de fastnade. Det är lite svårt att förklara i text vad det här är - man måste nästan prova! Jag är förlamad från naveln och nedåt och det är jäkligt svårt att hålla balansen.

Årets seriesatsning ses som en grogrund för framtiden och för att få en jämn nivå på spelet kommer spelare att matchas efter nivå - från landslagsklass och "nedåt" - så att alla lag ser liknande ut. Det bör ge en jämnhet i matcherna. Målet är tre lag och sättet är inte helt olikt en draft:

– Lite så blir det ju. Om vi säger att du bor i Örebro och du är ensam - hur ska du kunna få ihop ett lag och anmäla dig i Örebro om det kanske finns en eller två spelare? Då måste vi komma runt problemet. Därför får man anmäla sig som individ och så matchar vi lagen. Från landslagsspelare ner till nybörjare.

Då matchar man ihop lagen både gällande spelnivå men även geografiskt?

– Ja, lite så blir det ju. Vi har spridning från Norrland till Skåne. Det kan bli svårt geografiskt. Vi försökte med det här för några år sedan. Då skulle man anmäla hela lag och då blev det ju så att de som spelat ihop i tio år körde över allt annat motstånd. Då blev det inte bra matchning för någon, säger han och fortsätter:

– Vi börjar spela i december, den 7-8 i Hedemora. Där finns det en anpassad ishall och verksamhet och då känns det naturligt att lägga det där. Två dagars spel och fyra matcher per lag är målet.

Sociala medier nyckeln

Hedberg, 35, är själv förlamad efter en bergsklättringsolycka 2005. Han spelade tidigare hockey men hade inga planer på att börja igen.

– Nej, det var mest tillfälligheter. Man får ju ta chanserna som man får, säger han och förklarar hur mycket av interaktionen med nyfikna, potentiella spelare, sker idag:

– Det är mycket via sociala medier. Det finns grupper för folk med funktionsnedsättningar. Det kanske är svårare för dig som är funktionsfrisk att hitta till parahockeyn. Vi har Instagram och Facebook som vi använder där man kan ställa frågor om tester.

Hur ser en försäsong ut för en parahockeyspelare? Vad gör du?

– Jag tänker på vilka muskelgrupper jag ska använda. Det är triceps, baksida, rygg och axlar. Det är bål. För mig är det mycket cykel, mycket stakning. Det är väldigt mycket rehab-övningar för axlarna. De tar väldigt mycket stryk. Konditionmässigt är det väldigt mycket armcykel. Sedan stakar man väldigt mycket i rullstolen.

Hur pass mycket fysiskt spel får det vara? Vissa kanske har svårare än andra att komma upp i kälken igen.

– Det är hårda närkamper. Jag skulle säga att det är lite hårdare än stå-hockey. Det har varit en del axelskador och man håller på att se över det. Det är ingen som ser om du åker över och slår någon på framsidan av kälken, men man håller på att se över det.

Parahockey och övrig handikappidrott är lite i skymundan, hur kommer man kunna följa det här?

– Vi behöver hjälp med spridningen. Därför är vi glada att SHL uppmärksammar detta. Planen är att vi ska livestreama alla våra matcher. Det kommer kanske inte att gå jättefort i början. Men det kan ge ringar på vattnet. Om man sitter hemma och kollar kanske vi kan väcka intresse.

Christian Hedberg berättar att det spelar en tjej i dagens landslag men att man naturligtvis hoppas på fler, både dit och in i ligan som alltså kommer att ha mixade lag. Träningsmöjligheter finns under den första helgen och sedan är förhoppningen att de lag som sätts samman ska kunna träna tillsammans innan nästa spelhelg:

Önskar du/ni anmäla dig dig/er till parahockey-spel går det bra att göra det här.