Matchguide: Två sviter med fem raka segrar

18 oktober 2012 14:43

Det vankas fredagsmys i Fjällräven Center i Örnsköldsvik och i COOP Arena i Luleå. Där bjuds det nämligen på elitseriehockey när MODO möter Brynäs och Luleå tar emot Färjestad. Noterbart är att Luleå vunnit sina fem senaste hemmamatcher mot Färjestad medan Brynäs har övertaget på MODO med fem raka segrar inför fredagens möte.


Luleå - Färjestad

Luleå tar emot Färjestad i sin andra raka hemmamatch inom loppet av tre dagar. I onsdagens möte besegrade norrbottningarna MODO med 3-2 och backen Pavel Skrbek svarade för ett mål och en assist i den matchen. Skrbek tog med de poängen klivet upp till en tredje plats i lagets interna poängliga när han nu har samlat sju poäng totalt genom två mål och fem assist.

Kollar vi till övrig statistik på tjecken toppar han laget i plus/minus med +7, spelar näst mest av alla i snitt per match med 20:23 och ligger även på delad sjundeplats över spelarna som skjuter mest i Luleå.

Gästande Färjestad kommer till match med två raka förluster i bagaget. Senaste mötet i onsdags mot HV71 slutade med en uddamålsförlust. Kollar vi till statistiken i Färjestad är det Per Åslund som toppar lagets interna poängliga med 12 poäng genom fem mål och sju assist. Åslund nätade även i lagets senaste match mot HV71 och har fått en riktigt bra start på sin sjunde elitseriesäsong i Färjestad. Toppnoteringen poängmässigt från Åslund hämtar vi från säsongen 2009/2010 där 32 poäng (17+15) producerades under 53 matcher.

Åslund toppar, tillsammans med skadade Oscar Klefbom, även lagets plus/minus-statistik där +7 innan torsdagens matcher räcker till en delad tredjeplats i hela Elitserien.

Luleå har fem raka hemmasegrar över Färjestad

Luleå och Färjestad har mötts en gång tidigare den här säsongen där hemmalaget Färjestad avgick med segern i en målsnål tillställning. Matchens enda kasse i det mötet gjorde Magnus Nygren när Fäjestad vann matchen med 1-0. Se highlights från det mötet här.

Historiskt sett har Färjestad ett kraftfullt övertag sett till antalet segrar när man gått vinnande ur 84 av 146 möten genom tiderna. Men inför fredagens match är det Luleå som kommer till spel med fem raka hemmasegrar mot just Färjestad.

Anton Hedman saknades i Luleås senaste match mot MODO men kommer att finnas med som extraforward i fredagens match. Sami Sandell är tillbaka i spel men Toni Koivisto missar matchen mot Färjestad sedan han fick ett skott på foten och nu tvingats till vila i minst fyra veckor.

Luleå-TV Toni Koivisto berättar om fotskadan Luleå-TV Thomas Beglund inför matchen

Färjestads Christian Berglund (sjuk) och långtidsskadade Oscar Klefbom (axel) är kvar hemma i Karlstad och ett frågetecken finns för Mikael Johansson, som tvingades gå av matchen i Jönköping med en benskada.

- Vi får se under dagen om "Micke" kan spela, vi hoppas naturligtvis på spel för honom, säger FBK:s tränare Leif Carlsson till klubbens hemsida.

MODO - Brynäs

I Fjällräven Center möter hemmalaget MODO de regerande mästarna Brynäs. Båda lagen kommer från förluster i sina senaste matcher under onsdagen där MODO fick åka hem utan poäng från Luleå medan Brynäs förlorade mot AIK på hemmaplan.

I lagens första möte för säsongen var den stora rubriken att Alexander Steen gjorde debut för då gästande MODO. Steen gick poänglös ur matchen i Läkerol Arena där Brynäs vann med 2-1 efter förlängning. Men efter den matchen har Steens poängplockande kommit igång och St. Louis-forwarden har svarat för 14 poäng genom fem mål och nio assist på tio spelade matcher. Med den noteringen toppar även Steen MODO:s interna poängliga och ligger på en delad tredje plats i hela Elitseriens poängliga.

Brynäs har en bra svit på gång mot MODO när man inför fredagens match har fem raka segrar över örnsköldsvikslaget. Senast MODO vann över Brynäs var den 12 oktober 2011.

– Brynäs är regerande mästare och ser minst lika starka ut den här säsongen. När vi möttes i Gävle så var det en match som hade kunnat gå åt vilket håll som helst. Det känns som att om vi ska kunna besegra dem nu så måste vi höja oss en nivå jämfört med våra senaste matcher, säger MODO:s tränare Ulf Samuelsson till klubbens hemsida.

MODO kommer till spel utan skadade Samuel Påhlsson och utlånade Jens Westin.

I den senaste matchen kom Brynäs till spel utan Sebastian Lauritzen, Jonas Nordquist och långtidsskadade Dennis Persson. Ingen av dessa ser ut att komma till spel, däremot är målvakten Johan Holmqvist spelklar igen.

– MODO har gått bra och det ska bli intressant att möta dem. Det kommer såklart att bli en jämn match och det kommer att krävas en enorm insats där alla ger 100 procent för att vi ska få ett övertag, säger Brynäs tränare Tommy Jonsson till klubbens hemsida.

Tittar vi till lagstatistiken i Elitserien är Brynäs det lag som skjutit flest skott på mål, 447 stycken, medan MODO skuggar gävlelaget i den statistiken med 444 skott på mål. Noterbart inför mötet i Fjällräven Center är att den historiska statistiken garanterar måljubel då inte ett enda av lagens 171 möten genom tiderna slutat utan mål.