• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Inför JVM: Brännström ser fram emot en stor roll

11 december 2017 13:00
SHL i JVM

Erik Brännström är en av de backar som ska leda Sverige till framgångar i JVM-turneringen i Buffalo. Vi fick en pratstund med HV71-spelaren om JVM, säsongen i SHL och Vegas Golden Knights.


Mycket skiljer mellan Erik Brännströms fjolårssäsong och den här säsongen. Betydligt mer speltid i SHL och en given plats i Tomas Monténs JVM-trupp. Förra säsongen varvade han spel i SHL med J20-matchande och till mångas förvåning togs han inte ut till JVM i Kanada. Men han känner absolut ingen bitterhet över det, utan ser istället extra mycket fram emot årets turnering i Buffalo.

– Det ska bli väldigt häftigt, det är en turnering jag alltid har drömt om att få spela. Man har suttit varje nyårsafton och tittat, berättar Brännström.

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén ser också en tydlig skillnad mellan den här säsongen och hur det såg ut för ett år sedan.

– Erik hade en jäkla bra avslutning på säsongen ifjol. Han var ju aktuell för JVM redan förra året, men han var inte lika framstående som han är nu. I år han varit riktigt bra med oss. Han är solid och pålitlig och spelar ett bra tvåvägsspel. Han kan spela alla offensiva moment och alla defensiva moment. Erik känns som en nyckelspelare för oss.

Brännström ser tillbaka på en höst med HV71 som han är förhållandevis nöjd med.

– Jag har fått spela mycket i år och jag tycker att spelet har stämt. Sedan kanske poängen inte har trillat in som jag velat men jag tycker ändå jag har skapat en del och så länge det är på det sättet känner jag mig lugn. Poängen kommer när de kommer.

Statistiken backar upp Eriks analys av sitt eget spel. Han skjuter mycket, både på mål och missade skott. Han är trea bland HV:s backar i antal skottförsök, bara Dylan Reese och Lawrence Pilut har fler, men målkolumnen står fortfarande på noll, något han själv alltså inte lägger så stor vikt vid. Istiden har som sagt ökat rejält i jämförelse med förra säsongen och Brännström märker av att förväntningarna på honom är större nu.

– Förra säsongen kom jag in lite som en joker. Det var kanske lite enklare då. Jag fick inte spela lika mycket och hade kanske inte de kraven som finns nu. Men det är jätteroligt att få det förtroendet som jag har fått den här säsongen och jag känner att det har varit en bra höst och det blir bara bättre tycker jag.

Pratar mycket med kompisen i Frölunda

Och nu väntar alltså JVM för den Nässjö-fostrade 18-åringen. Även i landslaget har han fått en stor roll under hösten. I de turneringar som spelats sedan i somras har Brännström varit en av de som spelat mest.

– Jag har fått spela mycket i alla spelformer och det är jäkligt rolig hockey att spela. Det har gått bra.

Brännström säger att både bredden och spetsen finns i det svenska laget för att gå långt.

– Att Elias (Pettersson), Lias (Andersson) och Nylander (Alexander) kommer in samtidigt som vi har Rasmus Dahlin, det är ingen dålig spets vi har direkt.

En spelare i den svenska truppen som får räknas till en av dem som ska bidra som mer av en breddspelare är Skellefteås forward Tim Söderlund. När vi tog ett snack med Söderlund passade vi på att fråga honom om Brännström.

– Erik är en riktigt skön kille och en lika bra spelare. Bra med pucken och fina passningar. Han är en offensiv spelare som följer med i anfallen och lägger fina passningar.

Lagkapten för det svenska laget kommer med största sannolikhet Frölundas Lias Andersson att vara. Andersson som förra säsongen var lagkamrat med Erik Brännström i HV71:s guldlag.

– Vi umgicks nästan varenda dag förra säsongen och vi är fortfarande bra polare även nu när han lirar i Frölunda. Vi snackar ganska mycket nu med. Vi hörs av ibland, säger Brännström och fortsätter:

– Jag känner honom väldigt bra. Han vill vinna till varje pris. Jag tycker han passar mycket bra som kapten. Jag unnar honom det om det blir så. Men jag tror att han blir kapten.

Draftad av nya NHL-laget: "De var nöjda att jag skulle spela i HV i år"

Erik Brännström menar att målsättningen givetvis är guld, men att det som vanligt blir tufft.

– USA och Kanada kommer alltid med bra lag men jag tycker vi har gjort bra ifrån oss under höstens turneringar.

Sedan förra säsongen tog slut har Erik Brännström också hunnit med att bli draftad, och det av inte vilken klubb som helst. Innan det nystartade laget Vegas Golden Knights ens hade spelat en match i ligan hade man draftat Erik Brännström. Som 15:e spelare totalt och som tredje spelare till Vegas draftades han i somras.

– Det var väldigt speciellt. Jag blev ju första svensken dit också. Vi var de första de någonsin draftade så man har ingen riktigt framför sig i ledet så att säga. Det känns bra på det sättet att jag är bland de första där. Jag var där i en vecka på deras utvecklingsläger och det var fina anläggningar och så. Jag är glad att det blev Vegas.

Det var ingen besvikelse att du inte kom till en mer klassisk och etablerad organisation?

– Nej, jag tycker faktiskt att det är ganska häftigt det här. Det är ett nystartat lag och det är något bra på gång där. På något sätt får jag vara med från början. De har ju börjat bra här under hösten också. Det ska bara bli roligt.

Men det rådde inga som helst tvivel kring var Erik skulle spela den här säsongen.

– De var väldigt nöjda med att jag skulle spela i HV i år. De har varit över här några gånger och kikat på mig och vi har käkat lite middag och så. De har väl sagt att jag ska fokusera på att utveckla försvarsspelet och att ligga rätt. Lite smådetaljer helt enkelt.