• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Blickar mot guld: "Visat hur mycket vi vill ha det"

6 april 2018 13:45
Stafettintervju

Halva jobbet i semifinalen är gjort - men för Växjö Lakers är målet tydligare än så. Stafettintervjun når vidare till Viktor Andrén som här berättar om jakten på SM-guldet, kampen om speltid mellan stolparna och om hur allting började med en tung finalförlust.


Tjenare Viktor! Jag öppnar upp direkt med en fråga från ditt förflutna. Det är en gammal bekant som undrar om du har några fina minnen från GP-pucksfinalen i Scandinavium?

– Haha! Ja, nu börjar jag fundera på vem som frågan kommer ifrån... Förmodligen är det någon som jag mötte, snarare än någon som jag spelade med, skrattar Viktor Andrén.

Vad kan du berätta om den där finalen då - hur är det med minnena?

– Om jag har några fina minnen? Nja... Just från finalen är det väl mindre goda minnen, i och med att vi torskade med typ 2-7, säger Viktor som nådde dit med sitt Mariestad BoIS.

– Sen var det väldigt stort för oss att nå så långt, speciellt för att vara en mindre klubb. Vi hade en bra årgång. Att spela final var stort för oss, sen hade just finalen kunnat sluta bättre...

Mer än tio år har passerat sedan den där GP-pucksfinalen i Göteborg. Viktor Andréns karriär har både gått vidare och uppåt, via spel i HockeyEttan, HockeyAllsvenskan och nu SHL. Målvakten jagar SM-guld med Växjö Lakers, men kvar finns minnena från ungdomshockeyn och nyfikenheten kring vem som ställt frågan. Svaret är Sebastian Collberg.

– Jag hade min aning faktiskt. Jag och "Sebbe" spelade ihop från vi var fem-sex år upp till hockeygymnasiet. Det blev en del sommarläger och distriktsuttagningar också. Vi har en hel uppväxt tillsammans skulle jag vilja påstå, klart vi känner varandra väl.

Duon har tagit olika riktningar, med Collberg i Rögle och Andrén i Växjö. Viktor förklarar att de fortfarande håller kontakten på sitt sätt, även om det kan gå lång tid mellan deras möten. Under somrarna träffas de gamla barndomsvännena och minst fyra gånger per säsong står de på varsin sida på SHL-rinken. En hockeyspelares liv är kantat av möten med gamla lagkamrater, en livsstil där man får chansen att lära känna många människor.

– Så är det ju. Samtidigt finns det två sidor av det myntet. Du kommer ju väldigt många personer väldigt nära, sen i de tråkigaste fallen är man inte tillsammans i mer än sju-åtta månader innan kontakten bryts, förklarar Viktor Andrén.

– Att skiljas åt är ju den tråkiga biten. Det känns alltid som att det är de människor du kommer närmast som du får kortast tid med. Det är baksidan i den här branschen. Men du stöter på många härliga människor längs vägen.

Konkurrerar om målvaktsposten: "I slutändan kommer det att gynna mig"

För Viktor Andrén har väget gått genom ungdomsföreningen Mariestad, Växjö Lakers, Pantern och tillbaka till Växjö. Där gör 24-åringen nu sin andra raka säsong i A-truppen och laget kan vara på väg mot något riktigt stort. Smålänningarna sprang tidigt ifrån i SHL-toppen, vann serien med överlägsen marginal och slog nyligen ut Brynäs i kvartsfinalen med 4-1 i matcher. Att kalla Växjös lagbygge för en succé är ingen överdrift.

– Först och främst får jag ge Evertsson (Henrik, sportchef) cred där. Han har tagit in bra personligheter och bra killar till gruppen. Vi har svetsat samman laget på alla sätt, lärt känna varandra lite djupare än tidigare år. Det har varit ett ständigt jobb med att skapa familjekänslan, menar Viktor Andrén.

Att det gått så bra för er genom hela säsongen måste ha varit en fördel för stämningen i gruppen?

– Naturligtvis. Sen tror jag också att visst har vi ett starkt lag på pappret, men hade inte kemin varit så bra hade inte resultaten kommit heller.

Just nu går Växjö en het semifinalduell mot Malmö. Matchserien har hunnit två ronder in, där båda slutat med seger för Lakers under ordinarie tid. Uddamålsvinst med 3-2 i den första matchen förvandlades i onsdags till en riktig överkörning. Växjö krossade då Rödhökarna med 3-0 på bortais, tack vare en insats som spelarna själva var mycket nöjda över.

– Vi spelar en mer eller mindre perfekt bortamatch, håller det tight och bra försvarsmässigt. Vi har någon studspuck som gör att vi sätter oss i ledning i den första perioden. Efter det kan vi slappna av och spela ut på ett annat sätt än i semifinal ett, summerar Viktor.

De två inledande semifinalerna har han själv fått följa från båset. Konkurrensen på Växjös målvaktspost är knivskarp sedan Viktor Fasth hämtats in i somras och duon har fightats om speltid. Allra mest chanser har Fasth fått, inte minst under SM-slutspelet där Andrén fått finna sig i att vakta båsdörren. Situationen med att försöka konkurrera ut en av ligans främsta målvakter är något som 24-åringen vill tackla på rätt sätt.

– Det har varit tufft på ett bra sätt. Naturligtvis vill jag spela, så ur den aspekten har det varit klart jobbigare. Men vänder du på det har jag fått jobba desto hårdare med att komma upp och mäta mig med Viktor. I slutändan känner jag att det kommer gynna mig, resonerar Andrén.

Men att stå vid sidan av måste ändå vara en annan typ av känsla. Vad blir skillnaden, hur försöker du att bidra?

– Största skillnaden är att det går så mycket längre tid mellan matcherna. Det låter som en klyscha, men du lär dig ta vara på tiden. Jag jobbar mentalt med att det inte ska vara någon skillnad på träning och match, att jag ska gå in likadant till båda. Det är lätt att säga, men svårare att sätta i verket. Jag måste visa vad jag går för och hitta sätt att vända det till en fördel.

"Den tredje matchen är den som har störst betydelse"

På fredagskvällen ställer Växjö Lakers upp till spel igen. Hemmaborgen kommer att fyllas för att bära laget ytterligare ett steg närmare SM-final. Inför den tredje semifinalen har Växjö alltså ledningen med 2-0 i matcher. Pressen vilar på Malmö, men Viktor Andrén vet att de senaste dagarnas framgångar inte ger någon fribiljett.

– Det är en viktig match. Jag brukar väl säga att den tredje matchen är den som har störst betydelse, oavsett hur det gått innan. Att sätta oss i en 3-0-ledning i matcher inför bortafighten på söndag är så klart vad vi vill. Mycket hellre än att slänga iväg matchen hemma ikväll.

De har tagit hem seriesegern i SHL, dominerat över en hel säsong och satt sig i en drömsits i semifinalen. Växjö Lakers står bara sex vinster från det slutgiltiga målet och det som laget blickat mot sedan i somras. Klubben har blicken fokuserad på sitt andra SM-guld. För spelarna är det en självklarhet att det är guld som gäller den här slutspelsvåren.

– Vi har visat ganska tydligt hur mycket vi vill ha det. Inte minst här i slutspelet med sättet som vi hanterar matcher på, konstaterar Viktor Andrén och utvecklar;

– Om vi säger att vi hade en fantastisk offensiv i serien har det gått till ett mer tuffare försvarsspel i slutspelet. Alla lag pratar om att spela tufft och tight bakåt nu, vilket gör det svårare för oss. Även om vi har otroligt skickliga forwards och backar rinner det kanske inte iväg på samma sätt nu som vissa gånger på seriespelet.

Vad är det som talar för att det här är Växjö Lakers SM-vår?

– Vi har hittat vägar att vinna genom hela säsongen. Det har hjälpt oss nu, för det spelar ingen roll om vi gör sex mål eller två mål. Så länge vi gör fler mål än vi släpper till bakåt kommer vi att vinna.