• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Joakim Fagervall: "Inte en meter till i husvagn"

1 juli 2020 09:00
20 frågor – Sommarspecial

Efter fyra säsonger i Björklöven är Joakim Fagervall, 51, tillbaka i SHL. Den här gången som huvudtränare i Malmö – och nu är det hans tur att svara på 20 frågor. Här berättar han om sina sommarprojekt, varför han aldrig mer ska köpa en husvagn och varför hans morfar tyckte han att han skulle bli präst.


1. Var är hemma för dig?

– Jag har vuxna barn (23 och 25 år) och de bor i Umeå. Om jag har en fast punkt någonstans har det blivit Umeå. Jag har tyckt om alla ställen jag har varit på, men jag fastnar helst inte för mycket någonstans. För jag vill inte sluta det här jobbet på grund av att jag inte vill flytta.

2. Vem av tränarkollegorna i SHL hade du helst bjudit på grillmiddag och varför?

– Det skulle vara någon jag inte känner. Det blir lite roligare. Ska man ha lite heta känslor kring middagen får det bli Cam Abbott (Rögle). Derby, då kan ha lite tävlingar efter middagen, haha.

3. Hur tävlingsinriktad är du om det till exempel blir lite sällskapsspel mot dina barn?

– Jag tycker det är kul att vinna, så är det. Jag brukar inte låta ungarna vinna bara för att. Det skulle jag aldrig göra. Man hinner förlorar mot dem senare, då man blir senil och inte kommer ihåg något. Jag skulle aldrig få för mig att låta dem vinna bara för vinnandets skull.

4. Inte ens då de var fem år och ni spelade fia med knuff?

– Möjligtvis då de inte kunde läsa. Jag tycker att det är en del av att lära sig att sträva mot något.

5. Vad ser du mest framemot i sommar?

– Att avsluta mina projekt, och värme. Jag håller på att bygga ett hus i Umeå och det ska bli kul att avsluta det.

6. Hur mycket bygger du själv på huset?

– Jag gör allting själv. Jag är byggnadsarbetare sedan lång tid tillbaka och det sitter väl i.

7. Husvagn eller hotell?

– Tält. Aldrig husvagn.

8. Varför inte husvagn?

– I mitt förra äktenskap köpte vi husvagn, men när jag hade släpat den där från Småland till Kiruna sålde jag den. Inte en meter till i husvagn. Det var som att ligga i en kuvös.

9. Vad är det du gillar med tält?

– Jag tycker att det är en otrolig frihetskänsla att bo i tält. När ungarna var mindre och sov i tält var jag snabbt framme och frågade om jag fick vara med. Det var kul upp till en viss ålder. Så länge de var lite mörkrädda fick jag vara med, haha. Men faktiskt blir det någon natt i tält per sommar.

10. Vem var du i skolan?

– Jadu, vem var jag i skolan? Jag har fått många frågor, men aldrig den. Jag var många skulle jag tro. Jag var långt ifrån lugnast, tyvärr. Men samtidigt hade jag inte velat vara någon filbunke som inte sa någonting. Jag höll nog igång mycket, men jag tror att jag var jäkligt snäll. En schyst snubbe tror jag att många skulle säga att jag var. Men jag var nog påhittig med olika saker och det var inte alltid förenat med undervisningen.

11. Det blev några kvarsittningar?

– Absolut. Men då tyckte jag det var lite tag i läraren. Då fick de göra någonting. Jag har varit i några skoldebatter och jag tycker att skolan är för flat i dag. Det är inte skolgång när det inte är lärarna som bestämmer. Det tror jag man hade nytta av förut. Då verkligen läraren satte agendan.

12. Vad har du kvar på din bucket list?

– Jag har gjort mycket, men jag skulle vilja använda mitt dykarcertifikat. Jag har gjort det en del, men jag skulle vilja gör något djupare dyk till något skepp. Det hade varit häftigt.

13. Du har gjort mycket sa du, vad har du betat av så här långt på din bucket list?

– Jag har gjort fallskärmshoppning och lite sådant. Det har varit en edge i livet att ligga på den där gränsen. Jag gillar att vandra. Något jag ska göra är Kilimanjaro. K2, där är jag inte. Det skulle jag inte utsätta mig för, men däremot Kilimanjaro.

14. Vem är din favoritidrottare (ej hockeyspelare)?

– Ingemar Stenmark är en otrolig favorit. Det kommer man inte ifrån. Det är någon jag verkligen har följt.

15. Vem i laget är du mest nyfiken på inför kommande säsong?

– Jag har sett Oscar Alsenfelt mycket och alltid gillat honom. Det är en ruskigt bra målvakt. Vad killar som bröderna Lauridsen går för vet vi redan. Men ta en sådan som Helge Grans, vart tar det vägen för honom? Ska jag välja en blir det Helge.

16. Vilken hushållssyssla tycker du är roligast?

– Laga mat.

17. Är du matintresserad?

– Ja. Det är ett otroligt stort intresse. I och med att jag är så intresserad av jakt och fiske har det alltid varit intressant att laga det jag har fångat. Hade jag inte varit hockeytränare brukar jag säga att jag hade varit polis eller präst. Men nu skulle vilja lägga till kock där också.

18. Vad är det som har lockat med att blir präst och polis?

– Det var nog mer för att mina förfäder tyckte det. Min morfar sa ofta att jag borde bli präst. När jag pratade brukade han säga: ”Du skulle bli en bra präst”. Någon annan sa att jag borde bli polis. Sedan hängde det med ett tag.

19. Vad sa din morfar när du blev hockeytränare?

– När jag gick från byggnadsarbetare till hockeytränare sa han: ”När ska du skaffa dig ett riktigt jobb?”. Det fick jag höra några gånger från honom.

20. Då kan vi ta din morfars fråga som avslutning. När ska du skaffa dig ett riktigt jobb?

– Jag tror att jag har hittat rätt. Jag brukar säga att jag tror det. Jag har jobbat med det här sedan 1999, och det känns som att jag har hittat rätt. Däremot säger jag fortfarande att jag tror det. För jag har ändå en tro på att innan locket spikas igen ska jag göra något ytterligare. Jag älskar livet för mycket för att känna att man inte ska vara säker. Jag kanske hittar ett annat yrke.