"Överlag kände jag mig mer mogen"

10 september 2021 16:00
Intervju

I artikelserien "Välkommen till SHL" stiftar vi bekantskap med en spelare eller tränare från varje klubb som under säsongen kommer att göra sin SHL-debut. I den här upplagan träffar vi Skellefteås back Filip Roos.


Filip Roos står faktiskt noterad för en match i SHL. Han spelade 45 sekunder för Frölunda under säsongen 2018/2019. Men nu är han i SHL på riktigt. Efter våren 2019 har han hunnit representera moderklubben Hanhals IF i HockeyEttan och efter det har det blivit två säsonger i BIK Karlskoga, från vilka han nu anslutit till Skellefteå AIK.

– Jag har kommit upp här och känner verkligen att jag trivs superbra med både staden och hockeyn. Det känns att jag har kommit till ett ställde där jag verkligen trivs. Det känns verkligen som ett bra ställe att vara på, säger han med glädje i rösten när SHL.se ringer upp.

Han hann ansluta till sin nya klubb i tid för att vara med på sommartraditionen "Thomson Trophy" – ett triathlon där spelarna tävlar mot varandra individuellt inför publik omkring Vitberget i staden.

– Ja, men jag fick köra en lite annan variant då jag hade lite skavanker.

Det är en ganska fin sommartradition däruppe…

– Ja, för de som kollar på, ja! skrattar han.

Kontakten med Skellefteå skedde ganska tidigt under våren och när saker började utkristallisera sig kändes det ganska självklart, enligt Roos.

– Det minns jag inte riktigt. När kan det ha varit egentligen? I mitten av februari kanske. Jag minns inte riktigt. Det var en dialog mellan agenter och sportchefen här uppe. Det kändes som ett bra ställe att komma till. Det var inte så mycket att snacka om. Jag är väldigt glad över att vara här, säger han och fortsätter:

– Sättet de la fram det på och som jag kände fick jag en bra känsla för det här uppe; Sättet man jobbar och utvecklar spelare. Det var det som gjorde att jag verkligen kände att det var ett väldigt bra val. Det var väl inte mer än att det sättet de jobbar på passar in väldigt bra på mig. Man tränar hårt, utbildar bra och de har alla förutsättningar här uppe.

Har du märkt skillnad i spelet än så länge, under försäsong och i CHL?

– Ja. Man märker att folk är skickligare. Det går snabbare och folk är starkare. Det gäller att vara med hela tiden. Det är småsaker som gör att allt går mycket fortare. Det gäller att vara med i varje match, för är man inte med några gånger så blir det väldigt tufft.

På frågan om han kan specificera vad skillnaden i spelet är säger han:

– Det är mer i små situationer. Motståndarna är lite starkare, de är lite skickligare på att täcka puck. Det är mer såna saker där man märker det. HockeyAllsvenskan är en väldigt bra serie också och jag vill inte ta något ifrån den. Men det finns situationer där man känner att det är skillnad. Men jag försöker inte tänka alltför mycket på det. Jag försöker bara vara med och utvecklas hela tiden varje dag. Det är småsaker som dyker upp längs vägen också.

Kan du beskriva dig själv som spelare?

– Jag är en tvåvägsspelare, en tvåvägsback som gillar att följa med i anfallen. Men jag försöker även lägga stor vikt i defensiven. Jag skulle säga att jag är en back som gillar att spela i fart.

Under den första säsongen i Karlskoga blev det tolv poäng, ett mål och elva assist, på 46 matcher. Förra året stod han för sex mål och 22 assist för totalt 28 poäng på 52 matcher.  Vad är hans förklaring till utvecklingen?

22-åringen skrockar.

– Jag tror inte att det var att jag har stått och nött 1000 skott direkt. Jag kände mig mer självsäker. Jag fick lite poäng i powerplay och det var väl bra och så. Men överlag kände jag mig mer mogen. Jag var mer säker på det jag gjorde och när man gör saker bra tror jag att det kommer lite av sig själv också. Gör du rätt och är rätt positionerad så tror jag att det kommer med spelets gång.

Har du snackat om möjlig roll med lagledningen i Skellefteå? Vad kan vi förvänta oss att se?

– Roller? Nja, det är väl inte sagt sådär jättemycket. Det gäller att komma ut varje dag och göra sitt bästa. Är man tillräckligt bra så kommer allt det där att komma. Framförallt gäller det att komma ut och prestera i fem-mot-fem och att vara en del i defensiven och i boxplay. Man får väl se vad som händer under säsongens gång. Men just nu känner jag att det gäller att komma in i spelet fem-mot-fem och vara säker i det. Sedan får man se vad som händer efter det.

Till sist, vad gör du när du vill koppla bort hockeyn?

– Ja. Det blir väl lite spelande med vänner. Det blir lite avkoppling, ligga och kika på lite serier. Det är på sommaren man gör lite annat. Jag snackar med vänner och sådär, avslutar Filip Roos.

Filip Roos ser ut att göra SHL-debut, på riktigt, den 11 september när hans Skellefteå gästar Djurgården. Nedsläpp sker 18:00.