Spelarnas säkerhet - En granskad situation

11 oktober 2014 13:54

En situation från den nionde omgången av SHL under fredagen den 10 oktober har behandlats i SHL Situationsrum – Spelarnas säkerhet. Matchen där händelsen skedde var mötet mellan Brynäs IF och Färjestad BK i Gavlerinken Arena.


Spelarnas säkerhet är en viktig del av SHL. Därför inför SHL från säsongen 2014/2015 ett nytt arbetssätt som är kopplat till SHL situationsrum. Där arbetar en person dedikerat med spelarnas säkerhet och fångar upp situationer som inträffar i matcherna. Situationerna granskas sedan av en särskild referensgrupp som enskilt lämnar sin uppfattning.

[Läs mer om referensgruppen och spelarnas säkerhet](http://www.shl.se/artikel/57052/)

Under fredagen spelades en match ur den nionde omgången av SHL 2014/2015. I en av dessa matcher uppstod en situation som behandlats i SHL Situationsrum.

Händelse: Brynäs spelare Christian Djoos lägger ut pucken ur egen zon. Samtidigt kommer Färjestads spelare Shawn Lalonde åkande och sätter in sitt högra knä och fot bakifrån på brynässpelaren som faller till isen utan att kunna försvara sig. Färjestads Lalonde fick vid händelsen mindre straffet för tripping, Brynäs spelare Djoos kunde fullfölja matchen.

Beslut: Situationen har granskats i efterhand i Situationsrummet av supervisor spelarnas säkerhet och referensgruppen. Händelsen är anmäld till Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd under regel 160 Slewfooting.

Regel 160 - Slewfooting - Slew footing

Definition: En spelare som på ett farligt sätt angriper en motståndare bakifrån genom att sparka undan benen eller fötterna på denne, eller som fäller en motståndare bakåt genom att dra denne baklänges samtidig som foten eller benet används för att sparka undan motståndarens fötter eller ben. Effekten av en slewfooting är att motståndare våldsamt fälls till isen utan möjlighet att försvara sig själv.

1. Slewfooting bestraffas med match penalty.