• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Idag 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep

"Ullmark och Forsberg tävlar som blådårar mot varandra"

14 november 2013 16:28

MODO Hockeys målvakter Linus Ullmark och Anton Forsberg har vaktat kassen i exakt lika många matcher i inledningen av SHL. Det har visat sig vara ett lyckat koncept då målvakterna inför kvällens omgång 21 ligger på första och andra plats i statistiken över bäst räddningsprocent. "Båda är jätteduktiga på att leda sin egen utvecklingsprocess", säger MODO Hockeys målvaktstränare Maciej Szwoch till SHL.se.


– Det är jättekul att MODO Hockeys målvakter toppar statistiken över bäst räddningsprocent, men det är inte den viktigaste statistiken för oss då vi främst tittar på antalet segrar, berättar lagets målvaktstränare Maciej Szwoch när SHL.se når honom inför MODO Hockeys match mot Brynäs IF:

– Men självklart är det är bra för självförtroendet att målvakterna får se sig själv i toppen av listor, även om vinster alltid är det vi strävar efter att få fler av.

Är Ullmark och Forsberg statistiknördar?
– Nja, de är inte så jättenördiga när det kommer till statistik och det är ingenting som vi diskuterar över huvud taget. Däremot är båda otroligt nördiga när det kommer till sitt egna spel och båda är jätteduktiga på att leda sin egen utvecklingsprocess och ta ansvar för sina kroppar när det gäller träning och återhämtning.

Anton Forsberg svarade för en storartad insats i MODO Hockeys senaste match på bortaplan mot Örebro Hockey. Forsberg var högst delaktig i lagets seger med inte mindre än 42 räddningar då MODO åkte hem med två poäng efter seger på straffläggning.

– Anton har satt ett spel som baseras på hans positiva egenskaper som målvakt, berättar Szwoch och fortsätter:

– Han har sedan repeterat och förstärkt egenskaperna. Alla små detaljer som han vill ha med i sitt spel ser han till att träna på varje dag, i varje övning vid varje träningsillfälle. Styrkan mentalt att orka göra det på en daglig basis, den är beundransvärd.

Forsberg med en av 42 räddningar senast. (Foto: Lotta Anelid Karlgren/Pic-Agency)

Fortsätter vi att titta i statistiken har Anton Forsberg delat målvaktssysslan rakt av med kollegan Linus Ullmark och båda målvakterna har stått 10 matcher inför kvällens omgång 21 i SHL. Att målvakterna delar på sysslan är endast en stor fördel, berättar "Masken":

– De tävlar som blådårar mot varandra, men är en väldigt sund konkurrens. Båda är unga och drömmen finns självklart att ta sig vidare ytterligare för att spela på en ännu större arena. Den insikten gör att de inte ser på varandra som konkurrenter utan snarare som bra sparringpartner vilket ligger som grund för samarbetet de har.

– Tittar vi i backspegeln så stämmer det att målvakterna spelat två matcher var åt gången, men det finns inget som säger att vi kommer att fortsätta exakt på det sättet, säger Szwoch och utvecklar:

– Inledningsvis diskuterade vi mycket hur vi skulle se till att båda två kände en stor trygghet i att spela för MODO Hockey. Det är två unga grabbar och vi beslutade oss för att matcha båda till att spela mycket. Tack vare det här sättet har båda målvakterna fått bra förutsättningar till hård träning både på och vid sidan av isen. Vi måste ha respekt för att grabbarna, som är unga, ska orka och därför har alternering, eller pulsering som man också kan kalla det, fungerat bra för oss.

Är ert försvarsspelt annorlunda i jämförelse med tidigare säsonger? – Ja, vi har en större noggrannhet i allt som vi gör och springer sällan bort oss. Grunden till det är att vi lägger jättemycket tid på att förklara, träna, pröva oss fram och visa video för grabbarna så att alla ska förstå exakt vad vi i tränarstaben är ute efter. Där gör Anders Forsberg, Jan-Axel Alavaara och Barry Smith ett fantastiskt jobb.