• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Lundqvist och Lundkvist prisade av EHC

28 maj 2020 10:30
Utmärkelser

Frölundas Joel Lundqvist och Luleås Nils Lundkvist har tilldelats varsitt pris av EHC, Alliance of European Hockey Clubs. Joel Lundqvist fick Warrior Career Excellence Award och Nils Lundkvist tilldelades Young Player of the Year.


EHC, Alliance of European Hockey Clubs, grundades formellt 2016 av cirka 70 klubbar från 13 europeiska länder. Ishockey blev då den tredje stora europeiska lagsporten, efter fotboll och handboll, som grundade en klubballians med mandatet att ta hand om och främja de professionella ishockeyklubbarnas intressen och representera dem internationellt.

Efter varje säsong delas fyra olika priser ut till spelare och ledare bland medlemsklubbarna.

Young player of the Year

Priset till årets unga spelare går alltså till Luleåbacken Nils Lundkvist med motiveringen:

"I den till synes aldrig sinande tillströmningen av svenska försvarare dominerade Nils Lundkvist, 19, i SHL för seriesegraren Luleå med 11 mål, 20 assist och totalt 31 poäng på 45 matcher och i Champions Hockey League med 11 poäng på 12 matcher där laget nådde semifinal.

Han var också en framstående spelare för Sveriges lag i Junior-VM där han samlade ihop 8 poäng på 7 matcher när laget spelade hem en bronsmedalj. Som 19-åring var Nils en enastående spelare bland erfarna proffs och loggade näst mest istid i laget med 20:18 minuter i en av Europas bästa ligor."

Warrior Career Excellence Award

Detta pris tilldelas den spelare som bäst exemplifierar egenskaperna sportsmannaskap och hängivenhet, en excellent karriär kombinerat med samhällsansvar och hög standard i sitt hockeykunnande.

Joel Lundqvist vinner priset med motiveringen:

"Vid 38 års ålder gjorde kaptenernas kapten 24 mål i SHL och i Champions Hockey League, vilket ledde Frölunda till deras fjärde CHL-titel och den femte finalen på sex säsonger. Detta medan han spelade sin 1000:e match med klubben som han seniordebuterade för 2001. Med Frölunda har Lundqvist vunnit fyra nationella titlar (senast 2019) och han är en av fyra svenska spelare med tre VM-guldmedaljer. Joel spelade tredje mest i laget under säsongen med 17:22 minuter, i sin 17:e säsong för klubben, den 11:e som kapten."

De övriga priserna

De två andra priserna som delades ut gick till Zürich Lions från Schweiz som vann Club of the Year (Årets klubb). Laget tränas av Rickard Grönborg, tidigare coach för det svenska landslaget.

Priset Coach of the Year (Årets coach) gick till finländaren Jussi Ahokas som tog KooKoo till en slutspelsplats i finska Liiga, den bästa prestationen i klubbens historia.