"Timrå spelar med en sådan pondus och självklarhet"

6 december 2022 13:00
Tisdagspanelen

Varje tisdag låter vi några experter uttala sig i aktuella frågor. I veckan låter vi trion utse förra veckans snyggaste mål samt plocka ut en match som de ser extra mycket framemot kommande vecka.


De som svarar på aktuella frågor den här veckan är Mattias Ek, HockeyNews.se, Hans Abrahamsson, Sportbladet, samt Måns Karlsson, Hockeysverige.se.

1. Finns det någon match/händelse du tycker sticker ut från den gångna veckan?

Måns Karlsson: "Det är klart att Timrås 5-0 mot Frölunda sticker ut. För vi ska komma ihåg att även Frölunda är formstarka, så det var inte direkt Malmö eller Brynäs Timrå bara städade av. De spelar med en sådan pondus och självklarhet just nu. Och självförtroendet är på topp. Framför allt är ju defensiven ramstark. Vem kunde tro att de skulle ha släppt in minst mål efter nästan halva serien?"

Hans Abrahamsson: "Måste vara Luleås genomklappning i Småland. 0–7 efter två perioder… Och då snackar vi om SHL:s normalt sett tätaste försvar. Det kan inte ha hänt under Thomas Berglunds tid i klubben att man släpper in sju mål på 40 minuter. "

Mattias Ek: "Timrås 5–0 hemma mot Frölunda understryker hur mycket bättre laget är den här säsongen jämfört med förra. Hemvändarna Jonathan Dahlén, Anton Lander, Emil Pettersson och Anton Wedin kommer ju se till att det blir slutspelshockey i Medelpad igen."

2.Vilket mål tycker du var det snyggaste från den gångna veckan?

Måns Karlsson: "Helt klart Axel Sandin Pellikkas straff mot Växjö. Att vid 17 års ålder ha den kylan i ett toppmöte...det är häftigt. Och få förunnat."

Hans Abrahamsson: "Det får bli ett mål jag såg på plats. Nämligen Loui Erikssons 3–2-mål mot Brynäs var magnifikt där han liggande på rygg, bakom mål, hade sinnesnärvaro att pilla in pucken. Att målet dessutom var matchavgörande gör inte saken sämre."

Mattias Ek: "Av många fina mål tycker jag att Fredrik Forsbergs andra mål för HV71 mot Rögle var galet snyggt. Han drog både backen Adam Engström och målvakten Calle Clang i en och samma rörelse."

3. Finns det någon/några spelare som du har imponerats extra mycket av under den gångna veckan?

Måns Karlsson: "Jag såg Brynäs-Frölunda på plats i lördags och imponerades galet mycket av förstakedjan med Joel Lundqvist, Max Friberg och Patrik Carlsson. Visst, de gjorde tre mål. Men även utöver de hade de fullständig kontroll över matchen och checkade fast Brynäs gång på gång på gång. De hade lekstuga."

Hans Abrahamsson: "Skellefteås juniormålvakt Alexander Hellnemo är svår att komma runt. Kastades rätt in i hetluften och släppte in tre mål på två matcher. Kalle Kossilas, och egentligen hela hans kedjas framfart, är också svår att blunda för. Sedan imponeras jag varje vecka av ledarskapet från Anton Lander och den magnifika ”alltid redo för match-inställningen” från Max Friberg."

Mattias Ek: "Att som Alexander Hellnemo kliva in och SHL-debutera för Skellefteå mot Luleå vara så lugn och trygg var magnifikt. Att sedan följa upp segern i rivalmötet med en nästan 97-procentig insats i matchen efter mot Linköping vittnar om mental styrka."

4. Vilken match ser du mest fram emot kommande vecka?

Måns Karlsson: "Luleå-Leksand på torsdag. Två lag vars läge egentligen kanske inte är krisartat - men där det verkligen är krisrubriker efter den senaste tidens formsvackor. Det lär vara en del klubbor som kramas väldigt, väldigt hårt i den matchen. Det är viktigt för de båda lagen att få med sig åtminstone en seger innan landslagsuppehållet."

Hans Abrahamsson: "Luleå-Leksand på torsdag känns väl som ett rätt kittlande krismöte…?"

Mattias Ek: "Luleå-Leksand på torsdag är något av en måstematch för två lag med skakig form. Det är negativa trender som behöver brytas för att inte riskera att på allvar tappa kontakten med topp sex och istället dras ner i bottenmörkret."