20 frågor med Markus Svensson

14 februari 2020 14:00
20 frågor

Vi är mitt i SHL Pride Week och i dag är det Alla hjärtans dag. Därför blir veckans ”20 frågor” med Markus Svensson, 35, lite annorlunda. Färjestads Prideambassadör berättar bland annat om hur romantisk han är, varför han blev starstruck när han träffade den förre Leksandsmålvakten samt hur han upplever machokulturen i dagens hockey.


1. Vad tycker du om SHL:s Pridesatsning?

– Jättebra. Inte bara för hockeyn utan jag tycker det är en självklarhet att alla ska ha samma möjligheter. Det är bra att visa att alla är välkomna till idrottens värld. Det handlar mycket om att prestera, men så länge man spelar ska man få spela om man vill.

2. Varför har du valt att bli en ambassadör till SHL:s Pride-satsning? Varför var det viktigt för dig?

– Jag fick frågan helt enkelt och för mig var det självklart. Det var inte mycket att fundera på. Som jag sa är det är det självklarhet för mig att alla ska ha samma möjligheter att spela hockey.

3. Det pratas ofta om machokultur inom hockeyn. Hur upplever du att det är?

– Jag är så inne i hockeyns värld. Det var ett tag sedan jag hade ett annat jobb. Men när det gäller machokulturen tycker jag att det har blivit mycket bättre de senaste åren och det är jäkligt positivt. Sättet man pratar med varandra har blivit bättre. Kulturen i omklädningsrummet följer väl samhället i övrigt skulle jag säga. Backar man bandet tio, 15 år låg kanske kulturen i omklädningsrummet efter samhället i övrigt, men jag tycker att det har närmat sig.

4. Om det sitter någon där ute som känner att de inte har en plats inom hockeyn, i omklädningsrummet eller på läktaren, på grund av vem de är eller vem de älskar, vad önskar du säga till den personen?

– Att det känns jäkligt sorgligt. Att vi i vårt lag, och i de omklädningsrummen jag har varit i, inte skulle ha något problem, se ner på någon eller behandla den personen annorlunda på grund av dennes sexuella läggning. Så hoppas jag att det ser ut överallt såklart.

5. Du har spelat med regnbågsflaggan på din mask sedan en tid tillbaka, varför då?

– Jag satte dit den i fjol. Det var för att visa att jag personligen tycker att alla är välkomna till hockeyn. Det var kanske därför jag fick frågan om att vara ambassadör.

6. Tidigare under säsongen var det en målvakt i den danska högstaligan som kom ut som gay och du och målvaktstränaren Maciej "Masken" Szwoch skickade en videohälsning till Jon Lee Olsen, varför var det viktigt för dig?

– Jag tyckte det var bra att han ville och kände sig bekväm med att berätta. Det ska inte spela någon roll vad man har för sexuell läggning. Men jag har inte hört om någon inom herrhockeyn som tidigare kommit ut som homosexuell. Förhoppningsvis kan det bidra till att fler vågar komma ut och att alla känner sig välkomna till idrotten.

7. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-målvakt, vad hade du valt?

– Det har jag inte tänkt på alls tidigare, men jag gillar Oscar Alsenfelt. Jag skulle ta hans spelsinne.

8. Vem är lurigast att möta i SHL?

– Det finns många luriga, men ”Jocke” Lindström har jag stor respekt för. Honom har jag spelat med också. Jag säger ”Jocke”.

9. När har du varit som mest starstruck?

– Jag träffade Ed Belfour, i vuxen ålder alltså, haha. Han var en jätteidol för mig när jag var ung, men jag såg honom aldrig spela för man hade inte tillgång till NHL i samma utsträckning som i dag. Men det var stort att träffa honom.

10. Vad var det du gillade med Belfour?

– Han hade cool mask. Det var inte svårare än så, haha.

11. I vilket sammanhang träffade du Belfour?

– Det var på ett målvaktsläger och hans son var där. Det var häftigt.

12. Vad gör du för att koppla bort hockeyn?

– Inget speciellt. Jag bara gör andra grejer. Jag gillar att vara ute i naturen.

13. Är du bra på att koppla bort hockeyn?

– Ja. Jag tror att jag har blivit bättre på det med åren. Att jag mer kan separera hockeyspelaren med mitt vanliga jag. Så att man inte bara ser sig som hockeyspelare. Det tycker jag är viktigt.

14. Vem var du i skolan?

– Det var ganska olika. Det beror på lite när man tänker, men generellt var jag nog ganska social skulle jag säga. Jag var nog mer social då än vad jag är nu.

15. Är du inte social nu?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag vet inte varför det har blivit så.

16. Alla hjärtas dag i dag. Hur kommer du att fira?

– Vi har match, så vi får väl se om det blir något firande. Det blir inte att åka iväg i alla fall.

17, Du får fira alla hjärtans dag med ”Masken” (Färjestads målvaktstränare) Hur romantisk tror du att han är?

– Jag kan tänka mig att han är ganska romantisk. Det tror jag absolut.

18. Hur romantisk är du skulle du säga?

– Jag kan vara romantisk, men jag kan också vara ganska glömsk av mig. Att jag glömmer bort dagar exempelvis. Jag försöker vara vardagsromantisk.

19. Har du något exempel på när det har blivit jobbigt att du har glömt bort någon speciell dag?

– Jag har glömt en del födelsedagar och det är dåligt.

20. Din sambos?

– Nej, det har jag inte. Det är svårare med personer som fyller år under hockeysäsongen. Det är skönt att inte hon gör det, haha.