SHL:s seriesegrarpris leder vägen till Raoul LeMat’s pokal

11 mars 2014 13:35

Skellefteå AIK får under kvartsfinal nummer ett hemma i Skellefteå Kraft Arena ta emot trofén för seriesegern i SHL. Den nygraverade trofén är ett åtråvärt bevis på att laget varit Sveriges bästa i den högsta serien över 55 omgångar. SHL.se har tagit ett historiskt grepp på trofén, varför den ser ut som den gör och på hur stor betydelse seriesegern faktiskt haft när det kommer till slutsegrarna av SM-slutspelet.


SHL:s seriesegrarpris delades ut för första gången säsongen 1989/1990 då trofén mottogs av Färjestad som vann fortsättningsserien efter jul med 59 poäng på 40 spelade matcher.

– Vi ville göra någonting extra för att markera vinsten i den högsta ligan och jag framförde önskemål om att lyfta fram seriesegrarna med hjälp av en trofé, berättar Tommy Töpel, tidigare ordförande i dåvarande Serieföreningen Elitishockey:

– Då SM-slutspelet tar vid direkt efter avslutat seriespel tyckte vi att det var viktigt att framhålla seriesegrarna som gjort en fantastisk prestation sett över en hel säsong och naturligtvis var det på sin plats att även uppmärksamma detta med en inskription i ett rejält vandringspris.

Alla som känt vikten av SHL:s seriesegrarpris kan intyga att det verkligen är en rejäl pjäs värd sin vikt på flera sätt utöver en miljon kronor som även tilldelas seriesegrarna i SHL. Frågan många ställer sig är varför motivet på toppen av trofén är en målvakt av den gamla skolan?

– När beslutet var taget att trofén av brons och järn skulle skapas kontaktades en konstnär i Stockholm. Vi funderade över motivet och valet föll på en modell av målvakten Pelle Lindbergh när Pelle då var en av de största profilerna som kommit fram i svensk hockey någonsin. Eftersom Pelle gick bort på ett så hastigt sätt 1985 ville vi hedra honom, så det valet kändes naturligt, berättar Tommy Töpel vidare och avslutar:

– En rolig anekdot kring priset är att det även gjordes mindre replikor som under de tio första säsongerna delades ut till seriesegrarna som därmed fick behålla den mindre varianten av priset.

Färjestad har flest seriesegrar

På topplistan över flest antal seriesegrar sedan 1975/1976 hittar vi Färjestad BK som tagit hem titeln inte mindre än nio gånger. Färjestad följs av Djurgårdens IF på åtta titlar och HV71 som tagit hem seriesegern vid fem tillfällen. Skellefteå AIK delar nu fjärdeplatsen på tre titlar tillsammans med Brynäs IF och Leksands IF.

Noterbart kring flest seriesegrar i rad är att Skellefteå AIK med sin andra raka serieseger blir det blott femte laget i historien som tar två eller fler segrar i följd. Bäst i den kategorin är Färjestad BK och Djurgårdens IF som med två "back to back"-segrar vardera är enda lagen som lyckats med den bedriften. Även HV71 har en gång svarat för två raka seriesegrar, säsongerna 2009/2010 samt 2010/2011 och i sammanhanget bör även nämnas att Brynäs IF är det enda laget sedan 1975/1976 som lyckats med prestationen tre raka seriesegrar.

Seriesegrarna är lågoddsare till LeMat-pokalen

Statistiken över vilket lag sett till serieposition som gått hela vägen i SM-slutspelet talar sitt tydliga språk. Det har visat sig väldigt positivt att sluta topp fyra i tabellen då de positionerna gett SM-guld hela 92 % av gångerna historiskt sett. Förstaplatsen är dessutom den överlägset bästa positionen rent historiskt då Raoul LeMat's pokal landat hos seriesegrarna i hela 47 % av alla SM-slutspel.

Den enkla slutsatsen är att Skellefteå AIK, vinnarna av SHL:s seriesegrarpris, har störst procentuell chans att lyfta LeMat när SM-slutspelet 2014 är färdigspelat.