• Huvudsponsorer

Lördag Lör 15 September Sep
Torsdag Tor 20 September Sep
Lördag Lör 22 September Sep
Torsdag Tor 27 September Sep
Lördag Lör 29 September Sep
Tisdag Tis 2 Oktober Okt

Brendan Mikkelson - skjuter hårdast i SHL

165 kilometer i timmen. Så hårt skjuter Brendan Mikkelson – vilket är bäst av alla i SHL. "Jag har varit en hårdskjutande spelare så länge jag kan minnas", säger Luleåstjärnan.

Den unika listan över vilka SHL-spelare som har hårdaste skottet är här. Bäst av alla i Beijerskottets mätning: Luleåbacken Brendan Mikkelson. Han tryckte iväg ett skott som mätte 165 kilometer i timmen, två kilometer hårdare än Garrett Roe i Linköping.

– Det är häftigt att vara bäst, jag är glad! Sedan vet jag ju att det krävs lite mer än att skjuta hårt för att lyckas i proffslivet. Men redan som barn försökte jag ofta skjuta så hårt det bara gick på träningarna, säger kanadensaren.

När han fick höra om Beijerskottets tävling blev Mikkelson taggad, han har själv varit med i liknande mätningar i Nordamerika tidigare.

– Klart jag ville testa och ge det en chans, man vill ju se hur bra man kan lyckas. Ja, jag gjorde det en gång ”over there” men minns inte hur det gick, jag vann nog inte.

165 kilometer i timmen är ju minst sagt hårt, vad är hemligheten?
– Jag vet faktiskt inte riktigt, men alla jobbar ju med skottet hela tiden. Man vill att det ska vara så hårt det går men ändå så precist som möjligt. En annan sak som spelar in är att jag som back tar lite fler slagskott, då får man lite extra övning.

Just möjligheten att skjuta från blålinjen verkar ha inverkan på skottets hårdhet. Av listans fem främsta spelare är fyra backar.

– Det är nog ingen slump. Vi jobbar mer med sådana skott, även om man inte får chansen alltför ofta att ta slagskott. Nuförtiden är lagen så bra att checka och blockera skottvinklar, så det blir allt svårare faktiskt.

Trots att Mikkelson numera innehar titeln ”SHL:s hårdaste skott” är det inget han kommer brösta upp sig med – men visst väntar sig 25-åringen viss uppmärksamhet.

– Haha, det kommer nog inte bli alltför mycket skryt om jag ska vara ärlig. Däremot kan det säkert komma en del kommentarer från mina lagkompisar och fansen. Jag tänker mig att supportrarna tycker det är en kul grej.

Om Beijerskottet återvänder nästa säsong, vinner du igen?
– Jag kommer göra allt för att vinna igen! Det finns många bra spelare i ligan och det kan ju komma nyförvärv men jag har nog en chans nästa år också, tror Mikkelson.

Mätningarna är genomförda av Beijer Byggmaterial i samarbete med SHL av respektive klubb med SHL-certifierad mätningsutrustning under säsongen 16/17.

Topp fem SHL:s hårdaste skott

1. Brendan Mikkelson   Back Luleå 165 km/h
2. Garrett Roe Center   Linköping   163 km/h
3. Kristian Näkyvä Back Linköping 162 km/h
4. Jan Sandström Back Luleå 159 km/h
5. Magnus Nygren Back Färjestad 157 km/h

Tillbaka