Kvartsfinal: Skellefteå siktar på att skaffa sig matchboll

15 mars 2015 15:18

De regerande mästarna Skellefteå har satt sig själva i ett bra läge i kvartsfinalen mot Brynäs. Västerbottningarna har 2-0 i matcher och skulle vid en till seger på måndagskvällen skaffa sig matchboll i matchserien.

Efter två sena mål kunde Skellefteå gå upp i en 2-0 ledning i kvartsfinalserien mot Brynäs på lördagskvällen. Janne Pesonen satte 3-2 med en och en halv minut kvar och sedan spikade Erik Forsell slutresultatet till 4-2 i öppen kasse. De båda lagledningarna var överens om att det totalt sett var en jämn match men där lagen hade kommandot växelvis.

– Vi börjar åka skridskor på allvar efter halva första perioden och äger matchen fram till tredje, 2-2 där är i underkant, där borde vi ha lett matchen, sa Brynäs assisterande tränare Petter Nilsson på den efterföljande presskonferensen och fortsatte:

– Fem mot fem är vi minst lika bra som Skellefteå som tog 43 fler poäng än oss i serien och är skyhöga favoriter. Vi har skakat dem i två matcher och kommer att göra allt som står i vår makt för att vinna nästa match i Skellefteå.

Hans Wallson, tränare i Skellefteå, framhävde moralen som det bästa att ta med sig från matchen tillsammans med segern förstås.

– I tredje perioden är vi klart bättre än Brynäs och trycker tillbaka dem tills de går på knäna. Fantastiskt kul att se moralen i laget och att vi växer och är så bra i tredje.

Andrew Calof mot Jonas Nordqvist

I Skellefteå finns en spelare som mer och mer framstår som en riktig matchvinnare, Andrew Calof. Han inledde målskyttet i Gävle och serverade sedan Pesonen till det avgörande 3-2 målet. Calof gjorde tre poäng i den första matchen och står efter två slutspelsmatcher på fantastiska fem poäng.

För Brynäs visade veteranen Jonas Nordqvist fina takter och gjorde ett påpassligt mål när han vallade in pucken på skellefteåmålvakten Markus Svensson från en position bakom mål. Nordqvist kryddade det med en assist i powerplay och visade därmed motståndarna att det finns fler spelare att se upp med än den så vassa förstakedjan med Scott, Sweatt och Rödin.

Nu har Brynäs verkligen kniven mot strupen i match tre där seger krävs. Släpps Skellefteå upp till en ledning med 3-0 i matcher minskar gävlelagets chanser drastiskt att gå vidare då det aldrig hänt tidigare i SM-slutspelet att ett lag vänt på ett sådant underläge. Lyckas laget vinna, ja då är det helt andra förutsättningar.