Frölunda
FHC

Frölunda har återtagit kommandot i finalen

19 april 2016 21:50

Frölunda fortsatte på den inslagna finaltrenden med bortasegrar när man i den tredje finalmatchen segrade i Skellefteå Kraft Arena med 3-1. Segern grundlades i en stark defensiv och effektivitet i anfallsspelet.

Bra drag i en utsåld Skellefteå Kraft Arena när pucken släpptes i den tredje finalmatchen mellan Skellefteå och Frölunda. Det var laddade spelare som gick in till matchen och det syntes under stora delar av den första perioden då utvisningarna duggade tätt. Skellefteå hade inte mindre än fyra chanser med en man mer på banan men fick inte alls till spelet i numerärt överläge.

– Vi hafsar för mycket, sa Jimmie Ericsson om powerplayspelet till C More i paus.

Desto bättre var Frölundas spel med en man mindre. Man höll Skellefteå långt borta från mål, och de starka insatserna i egen zon speglade sig sedan i anfallszon. Ryan Lasch sköt och via Joey Crabb styrdes 0-1 in bakom en skymd Erik Hanses.

Lika skymd var Hanses när 0-2 trillade in i nät. Joel Lundqvist kom in i anfallszon på egen hand och skickade iväg vad som såg ut som ett harmlöst handledsskott, men förbi två backar i Skellefteå och in mellan benen på Hanses fram till 0-2 var ett faktum.

– Vi gör en bra period. Allt är bra utom disciplinen, det får räcka med utvisningar nu, sa lagkapten Lundqvist till C More.

Utvisningarna fortsatte att komma i en strid ström i den andra perioden och mest var det gästerna som drog på sig tid på botbänken. Men fortsatt så spelade Frölunda bra i det numerära överläget och trots en del spelövertag såg Frölunda säkert ut i egen zon. Men i det åttonde läget med en man mer på banan small det för Skellefteå. Janne Pesonen klev in från högerkanten och snärtade in 1-2 vid den närmsta stolpen.

Skellefteå hade sedan bud på en kvittering men Johan Gustafsson spelade stabilt i nät för gästerna när det blåste som mest. Även Frölunda hade stundtals farliga lägen. Oftast kom chanserna efter långa anfall där Frölunda tröttade ut Skellefteås backar men inga mål skulle det bli i den andra perioden.

Vild och hård press av Skellefteå

Den tredje perioden kom att handla om Skellefteås jakt på kvittering, och det vinade skott runt Johan Gustafsson i Frölundamålet. Skellefteå satte gasen i botten och drev upp ett högt tempo och stundtals hade Frölunda problem att hänga med och man fick försvara sig med stumma ben stundtals.

Men längst bak stod Johan Gustafsson och motade skott efter skott och trots att Skellefteå var nära ett flertal gånger så skulle inte hemmapubliken få jubla något mer denna kväll.

Mitt i slutforceringen drog Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson på sig en utvisning och med en man mer fixade Artturi Lehkonen 1-3 sedan han tagit tillvara på ett misstag av Skellefteåbacken Niclas Burström i egen zon.

Tredje raka bortasegern i denna finalserien och Frölunda har 2-1 i matcher när serien nu vänder till Göteborg igen för nästa match som är på torsdag.