LIF

Aho i topp efter avgörandet för Skellefteå

28 december 2016 21:43
#SKELIF

SHL:s målgladaste back heter Sebastian Aho. I vad som blev en jämn kamp ända in i slutet mot Leksand var det han som klev fram och fixade en extra poäng för Skellefteå, som vann med 4–3 efter övertid.

Få hade nog räknat med att Leksand skulle komma ut så aggressivt som man gjorde mot Skellefteå. Tidigt kunde William Wikman göra 1–0 med skridskon, utan sparkrörelse, tidigt i matchen. Det var Wikmans andra mål för säsongen där båda har kommit mot just Skellefteå.

Men Leksands glädje blev inte långvarig. Pär Lindholm var tillbaka från avstängning och han visade att han trivs mot Leksand genom att göra 1–1, som då innebar hans femte poäng och tredje mål på två matcher mot det motståndet. Innan perioden tog slut skulle också Bud Holloway hinna med att skriva in sig i målprotokollet, med sitt första mål för säsongen.

Offensivt i numerärt underläge

Tittar man på spelmässigt övertag och tid tillbringat i offensiv zon var Skellefteå dominant. Med det sagt var Leksand långt ifrån ofarligt, och faktum är att flera av deras bästa målchanser kom i spel numerärt underläge. Det var också i den spelformen som kvitteringen till 2–2 kom. Martin Karlsson snodde åt sig pucken i egen zon, trampade iväg framåt och hittade en lucka över Skellefteåmålvakten Joni Ortios axel.

– Vi släpper inte till så mycket, det är en jämn match där ute och kommer att avgöras på små detaljer, sa Martin Karlsson till CMore efter den andra perioden.

En viktig detalj fram till dess var målvakten Henrik Haukeland, som stod för flera fenomenala räddningar i avgörande lägen. Haukeland som inte hade vunnit en bortamatch på hela säsongen gav därmed sitt lag en möjlighet att ta hem det i nästa period.

Visade karaktär

– Det såg inte bra ut i andra. Vi får vara nöjda med att vi har ett så pass bra utgångsläge inför tredje med tanke på hur mycket de fick skapa på oss, sa Skellefteås tränare Fredrik Öberg till CMore.

Bättre skulle det se ut för Skellefteå när Henrik Hetta fick in pucken som gav ledningen med 3–2, men Leksand visade karaktär och kom tillbaka innan det var över. Sondre Olden med ett skott i krysset, och plötsligt var det kvitterat.

Det krävdes förlängning för att avgöra matchen. I spel tre mot tre tog Skellefteåbacken Sebastian Aho vara på ytorna som uppstod, när han flög fram med pucken över alla tre zoner – och avslutade med ett distinkt avslut förbi Haukeland. I och med det avgörandet är Aho nu etta i backarnas skytteliga i SHL på sju mål.