FHC

Linköpings hemmasvit sprack, Frölunda vann till slut

9 mars 2017 21:59
#LHCFHC

Linköping hade 3-0 i matcher mot Frölunda den här säsongen och tio hemmasegrar i följd, men gästerna vann och skickade Linköping från andra till fjärde plats i SHL.

Det var stort övertag för Linköping i den första perioden, mycket tack vare flera numerära överlägen. Bland annat spelade hemmalaget i fem mot tre i närmare två minuter och hade utöver det ytterligare ett par lägen i fem mot fyra. Kanske var det lite osymptomatiskt att lagets enda mål då kom när båda lagen hade fullt manskap på banan. Frölunda hade slarvat med pucken vilket gav Linköping ett långt anfall och till slut kunde Vilmos Gallo slå in pucken via en försvarande Frölundaspelare.

– Det var länge sedan, så det var skönt. Jag tycker att vi förtjänar ett mål i det bytet, riktigt bra förarbete, kommenterade den första periodens enda målskytt Vilmos Gallo.

Frågan är om inte hemmalaget borde ha fått in något mer mål, Linköping vann skottstatistiken med 15-4 och hade dessutom en straff men Broc Little lyckades inte överlista Johan Gustafsson i Frölundakassen.

Åtta utvisningsminuter på Salmela

Då var det betydligt jämnare i den andra perioden där Frölunda kunde kvittera efter en rörig situation framför målet. Pucken studsade upp högt och en Linköpingsspelare boxade in den i egen kasse när han försökte slår bort den. Henrik Tömmernes var den sista Frölundaspelare som var på pucken och tilldelades målet.

I slutet av perioden inträffade en situation vid Frölundabåset när Anssi Salmela lyckades dra på sig fyra tvåminutersutvisningar i samma sekvens. 2+2 för roughing, vilket även Frölundas Niklas Lasu fick, men även två minuter för charging och ytterligare två för unsportsmanlike conduct.

Den tredje perioden bjöd på ett mindre målkalas och Carl Grundström blev stor hjälte för sitt Frölunda. Först satte han 2-1 efter en missad rensning av Linköpingsmålvakten Jacob Johansson, pucken satt på Grundströms klubba och från snäv vinkel kunde han pricka in gästernas ledningsmål. Broc Little kvitterade, men han fick sedan se Grundström göra sitt andra mål i matchen. Från den högra tekningscirkeln kom ett oväntat och rappt skott som tog via målvakten och in i mål. Med några minuter kvar gjorde Henrik Tömmernes 4-2 till Frölunda vilket också blev slutresultatet.

– Två tappade tekningar i egen zon som de gör mål på, där är skillnaden, det finns mycket att ta med oss, kommenterade Linköpingstränaren Dan Tangnges till C More efter matchen.

Linköping faller till fjärdeplatsen och ställs nu mot Brynäs i kvartsfinal. Frölunda går upp till tredje och får möta Skellefteå i sin kvartsfinal.

I en tidigare version skrevs felaktigt att Broc Little vann poängligan - den vanns av Joakim Lindström, vi beklagar felet.