Hemma
Mora
MIK
Borta
Leksand
LIF

Mora till SHL - besegrade Leksand i Direktkvalet

1 april 2017 20:50
Direktkval till SHL

Mora är tillbaka i SHL - det står klart efter seger med 4-2 i matcher över Leksand i Direktkvalet. Med två tidiga mål inför hemmapubliken lade Mora grunden till vinst med 5-1 på lördagskvällen.


De hade redan bränt en chans till att stänga Direktkvalet - när Mora på lördagen fick en ny matchboll mot Leksand hade laget bestämt sig för att ta den. Inför den elektriska stämningen i Smidjegrav Arena svarade laget för en chockstart. Matchklockan hade bara nått upp till 2.27 när Oskar Svanlund mötte upp en puck och bombade in ledningsmålet bakom en chanslös Henrik Haukeland. Bara två minuter efter satt även 2-0, inprickat i krysset av Alex Aleardi i numerärt överläge.

Kallduschen betydde värsta tänkbara start för Leksand, som ändå lyckades växa in i matchbilden. Oskar Lang såg också till att ge laget målmässig kontakt då han snabbt åkte sig fri från egen zon och fick pucken förbi Christian Engstrand till 2-1. Vid sidan av de tre tidiga målen böljade spelet härligt, med ett uppskruvat tempo och stora ytor.

Colliton: "Det här är ett fantastiskt lag"

Spelmässigt fortsatte lagen att byta omställningslägen i mittperioden. Målskytten Lang hotade ständigt för Leksand, men det var Tobias Forsberg som var närmast kvittering med en stolpträff. Gästerna hade flera powerplay utan att få utdelning och Mora höll fast vid ledningen genom hela mittenakten.

Väl tillbaka för tredje small det sedan direkt. Aleardi vann en duell bakom mål, spelade upp i slottet till Kevin Goumas som överlistade Haukeland och plötsligt var Mora mycket nära SHL. Leksand försökte desperat att hitta en väg tillbaka, men fick aldrig in någon press. I slutminuterna punkterade istället Mora med två mål i öppen målbur till 5-1 och framför en vilt firande hemmapublik säkrades uppflyttningen till SHL.

– Det här är ett fantastiskt lag. De trodde hela vägen från augusti att de skulle ta sig hit, de lyckades med det. Ikväll var de perfekta, de kämpade så hårt, berömde den succéstämplade Moratränaren Jeremy Colliton i TV 12.