Galen avslutning när Brynäs höll undan

2 april 2017 17:50
#FHCBIF

Alla trodde att Brynäs avgjort matchen, men efter några utvisningar i slutet kom Frölunda farligt nära och hade en kvitteringspuck inne - men målet kom efter att slutsignalen gått och Brynäs kunde pusta ut.

Med dryga minuten kvar av matchen ledde Brynäs med 4-1, men då hade gästerna dragit på sig flera utvisningar i samma matchsekvens och spelade med tre man på banan. Frölunda pressade stenhårt och fick in en första reducering vid 18:55. Drygt 40 sekunder senare satt nästa reducering och med 18 sekunder kvar hade Brynäs ledning krympt till 4-3 och Frölunda fick fortsätta spela fem mot tre (en Frölundaspelare var utvisad). Det skulle bli ett sekunddrama och Joel Lundqvist förpassade ytterligare en puck i mål. Publiken i Scandinavium jublade för vad man trodde var en kvittering, men efter videogranskning konstaterades att pucken var över mållinjen för sent - perioden var slut och Brynäs hade lyckats hålla undan.

Matchens olika ansikten

Det blev annars en bländande inledning på semifinalen mellan Frölunda och Brynäs. Gästerna var klart piggast och fick ett friläge redan i den första minuen men Jesper Jensen lyckades inte hitta luckan mellan Johan Gustafssons ben. Totalt hade Brynäs tre frilägen de första minuterna och i ett av dem gjorde Daniel Paille periodens enda mål. Det kom efter ett fint uppspel i numeärt överläge när Sean Bergenheim satt utvisad.

Brynäs kom ut passivt och avvaktande i den andra. Frölunda fick trampa på för fullt, skapade chans på chans och dominerade stort. I Brynäsmålet storspelade dock Felix Sandström som för första gången i slutspelet fått hoppa in efter ett sent återbud från succémålvakten David Rautio.

14-7 i skott i den andra perioden speglade händelserna väl - kanske var det till och med i underkant, så stort var Frölundas övertag men effektiviteten fanns inte hos hemmalaget. Raka motsatsen gällde Brynäs som från ingenstans gjorde 2-0 i numerärt överläge när Bergenheim återigen satt utvisad; Juuso Ikonen sköt via målvaktsklubban i krysset. Som om det inte var nog åkte Bergenheim ut igen bara minuten senare och då smällde Kevin Clark in 3-0 för Brynäs.

Gästerna gjorde även 4-0 mot slutet av perioden, men då var det i spel fem mot fem.

Den galna avslutningen

Efter att ha jagat i den tredje lyckades till slut Frölunda få in sitt första mål sedan Sebastian Stålberg gått köksvägen för att få in pucken efter 12:39.

Vid 18:21 åkte Pathrik Westerholm och Robin Figren på en dubbelutvisning och matchen skulle avslutas i spel fyra mot fyra. Ja, så var det tänkt, men 14 sekunder senare drog Elias Fälth på sig två minuter för fasthållning och i samband med det åkte även Ponthus Westerholm ut för abuse of officials, och som grädde på moset fick Brynäs ett lagstraff för samma sak sedan tränaren Thomas Berglund skrikit åt domaren. Det innebar att Frölunda kunde plocka målvakten och spela fem mot tre under hela återstoden av matchen och i den spelformen göra två, ja, nästan tre mål. Det tredje - som skulle ha tagit matchen till förlängning - kom alltså för sent. Det här var dramatik av bästa sort.

– Vi har kontroll på allting och sen har vi utvisningar i slutet. Jag ska inte skrika från båset, jag vet att Sören Persson (domaren) vill ha ordning och reda, jag ska ha koll på det, jag tar den utvisningen, sa en lättad Brynästränare, Thomas Berglund till C More efter matchen.

En inte lika nöjd Roger Rönnberg konstaterade att det blev förlust i första matchen.

– Det här är slutspel. Det är så lite och så svänger allt. Jag tycker inte vi respekterar Brynäs spelvändningar.