Önerud och Sandberg sköt HV71 till final

9 april 2017 17:40
#HV71MIF

HV71 gasade på ordentligt i inledningen av semifinal nummer fem. Men Malmö krigade på bra och smålänningarna fick stundtals kämpa för att ta sig till SM-final för första gången på sju år.

HV71 kom ut stenhårt i den första perioden och bet sig fast i offensiv zon direkt. Malmös anfall i offensiv zon gick att räkna på en hand och det var hemmalaget som skulle ta ledningen. Mikko Lehtonen vallade fram pucken till Kevin Stenlund som sköt ett handledskott från en snäv vinkel, pucken smet in över Alsenfelts benskydd. Kort därefter kom Fredrik Händemark in i anfallszon för Malmö och sköt gästernas andra skott på mål med drygt fem minuter kvar av den inledande perioden. Men skåningarna kom till några bättre avslut i ett powerplay under slutminuterna, efter att Andreas Borgman åkt ut två minuter för en knätackling på Frederik Storm. Men Linus Söderström var lugn och metodisk i HV-målet.

Simon Önerud visade var skåpet skulle stå

Malmö fick fortsätta sitt powerplayspel i inledningen av den andra perioden, men fick inte riktigt kontroll på anfallsspelet. Men gästerna fick in en kvittering efter att Ilari Filppula jobbat loss pucken i det ena sarghörnet och Robin Alvarez kunde peta fram pucken till Lukas Haudum som tog till vara på sin chans. Med ett snyggt backhandskott i krysset var 1-1 ett faktum. HV71 tog sedan kommandot i matchen och Simon Önerud visade vägen två gånger om för hemmalaget. Hans första mål var ett kliniskt skott i högra krysset hos Alsenfelt, och fyra minuter senare höll han sig framme igen efter att Chris Abbott hittat fram till Önerud som parkerat framför mål. Samma Önerud fick sätta sig två minuter för tripping med tre minuter kvar av mittenperioden och det tog skåningarna till vara på. André Benoit drog till med ett skott från offensiv blålinje och det var mycket folk framför Söderström, bland annat Fredrik Händemark som kunde styra in reduceringspucken.

– Vi tuggar på och spelar som vi ska göra, jag tycker vi är det bättre laget och försöker styra tillställningen där ute, sa tvåmålsskytten Simon Önerud till C More i paus.

Sandberg punkterade matchen

HV71 fick inleda den sista perioden med ett powerplay efter att Alvarez utvisats i slutsekunderna av den andra perioden. Men med 47 sekunder kvar av den utvisningen åkte Lias Andersson ut för en slashing. När Malmö sedan blev fulltaligt fick Filip Sandberg tag på pucken i mittzon och drev in i offensiv zon. Med en snygg fint förbi Jens Olsson tog hans sig sedan in framför mål och satte 4-2. Det var mest HV som pressade på i inledningen av den sista perioden. Men gästerna krigade på de sista tio minuterna och visade att de inte skulle ge sig utan en fight. Men Linus Söderström höll tätt mellan stolparna.

– Nu är jag grymt besviken men ska jag sammanfatta det kort så kom vi åtta i serien och fick spela playin. Vi hamnade direkt i hetluften men gjorde det bra. Serien mot seriesegrarna Växjö gjorde vi bra. Bra spel i laget men vi har inte kommit upp i samma nivå mot HV. Men det har varit kul att få vara med och dansa på det stora dansgolvet, sa en besviken Peter Andersson till C More.