Önerud hjälte - HV71 är svenska mästare!

29 april 2017 18:16
#HV71BIF

HV71 är svenska mästare i ishockey. Det står klart efter att laget slagit Brynäs i den sjunde och avgörande finalmatchen. Vilken show lagen bjöd på och där Simon Önerud blev den stora matchvinnaren efter att ha avgjort i förlängningen.

Med en elektrisk stämning och dånande ljudkuliss skrinnade HV71 och Brynäs ut på isen i Kinnarps Arena för att göra upp om SM-guldet.

Det hann bara gå några sekunder innan Kevin Stenlund fick ett kanonläge för hemmalaget. HV71 trummade på och hade det mesta av spelet under stora delar av perioden, men det var Brynäs som gjorde målet. Det var lagkaptenen Jacob Blomqvist som hittade rätt med ett välriktat skott när han kom fram i ganska ofördelaktig vinkel. Bortaledning efter en period alltså.

Kevin Stenlund fick en ny tidig chans även i andra perioden, men hans inbrytning framför mål räddades av David Rautio.

Andra perioden var chansrik, men de båda målvakterna briljerade. Linus Söderström hade bland annat en sekvens med tre snabba räddningar och även i övrigt stod han upp stabilt mot Brynäs attacker.

På andra sidan stod David Rautio pall för allt. Räddade han inte själv fick han hjälp av medspelarna och även stolpen vid ett tillfälle.

I det närmaste oskiljaktiga

Tre minuter in i tredje perioden kom så målet. Christoffer Törngren testade skott från riktigt snäv vinkel och pucken letade sig hela vägen in i nät, 1-1.

Det fortsatte att vaskas fram lägen, men det var en sådan där dag då marginalerna var på målvakternas sida. Kampen och hettan gick verkligen inte att klaga på och publiken bidrog till en häftig finalmatch som fick avgöras i sudden death.

Den blev precis lika oviss och nervkittlande som hela finalserien i stort varit, men efter 11:01 skrinnade Martin Thörnberg runt på kanten, spelade in pucken till radarpartnern Simon Önerud som stötte in pucken till tonerna av ett öronbedövande jubel.

HV71 vinner med 2-1 och är svenska mästare för femte gången i klubbens historia.